17
apr
2013

Fotbollsrepubliken slår till

 

Gaviões da Fiel, De lojala Hökarna, är Corinthians största supporterklubb

Länge var Brasilien besparat fotbollsvåld. Huliganism var en europeisk företeelse som inte fick fäste här. Det var då det. Nu tio år senare finns det flera firmor inom supporterklubbarna som lätt kan jämföras med europeiska ultras. Värst är Gaviões da Fiel, de lojala Hökarna. Just nu sitter tolv av dem bakom lås och bom i Bolivia. Här kommer en krönika om vad det brasilianska fotbollsförbundet gjorde för att få dem frisläppta.

3 Svar

  1. Jag försöker läsa allt du publicerar här och tycker att det mesta är väldigt bra. Jag älskar hur du lyckas fånga och sätta detaljerna mitt i prick som beskriver den brasilianska själen och kynnet.
    Men i den senaste krönikan var det en detalj som blivit fel. Att intäkterna från matchen mot Bolivia skulle gå till Kevins familj var tanken från början, men så blev det inte. Istället, vilket gjorde mig helhjärtat förbannad i den här redan så tragiska historien, gick en del av intäkterna från matchen gick till spelarna i Bolivias landslag som vann Copa América 1963! Kevins namn nämndes inte i samband med matchen, men det hölls en tyst minut för en expresident i bolivianska förbundet.

  2. Ja, det borde jag berättat i krönikan. Vad jag hörde sen var att vänskapsmatchen varit planerad sedan länge. Det saknades bara ett datum. När Corinthians råkade illa ut i Bolivia så föll allt på plats och förbundet såg sin chans att hjälpa klubben. När Kevins föräldrar fick reda på att hälften av pengarna skulle gå till mästarna från 1963 så valde de att inte ta emot några pengar. De förbjöd också det bolivianska fotbollsförbundet att använda Kevins namn under matchen. Antagligen var det Corinthians fd klubbdirektör Andres Sanchez som utövade påtryckning och fick förbundet att boka in matchen. Ett mycket tragiskt slut på en historia som var tragisk redan från början.

  3. Tack för den extra informationen! Du verkar bättre underrättad än Globo där jag läste om det hela. De kanske väljer att inte presentera alla kända fakta (spekulationer) dock?!
    Däremot tycker jag att det verkar märkligt att matchen skulle varit planerad eftersom hela spelschemat inför Confederations Cup låg spikat och klart samtidigt som matchens karaktär inte passar in i bilden (höghöjd, dåligt motstånd, inga pengar osv). Tyckte nästan synd om Felipão som måste rätta sig efter Marins nycker.
    Otroligt starkt av Kevins föräldrar dock.

Kommentera