1
nov
2003

Rio bygger nytt konststycke

RIO DE JANEIRO/ARKITEKTUR

I hopp om en bilbaoeffekt skall nu också Rio de Janeiro bygga sig ett Guggeheimmuseum. För 25 miljoner dollar får staden använda det prestigefulla namnet till det storbygge som Jean Nouvel har ritat.

Längst ut på den gräsbevuxna Pier Mauá sitter två lumpsamlare och fiskar. Det luktar surt vatten och avgaser. Rio de Janeiros hamnområde är ingen vacker syn. Men det kan bli. Stadens borgmästare Cesar Maia vill att världens femte Guggenheim-museum ska byggas just här.

Problemet är bara det att museibygget, som kommer att kosta fyra gånger mer än vad Brasiliens årliga kulturbudget ligger på, har stött på hård kritik i landet. Både det lokala kulturlivet i Rio de Janeiro och det etablerade kulturetablissemanget i landet har retat upp sig på att borgmästaren Cesar Maia är beredd att betala 25 miljoner dollar enbart för rätten att använda namnet Guggenheim. Kritikerna menar att pengarna i stället borde gå till de redan existerande kulturinstitutionerna, bland annat, till det moderna konstmuseet MAM i Rio de Janeiro som är i akut behov av renovering.

Cesar Maia har däremot inte backat en tum och menar att ett Guggenheim är precis vad staden behöver för att komma bort från stämpeln som en kriminell och farlig stad. Han hänvisar bland annat till hur lyckat det blev med ett Guggenheim för den tidigare nergångna baskiska industristaden Bilbao. En av de tidigare kritikerna av museiplanerna, kulturministern Gilberto Gil, har också svängt i frågan. Tidigare var han väldigt negativt inställd till det nya konstmuseet som totalt kommer att kosta 250 miljoner dollar.

– Det är staden Rio som kommer att få besökarna. Och det är staden Rio som får betala kalaset. Men jag tror att ett Guggenheim i Brasilien kan bli något som hela landet tjänar på, säger han till Arkitektur.

Arkitekten bakom Guggenheim-museet i Rio är fransmannen Jean Nouvel, mest känd för det sobra Arabinstitutet i Paris och operan i Tokyo. Hans idé bygger på att museet ska ligga vid vattnet med utsikt runt den vackra Guanabaraviken och att en del av utställningslokalerna ska vara under vatten. Ett trettiofem meters vattenfall och en hög cisterner nedsänkt i ändan av den gamla piren Pier Mauá ingår också i hans plan.

Först var det tänkt att museet skulle placeras på den utskjutande klippformationen som skiljer de båda stränderna Copacabana och Ipanema åt. Men den kritiserade chefen för Solomon R. Guggenheim Foundation i New York, Thomas Krens, insisterade på att ett Guggenheim-museum ska förläggas till ett område som är i behov av en uppryckning och därmed redan från början kan stå för en positiv förändring. Det är första gången som ett Guggenheim-museum ska etableras på det södra halvklotet. Tidigare har det prestigefyllda konstmuseet endast funnits i USA och Europa. Men Thomas Krens tycker att det är hög tid att det kulturella utbytet nu också börjar gå nord och syd. Inte bara väst och öst som tidigare.

Det slutgiltiga avtalet väntas godkännas av det brasilianska rättsväsendet under hösten och i så fall kan byggandet i Rio de Janeiros slitna hamnkvarter kunna starta redan i början av nästa år.

HENRIK JÖNSSON

2003-11-01

Kommentera