21
jun
2009

«Här i Brasilien vill de bara ha blondiner»

Hon får inte synas på catwalken

Hon får inte synas på catwalken

RIO DE JANEIRO/SDS

I resten av världen är afrobrasilianska fotomodeller något av det hetaste ett modehus kan ha på catwalken. I Brasilien måste hon kvoteras in. För att råda bot på diskrimineringen kräver nu åklagarmyndigheten att var tionde modell på São Paulo Fashion Week, som pågår i helgen, är afrobrasilianska.

— Det är på tiden att vi får en chans att visa upp oss även på hemmaplan. Vi utgör ju trots allt hälften av befolkningen, säger den afrobrasilianska fotomodellen till Sydsvenskan.

På grund av rasdiskrimineringen i Brasilien kan hon inte utöva sitt yrke i sitt eget land. Hon arbetar som värdinna på en lyxrestaurang i utkanten av Rio de Janeiro.

— Jag har varit modell i italienska och grekiska modetidningar. Men här i Brasilien vill de bara ha blondiner. Jag fattar det inte, säger Dayana och skakar på huvudet.

Vid förra årets modevecka i São Paulo, det största modearrangemanget på södra halvklotet, var endast 2,3 procent av modellerna afrobrasilianskor. Resten av deltagarna var blonda brasilianskor som härstammar från den tyska kolonin i södra delen av landet. De kommer från städer som Blumenau, där 95 procent av befolkningen är vit. Den brasilianska toppmodellen Gisele Bündchen, världens bäst betalda fotomodell, kommer från staden Horizontina som består av tyska, italienska och polska emigranter.

— Jag tycker det är absurt att anklaga São Paulo Fashion Week för rasism. Det är efterfrågan på marknaden som styr, säger Eli Hadid på modellagenturen Mega till Folha de São Paulo, Brasiliens största dagstidning.

Åttiosju procent av modellerna i hans agentur är vita.

Inte heller den brasilianska modestylisten Glória Coelho förstår åklagarmyndighetens grepp om att Brasiliens etnicitet måste synas under landets största modevecka.

— Vi har massor av färgade som arbetar som sömmerskor, assistenter, påklädare och försäljare. De gör ett utmärkt arbete under modeveckan. Varför ska de också gå på catwalken, undrar hon.

Inställningen till färgade i Brasilien gör att hälften av befolkningen även stängs ute från andra visuella sammanhang. I landets berömda såpoperor, telenovelas, är mindre än tio procent av skådespelarna afrobrasilianare. Deras främsta roller är hembiträden, städerskor, knarklangare eller älskare. När det gäller TV-reklamen förekommer ännu färre färgade. När det inträffar är det ofta en brasiliansk fotbollsstjärna som gör reklam för en produkt.

— Det rör sig om en strukturell diskriminering. Svarta ska inte synas. Brasilien ska vara ett vitt samhälle. Modeveckan i São Paulo har länge varit ett bevis på det, säger Paulo Paim, senator i kongressen.

Han är den ende av senatens 81 medlemmar som är färgad.

— Det är viktigt att åklagarmyndigheten slår näven i bordet och säger ifrån. Mentaliteten måste ändras, säger han till Sydsvenskan.

Åklagaren som drivit genom kvoteringen säger att hon reagerade förra året när hon insåg att 97,7 procent av de medverkande på modeveckan i São Paulo kom från den vita hälften av befolkningen i Brasilien.

— Vad vi gjort nu är att etablera regler för ett mer jämlikt samhälle och upprättat en lägsta nivå för hur många färgade som måste vara med vid modevisningen, säger Déborah Kelly Affonso till Folha de São Paulo.

För fotomodellen Dayana Azevedo innebär beslutet inte att hon kommer att få vara med på modevisningen i år. Platserna är redan tillsatta.

