5
dec
2006

Glädjeorgie hos Chávezfolket

CARACAS/SDS

Festen vill inte ta slut.

— Chávez! Chávez! Chávez!

Tusentals invånare i kåkstadsgettot Petare i östra Caracas springer ned från kullarna och tågar in mot presidentpalatset. Deras  man, «El Comandante Chávez», har vunnit ännu en jordskredsseger i Venezuela. När 85 procent av rösterna var räknade i måndags morse hade den revolutionära presidenten fått 61,62 procent av rösterna.

— Gud ske lov, han kommer aldrig att försvinna. Han är vår man. Han gör livet bättre för oss, skriker Aida Espinoza, hårfrisörska i Petare.

Hon har lindat en röd skarfs runt håret och kramar sina väninnor som hon träffat på kursen «Misión: Sucre», ett komvuxprojekt som ger gymnasieutbildning åt alla de tusentals som under de nyliberala åren i Venezuela inte hade råd att fullfölja sin skolutbildning. Nästa år ska Aida Espinoza och hennes kollegor söka in till universitetet.

— Vi kommer nu. Ingen kan hålla oss tillbaka, ler hennes väninna Gipsy Camero och blinkar med ögonen.

Vid presidentpalatset Miraflores står den återvalde presidenten Hugo Chávez, vid «Balcón del Pueblo», Folkets balkong, som draperats i den venezolanska trikoloren.

— Ännu ett nederlag för «Mister Danger», hojtar Chávez och tar emot folkets jubel.

«Mister Danger» är ett av de smeknamn han gett USA:s president George W Bush.

— I dag börjar en ny etapp i det nationella bolivarianska projektet, lovar Chávez som nu fått mandat att styra det oljerika landet fram till 2013.

Glädjen är inte lika påtaglig i villaområdet Chacaíto i norra Caracas. Paula Sanchez, som röstade på oppositionens kandidat Manuel Rosales, vågar inte ens gå ut.

— Det här är det absolut sämsta som kunde hända. Jag är säker på att han kommer att ändra konstitutionen igen. Får han sin vilja genom kommer han sitta kvar till 2021. Fan, jag vill emigrera, suckar Paula som arbetar som läkarassistent i centrala Caracas.

Det värsta, menar hon, är att det redan polariserade landet nu än mer kommer att delas upp «chavister» och «antichavister».

— Jag förstår att de fattiga gillar honom. Chávez fjäskar för dem. Vi har flera på jobbet som är «chavister». Hoppas bara det inte blir bråk i veckan, säger hon och beklagar att Manuel Rosales endast fick 38,12 procent av väljarkåren med sig.

Hugo Chávez klara vinst i söndags stärker nu vänstervågen i Latinamerika och gör att den revolutionära regimen i Venezuela kan fortsätta med sina två huvudsakliga projekt; dels den inhemska «bolivarianska revolutionen» som går ut på att lyfta hälften av landets invånare ur fattigdom, dels att stärka projektet med att skapa en antiamerikansk allians i världen.

Så länge Irakkriget pågår och trissar upp världsmarknadspriset på olja har Chávez tillräckligt med resurser att försörja båda projekten.

HENRIK JÖNSSON

2006-12-05

FAKTA

Röstdeltagandet var det högsta någonsin i Venezuela historia. Över 75 procent av befolkningen gick till de elektroniska valurnorna i söndags. Valresultatet bekräftar också att Chávez inte bara är populär bland kåkstadsinvånarna i huvudstaden Caracas. Chávez fick majoritet i alla landets delstater, även i det oljerika Zulia där motståndaren Manuel Rosales är delstatsguvernör.

Den «bolivarianska revolutionen» har fått sitt namn av frihetshjälten Simón Bolívar som i början av 1800-talet slängde ut den spanska kolonialmakten från Sydamerika.

I Venezuela kostar bensinen 23 öre litern. Det är billigare än vad en liter mineralvatten kostar i mataffären.

HENRIK JÖNSSON

Kommentera