1
nov
2004

Kejsarsnittet bra för jämlikheten

RIO DE JANEIRO/SDS

Det är inte lätt att bli pappa i Brasilien. Inte nog med att man måste lära sig vad ”slempropp” och ”fostervatten” heter på portugisiska. Man måste även tampas med de brasilianska sedvänjorna.

Första gången jag var med på ultraljudet fick jag lova den kvinnliga läkaren att hålla truten och tränga in mig i en hörna i det lilla undersökningsrummet. Jag som väntat mig samma varma välkomnande i graviditetens värld som mina manliga vänner i Sverige berättat om. Här fanns det inte ens en stol att sitta på.

Inte heller vid de återkommande kontrollerna var jag direkt välkommen. De gravida kvinnorna i väntrummet synade mig uppifrån och ned och undrade vad jag led av. Starkt kontrollbehov? Sedan vände de blickarna mot min sambo och undrade vad hon var för en kvinna som drog med sin man till läkaren.

Den brasilianske mannen brukar inte vara särskilt delaktig under graviditeten. Inte ens vid förlossningen, vilket i och för sig är förståligt. De flesta förlossningarna i Brasilien är operationer. Ett helt team med narkosläkare, kirurg, barnmorska, assisterande sjuksköterskor stampar in i förlossningsrummet i gröna kläder, munskydd och steriliserade knivar.

I Brasilien sker nämligen de flesta födslarna med kejsarsnitt. Landet innehar sedan i början av nittiotalet en ointagbar första plats i kejsarsnittsstatistiken i världen. På vissa sjukhus är den nästan uppe i hundra procent. Det vill säga, naturlig födsel i Brasilien är i dag nästan lika ovanligt som kejsarsnitt var en gång i tiden.

Orsaken är inte bara de privata sjukförsäkringsbolagen som betalar läkaren lika mycket oavsett om det rör sig om ett snabbt planerat kejsarsnitt eller en tidsödande naturlig förlossning. Det kirurgiska ingreppet har också blivit en klassmarkör. Har du fött ditt barn med kejsarsnitt tillhör du den moderna världen. Det kvittar om det skett genom tolv avbetalningar på en klinik nedanför kåkstäderna för totalt 1 500 kronor eller på ett exklusivt privatsjukhus i Ipanema. Du har ett lätt synligt ärr precis vid bikinilinjen. Du är en modern moder.

Kejsarsnittutvecklingen har också gett helt nya samtalsämnen för nyblivna mammor i Brasilien. Här handlar det inte längre om ”var var du när vattnet gick”, ”fick du krysta mycket”, ”sprack du” I Brasilien snackas det i stället om ”hur var din bedövning”, ”tog det lång tid innan du kunde gå rakt”, ”hur blev ditt ärr???”

När jag berättade om utvecklingen för Margareta Winbergs väninna från Mörbylånga som var och hälsade på vid den svensk ambassaden I Brasília reste hon sig upp ur solstolen. För henne var detta beviset på att världen var på väg att gå under. Människan lyckas inte ens hålla kvar vid det sista naturliga som hon äger i sitt liv. Hon menade att modern måste föda genom smärta för att älska sitt barn.

Hur har män gjort i alla år som älskat sina barn? Skurit sig i armen eller stoppat upp något stort där bak?

Kejsarsnittet är bra för jämlikheten. Framför allt för män som annars endast är delaktiga under befruktningstillfället. Tack vare kejsarsnittet får pappan några första underbara timmar med barnet där den viktiga doft-, ljud- och värmekontakten etableras medan mamman sakta vaknar upp från bedövningen. Kanske är det ändå lättare att bli pappa i Brasilien.

HENRIK JÖNSSON

2004-11-01

Kommentera