3
nov
2004

Gilberto Gil – artist och minister

RIO DE JANEIRO/SDS

Han kommer in i sitt vardagsrum i vita bomullsbrallor och sandaler och börjar pilla med sin CD-samling. Brasiliens kulturminister, en av landets främsta artister, Gilberto Gil, har tagit ut några dagars semester.

– Det gäller att inte bränna ut sig. Vår egen energi är det enda vi äger, säger han och lutar sig tillbaka i soffan.

I förra veckan tillkännagav prisnämnden för Stikkan Anderssons musikfond honom som mottagare av 2005 års Polarpris. Det är första gången som musiklandet Brasilien belönas med det prestigefyllda priset.

– Jag blev mycket glad. Jag känner till priset sedan tidigare och gladde mig mycket av att få ingå det fina galleri av personer som fått det tidigare. Stevie Wonder, Ray Charles, BB King, Keith Jarrett. Alla är de musikpersonligheter som sprider harmoni och fred omkring sig. I det sällskapet figurera jag gärna, säger han och ler sitt breda leende.

Utnämningen kom ändå inte som en total överraskning för honom. När han var på Cirkus i Stockholm i maj i år för att medverka vid prisutdelningen av Astrid Lindgren-priset, som i år gick till den brasilianska barnboksförfattarinnan Lygia Bojunga, var det någon som viskade att han var en av de påtänkta artisterna för Polarpriset 2005.

– Det kändes fantastiskt. Ett erkännande, säger han till Sydsvenskan som är den första svenska tidning att gratulera honom personligen.

Vi sitter i hans vardagsrum på trettonde våningen i en av Rio de Janeiros mest exklusiva stadsdelar. Nedanför hans enorma balkong breder surfarstranden São Conrado ut sig. Det är måndag eftermiddag och den är fullproppade av ungdomar som skolkat för att fira en av vårens första riktiga baddagar. Själv har Gilberto Gil tagit några dagar ledigt från sina uppdrag.

– Man måste hushålla med sin energi. Jag kan inte fungera om jag är för stressad och pressad, menar sångaren och artisten.

Sedan snart två år tillbaka är Gilberto Gil inte bara en av Brasiliens främsta artister, med ett flertal Grammy-vinster bakom sig. Han sitter också med i landets regeringen som kulturminister.

– När Lula vann presidentposten frågade han mig om jag ville vara med att förändra landet. Visst, det är klart jag vill. Jag har alltid varit involverad i politiken. På sjuttiotalet arbetade jag mot militärdiktaturen, på åttiotalet arbetade jag för en renovering av min hemstad Salvador i Bahia. För mig som artist är det tillfredsställande att vara med och påverka. Det ger mig kraft att skriva bra musik, säger den 62-åriga musikern som inledde sin karriär redan på sextiotalet.

Är det inte svårt att kombinera jobbet som kulturminister med att vara en av Brasiliens största artister?

– Det är klart det här. Jag visste det skulle bli jobbigt. Att en intressekonflikt skulle kunna dyka upp. Men jag tycker jag har klarat av det bra hittills. Jag ger endast konserter på helger och när jag är ledig. Jag får inte heller ta några jobb som artist för staten. Typ, att spela vid invigningar som är kopplade till statliga institutioner.

Gilberto Gil har på senaste tiden kritiserats av sin forna musikkollegor för att han inte hjälpt det brasilianska musiklivet tillräckligt sedan han tillträde posten.

– Många har retat upp sig på att jag jobbat hårt för att modernisera det brasilianska filminstitutet och gett dem mycket pengar. Men film är framtiden och är ett viktigt instrument inom kulturen. Jag kommer att hjälpa landets musikindustri också. Men jag kan inte göra allt samtidigt.

I maj nästa år kommer Gilberto Gil att resa till Sverige för att ur Carl den XVI Gustavs hand ta emot Polarpriset vid en ceremoni på Konserthuset i Stockholm. Efteråt följer en bankett i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

– Återigen får jag tillfälle att träffa Drottning Silvia. Det ska bli kul. Jag har träffat henne några gånger tidigare. Bland annat en gång på karnevalen i Salvador när hon kom upp i min loge. Fast då var inte er kung med, säger Gilberto Gil och ler åter ett av sina vackra leenden.

HENRIK JÖNSSON

2004-11-03

Kommentera