— Förhoppningsvis kommer jag med nästa år. Tills dess står jag här, hälsar gästerna välkomna och följer de till bordet, säger hon ironiskt och öppnar dörren för ett vitt par som ska äta middag på lyxrestaurangen Bistrô Mac utanför Rio de Janeiro.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-06-21

Fakta

Om arrangören av São Paulo Fashion Week inte uppfyller de nya kraven kommer de att kunna dömas till böter på upp till en miljon kronor. Åklagarmyndigheten grundar sitt kvoteringskrav på en uppförande kod i lagstiftningen som förbjuder diskriminering och uppmuntrar social jämlikhet. När modeveckan avslutas på måndag kommer myndigheten att kolla genom om arrangören uppföljt de nya kraven.

Brasilien är det land, förutom Nigeria i Afrika, som har flesta antal färgade i världen.

49,7 procent av Brasiliens befolkning på 200 miljoner invånare är afrobrasilianare.

São Paulo Fashion Week räknas som den viktigaste modemässan i världen efter Paris, Milano, New York och London.

Det är inte första gången som åklagarmyndigheten styr upp modebranschen i landet. För tre år sedan krävde myndigheten en minimivikt för fotomodeller som skulle delta. Beslutet togs efter att den kända brasilianska fotomodellen Carolina Reston dött av anorexia. När hon blev inlagd på sjukhus var hennes kroppsmassa 13,2 BMI. Enligt Världshälsoorganisationen WTO är man undernärd om man har en kroppsmassa som understiger 18,5 BMI.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

7 Svar

 1. Detta är något som slagit mig med när jag slötittat på Brasiliansk tv. Förstår knappt språket men idealet verkar märkligt nog vara en en vit blondin när de har så många genuint vackra färgade människor. Jag trodde att det berodde på att människan till naturen lättare uppskattar något som inte finns i överflöd. Fast det omvända finns nog inte i europa. Tror jag.

 2. Hervy, så rätt. Hade fransk, spansk eller svensk teve visat upp samma bild hade de antagligen blivit stämda av respektive DO. Men i Brasilien är den strukturella rasismen även följd av en realitet. Det är färgade personer som städar, smeker och sköter om den vita medel- och överklassen. Rede Globo gömmer sig bakom detta och försvarar sina blondiner i telenovelas med att «samhället ser så ut». Det vill säga, färgskalan kommer inte förändras förrän någon klår Globos monopol på tevemarknaden. Nu har de 90 procent av tittarna, i ett land med en befolkning på 200 miljoner. Världsrekord för ett privat tevebolag…

 3. Jonathan

  Var har du fått ifrån att 49,7 procent av Brasiliens befolkning är afrobrasilianare? Den siffran låter ganska orimligt! Är själv från Brasilien och hade blont hår som barn fast har ljustbrun numera, min mamma är jätteblond, så som min syster. Vi är från Porto Alegre, har rest lite runt i Brasilien b.la. i Foz do Iguacu, Florianopolis, Blumenau, Campinas, Curitiba, Sao Paulo Brasilia, Natal och RJ. Den enda staden som jag skulle kunna tänka mig att det bor så många mörka människor är nog Rio.

 4. Hej Jonathan, det låter lite som du är rädd för mörka människor. De är inte farliga och bits inte. Ge dig gärna ut på en resa igen i Brasilien och titta åt båda hållen.
  Du undrar vad jag fick siffran ifrån angående afrobrasilianare. Den kommer från IBGE, brasilianska statistikverket, som du bör känna till om du gått ut gymnasiet. När jag skrev artikeln var antalet afrobraslianare 49,7 procent, men vid de senaste folkräkningen från 2010 har siffran stigit till 50,7. Så nu är alltså vita brasilianare i minoritet.

  http://noticias.uol.com.br/cotidiano/ultimas-noticias/2011/04/29/brancos-sao-menos-da-metade-da-populacao-pela-primeira-vez-no-brasil.htm

 5. Jonathan

  Men nu är det faktiskt så att det 7 procent som är afrobrasilianare enligt länken som du själv la ut din pajas. Resten är “mulatos” en blandning mellan mörka och ljusa människor. Kan det vara så att du lever i din egen lilla bubbla i Rio de Janeiro och tror att hela Brasilien ser ut så?

Kommentera