24
jun
2013

Fotboll mot politikerna

VM 2014 håller på att bli en tickande bomb. Frågan är när den exploderar.

POLITIKEN/SALVADOR

Det hjälpte inte att president Dilma Rousseff höll ett tal till nationen för att lugna känslorna. Demonstrationerna fortsätter i Brasilien. Protesterna får nu även stöd av landets fotbollsstjärnor.

– Jag som bor i England vet att Brasilien skulle kunna vara mycket bättre, säger Chelseabacken David Luiz som är ordinarie back i landslaget

Han får medhåll av anfallsstjärnan Hulk.

– Jag som kommer från underklassen känner suget att vara med på gatorna. Vi vet att de har en anledning att vara där, och vi måste höra vad de vill och vad de tycker, säger han.

Även fotbollsvärldens nya älskling, 21-årige Neymar, ger sitt stöd till demonstrationerna som lamslagit södra halvklotets största land de senaste dagarna. Han skriver på Twitter att han känner sig stärkt av protesterna och att han också vill ha ett Brasilien som är »rättvisare, säkrare, hälsosammare och hederligare«. Men han tänker inte själv gå ut på gatan och protestera mot landets korruption.

– Det enda sätt jag kan representera och försvara mitt land på är genom att spela fotboll, säger han.

I lördags mötte det nya brasilianska landslaget Italien på den hypermoderna arenan Fonte Nova i Salvador, Brasiliens tredje största stad. Biljetterna var slutsålda sedan långt tillbaka och på läktarna var alla klädda i gult och grönt. När den brasilianska nationalsången slutade efter en vers lade publiken till ytterligare en vers som sjöngs med en stryka som sällan skådats på en brasiliansk arena. Demonstrationerna mot det politiska systemet, som endast göder ett fåtal, har börjat kanaliseras genom det nya, unga landslaget som nu gått vidare till semifinal i Confederation Cup.

Brasilianska regeringar har historiskt sett alltid använt fotbollen för sina egna syften. Under militärdiktaturen arrangerade generalerna derbyn under första maj för att befolkningen skulle bråka om fotboll, istället för att kräva arbete, frihet och broderskap. I Rio de Janeiro möttes rivalerna Flamengo och Fluminense, och i São Paulo spelade Corinthians och Palmeiras i São Paulo. På så sätt splittrades motståndet mot regimen på ett effektivt sätt.

Även de civila regeringarna har använt fotbollen för att göra sig populära. Den före detta presidenten Lula da Silva, som mellan 2002 och 2010 förvandlade Brasilien från ett sambaland till en stormakt, använde alltid fotbollsmetaforer i sina tal och syntes ofta ihop med fotbollsstjärnorna. När Fifa i oktober 2007 bekräftade att Brasilien skulle få arrangera VM 2014 reste presidenten tillsammans med Romário till Zürich och höll ett tal om fotbollens roll i Brasilien.

Vad som förändrats nu är att det inte längre är politikerna som använder fotbollen mot folket. Det är folket som använder fotbollen mot politikerna.

– När folk såg de nya arenorna som byggts av skattemedel blev de förbannade. De tänkte att om vi kan bygga så fina arenor varför har vi då kontinentens sämsta sjukhus och skolor. De faraoniska arenorna blevdroppen som fick bägaren att rinna över, säger Juca Kfouri, Brasiliens främsta fotbollsskribent till Politiken.

Han drar handen över håret.

– När politikerna skyllde ifrån sig och sa att det var Fifa som krävde att arenorna skulle vara så moderna, så blev folket bara ännu argare och krävde att de kommunala sjukhusen och skolorna också håller Fifastandard.

Juca Kfouri skriver för Folha de São Paulo, Brasiliens största dagstidning, och menar att folk tröttnat på politikerna och myndighetspersonerna som styr landet.

– Titta bara på fotbollsförbundets president. Han vågar knappt synas ute längre. Han flög hit till dagens match och åkte hem så fort den var slut. Han vågade inte hänga med spelarna på hotellet efteråt.

Även på arenan var det brasilianska fotbollsförbundets ordförande, José Maria Marin, isolerad. Fifas generalsekreterare, Jérôme Valcke, och de andra fotbollspamparna satt så långt borta från honom som möjligt för att undvika att bli utbuade tillsammans med honom. Efter matchen, som slutade 4–2 till Brasilien, ställde publiken sig upp och sjöng hejarklackssången »Sou Brasileiro com muito orgulho«, Jag är en stolt brasilianare« så att det hördes över hela Salvador.

En av de som gjorde mest succé var Bayern Münchenbacken Dante som kommer från Salvador. I första halvlek blev han inbytt, gjorde det första målet och hyllades av hemmapubliken. Han känner att landslaget växt av de pågående demonstrationerna i landet.

– Jag bor i Tyskland och vet att det går att få saker att funka. Vi måste lära oss av det. Jag stödjer protesterna fullt ut och hoppas de fortsätter, säger han och tillägger.

– De bör fortsätta.

Brasiliens president Dilma Rousseff har lovat att kollektivtrafiken ska organiseras bättre, att pengar från oljeutvinningen ska gå till utbildningen och att läkare ska importeras från Kuba och andra länder. På Facebook och Twitter, som blivit demonstranternas forum eftersom många brasilianska medier sitter i knäet på politikerna, sprids det just nu ett budskap som säger: »Om de ska importera läkare från Kuba för att förbättra sjukvården, så tycker jag att vi ska importera politiker från Sverige för att få slut på korruptionen«.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

FAKTA

Enligt en undersökning som opinionsinstitutet Datafolha gjort vill två tredjedelar av befolkningen i Brasiliens största och mest utvecklade stad, São Paulo, att protesterna fortsätter.

Nästa match i Confederation Cup för Brasilien blir mot Uruguay i semifinalen på onsdag. Den matchen ska spelas i Belo Horizonte som i lördags var lamslagen av 70 000 demonstranter som drabbade samma med polisen.

 

2 Svar

Kommentera