7
dec
2006

«Jag känner igen mig i mammorna»

CARTAGENA/EXPRESSEN

Carola träffar övergivna tonårsmammor i den colombianska slummen för att hjälpa dem. Men hon är emot preventivmedel och motståndare till abort.

– Jag vill inte gå in på den frågan, säger stjärnan.

Carola Häggkvist, 40, sitter på knä framför ett antal unga tonårsmammor i den stekande hettan i kåkstaden “El Pozón” utanför den colombianska hamnstaden Cartagena. De flesta är kring femton år och har redan fött sitt första barn. De sitter fast i fattigdomen och behöver hjälp med att ta hand om sig själva och sina barn.

– Det är lätt att man bara tänker på barnen. Men det gäller även att ge mammorna stöd. De har en mycket tuff situation, säger Carola till Expressen inför den direktsända Faddergala i TV4 i morgon.

För att komma tillrätta med de tidiga tonårsgraviditeterna i Colombia vill internationella bistånds- och fadderorganisationer undervisa i hur man använder preventivmedel. Trots att arbetet är en viktig del för att kunna ge de unga tjejerna en bättre start i livet är Carola emot preventivmedel.

– Det finns andra sätt att skydda sig, anser hon.

Inte heller är Carola emot den hårda colombianska abortlagstiftningen som varje år tvingar tusentals gravida colombianskor att uppsöka illegala abortkliniker, där de ofta riskerar sina liv.

– Jag vill inte gå in på den frågan, försvarar sig Carola.

Hon tycker det är viktigare att man har en tro på Gud.

– Gud finns här. Jag känner det. Samma hälsning som jag fick en gång i tiden av Gud har de här mammorna också fått.

Carola besöker ett projekt av den svenska biståndsorganisationen Plan som hjälper unga, ensamstående mammor i Colombia att ta hand om sina barn och stärka deras självförtroende.

Hon känner igen sig i de ensamstående mammorna.

– Jag är också en ensamstående mamma. Det är inte lätt. Ändå känner jag så mycket kärlek här. Här finns ett enormt kollektivt stöd. Det har vi inte i Sverige längre. Vi har blivit så själviska.

HENRIK JÖNSSON

2006-12-07

Kommentera