14
mar
2007

Bushs resa trappade upp slaget om Latinamerika

RIO DE JANEIRO/SDS

Inte ens i går då Bush landade i Mexiko, det sista stoppet på hans Latinamerikaturné, var han välkommen. För att presidenten överhuvudtaget skulle kunna landa i miljonstaden Mérida på Yucatanhalvön var det amerikanska flygvapnet tvunget att ha stridsflyg och två Black Hawk-helikoptrar surrande i luften.

På dagordningen låg den infekterade diskussionen om det fyra meter höga stängsel som USA rest längs den mexikanska gränsen. Stängslet, som i Mexiko kallas «Skammens mur», sträcker sig 3 360 kilometer genom öknen och är ett försök att hindra illegal invandring. Mexikos president Felipe Calderón har starkt kritiserat stängslet och menar att det strider mot landets tioåriga frihandelsavtal med USA.

I det avtalet får varor och tjänster fara fritt över gränsen. Den blomstrande mexikanska ekonomin och den stagnerade amerikanska ekonomin hjälper varandra. Ändå får inte människor röra sig fritt över gränsen. Den guatemalanska statsvetaren Francisco García menar att dubbelmoralen kommer att kosta mer än det smakar för USA.

— I politik är det nödvändigt med motvikter. USA:s makt har alltid varit hegemonisk i våran region. Jag tycker det vore hälsosamt med närvaro från andra krafter nu, säger García till den brasilianska dagstidningen Folha de São Paulo.

Han öppnar upp för den största diskussionen i latinamerikansk politik idag, inflytandet från Venezuelas president Hugo Chávez.

Medan Bush skakat hand med sambadansande gatubarn i Brasilien, käkat grillad oxe i Uruguay och lovat nya miljarder till kokainbekämpningen i Colombia har den venezolanske presidenten skuggat honom. Han har anordnat protestmöte i Buenos Aires, eldat upp indianbefolkningen i Bolivia och besökt sandinisterna i Nicaragua. I går var han i Jamaica och i dag lämnar han Haiti, kontinentens fattigaste land.

Chávez har öst ur sig billig, populistisk retorik över Bush. Han har kallat den amerikanske presidenten för hycklare och anklagat USA för att vara det mest onda, cyniska och mordiska imperiet i världshistorien. I gengäld har Chávez kritiserats för att han försöker köpa stöd för sin politik genom att erbjuda subventionerad olja till kontinentens fattigaste länder.

En av de få konkreta handlingar som undertecknats under Bushs statsbesök i Latinamerika är ett omfattande etanolavtal med Brasilien. USA förbinder sig att importera brasiliansk etanol, framställd av sockerrör, för att dryga ut den amerikanska bensinen med tjugo procent. Det är det viktigaste handelsavtalet som Brasilien undertecknat sedan det historiska sojaavtalet med Kina år 2004.

För USA innebär avtalet att landet i framtiden inte längre behöver importera dyr venezolansk olja.

Brasiliens president Lula hyllas för sina förhandlingar och lockar nu till sig enorma investeringar från världens största investerare, bland annat George Soros. Men Lulas kollega i Venezuela är inte lika glad över Brasiliens närmande till USA.

— Det här är ett etiskt och ekologiskt problem. Jag uppmanar Brasilien att i stället använda sina marker till att producera livsmedel till de 300 miljoner svältande i Latinamerika och Karibien, sa Chávez under sitt statsbesök i Jamaica.

Uttalandet sätter ännu en gång fingret på den politiska polariseringen i Latinamerika. Antingen är man god vän med Chávez och får tillgång till hans olja eller så håller man god min med Bush och hoppas på ett handelsavtal USA.

Slaget om Latinamerika har börjat.

HENRIK JÖNSSON

2007-03-14

Kommentera