14
apr
2013

Gör det inte själv!

Mitt nya kontor i Laranjeiras

Brasiliansk medelklass diskar inte, tvättar inte, städar inte eller stryker sina kläder. De lagar inte sin egen mat, tvättar inte bilen eller bär hem sina matkassar. De anlitar folk till att sköta sysslorna. Frågan är om det finns någon medelklass som är lika bortskämd som den brasilianska? De gör inte heller om sina hem själva. Det lade jag märke till när jag målade om mitt nya kontor, vilket mynnade ut i denna krönikan “Här är nån annan bäste dräng“.

 

9 Svar

 1. Pingback : Det här är ju så bisarrt för mig som svensk | Swedishness

 2. Fille

  Även som fattiga studenter i SP så envisades rumskompisarna med att ha städ och tvätthjälp 2ggr i veckan.

 3. macke

  Tack för super bra blogg, jag känner verkligen igen mig. Det är som terapi att läsa detta. Jag trodde jag var ensam. 😉
  Dessa städredskap som man kan köpa i supermarket är ju inge vidare heller. De bara förvärrar situationen. Dammet har aldrig yrrat som förr. Jag funderar på att ge Electrolux dammsugare en chans!

 4. Jacob

  Hej Henrik.
  Gillar dina inlägg,men denna som du skrev om nu.. Gör det inte skälv.. den var bra, för det stämmer.Men jag tycker att du ska (skriva) betona alla problem som detta innefattar hantverkare,barnvakter,hembiträden mm.Vi har ju något här som heter (Tribunal do Trabalho ) arbetsdomstolen och det är rena lekstugan,men nästan alla som har haft anställda har hamnat där eller kommer. Tack för en bra blogg Jacob

  Ps Macke Electrolux dammsugare hon vet inte hur den fungerar nytt problem …..

 5. Kul att fler reagerat på herrskap och tjänstfolks-mentaliteten. Det intressanta är att nästa alla utbildade och vettiga brassar som jag känner brukar försvara systemet med att “det ger ju jobb åt outbildade”. Ingen säger “satsa på utbildning så slipper folk att slava”. Är det av ren egoism eller har medelklassbrassar blivit alltför vana vid systemet?

 6. Carolina

  Är det så Henrik att den sociala rörligheten (dvs. klassresor) inte är så vanliga i Brasilien? Vore intressant med en artikel om (bristen på) detta. Jag har bott här väldigt kort tid men upplever att det är lite inställningen folk har, att man är det man föds till liksom.

 7. Carolina, det är säkert som du säger. Få tänker att det skulle kunna gå att ändra mentaliteten eftersom klassystemet upplevs så cementerat. Om det tar en generation i Sverige att ta sig från arbetarklass till medelklass i Sverige så tar det tre generationer i Brasilien.

 8. NILS GUNNAR LINDGREN

  Hej,

  Efter 34 år i Brasilien kan man tyvärr konstatera att satsning på utbildning inte ligger speciellt högt på regeringens lista, vilken än regering månne vara. Redan på FHCs tid snackades det om att man skulle satsa. Sen kom Lula, men efter 2 presidentperioder (8 år) kan man konstatera att det inte hände särskilt mycket, utbildningen för folket är fortfarande utan prioritering. Nu med Dilma är situationen i stort sett likandan. Satsningen på utbildning är bara något som diskuteras men reella åtgärder lyser med sin frånvaro.

  Därför är det på något sätt bra att semi-analfabeter kan trots allt få jobb, kvinnorna som hembiträden och männen som hjälpredor i byggnadsindustrin (dessa senare har allt svårare att få jobb då konskapskraven har höjts).

  Man ska komma ihåg att med den succesiva höjningen av minimilönen, har den ekonomiska situation förbättrats för denna kategori. FHC deklarerade stolt, att han fått upp minimilönen till USD 100. Idag är den i São Paulo ungefär USD 375, men många betalar sitt hembiträde R$ 1.000 (USD 500) eller mer.

  Med de nya lagar och regler som har lanserats, kan bli så att färre anställer hembiträde för att jobba full tid. Många undersöker möjligheten att ha en städhjälp en eller flera dagar i veckan. Kommer de flickor som friställs få jobb som städhjälp (som inte direkt omfattas av de nya lagarna)? Eller blir de arbetslösa?

  Vet ej, den närmaste tiden kommer att visa vart det kommer att gå.

Kommentera