30
jun
2009

Först sambafotboll – sedan föll alla ned på knä för Jesus

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Den växande pingströrelsen i Brasilien firar en av sina största segrar. Efter finalen i Confederation Cup i Sydafrika i söndags föll det vinnande brasilianska landslaget på knä inför TV-kamerorna och tackade Gud för segern över USA. Att fotboll är religion i Brasilien är ingen nyhet. Det som skiljer söndagens händelser är att spelarna samlades i en cirkel på plan och drog på sig vita t-shirts över landslagsdräkten med texten «I love Jesus» för att visa att hälften av dem är pingstvänner. Den mest hyllade spelaren, Real Madrids Kaká, gick ett steg längre. Han tog på sig en tröja med texten «I belong to Jesus».

Det är första gången som den kritiserade pingströrelsen i Brasilien tillåts att visa upp sig offentligt vid ett fotbollsarrangemang. Tidigare har spelarna bett och tittat upp i himlen som tack för vinsten. Händelsen är kontroversiell med tanke på att pingströrelsen anklagas för att utmana Brasiliens berömda religionsfrihet. Den senaste tiden har medlemmar ur pingstkyrkan ägnat sig åt hatbrott och attackerat afrobrasilianska tempel med motiveringen att templet tillber afrikanska gudar.

Nästan hälften av spelarna i startelvan tillhör den kritiserade pingströrelsen som nu organiserar 26 miljoner medlemmar i Brasilien. Kaká är den mest fanatiske av spelarna. Han tillhör en radikal pingstkyrka i megametropolen São Paulo, vars ledare blivit fängslade i USA efter att ha smugglat in svarta pengar till Miami.

Pingstkyrkan, som kallar sig Igreja Renascer, Återfödelsekyrkan, har gjort en förmögenhet genom att få medlemmarna att betala en tiondel av sin lön till det karismatiska pingstparet Estevam och Sônia Hernandes. De greps på Miamis internationella flygplats i januari 2007 efter att ha försökt smuggla in 56 467 dollar genom att stoppa pengar på kroppen och gömma sedlar i CD-fodral. Den amerikanska polisen hittade även 9 000 dollar gömda i pingstfruns bibel. FBI misstänkte att paret skulle använda pengarna till utgifter under deras flykt från den brasilianska rättvisan. Sedan 2005 har åklagarmyndigheten i São Paulo försökt ställa paret inför rätta.

— Vi har bevis som visar att de här religiösa ledarna byggt upp ett regelrätt brottssyndikat. Det rör sig om en familjeklan som lyckats samla på sig en enorm förmögenhet genom att utnyttja människors religiösa tro, sa Arthur Lemos, åklagare i São Paulo.

Den senaste kontroversiella händelsen som pingströrelsen i Brasilien gjort sig skyldig till är att attackera Brasiliens religionsfrihet. Historiskt sett har den breda tolerans för olika trosuppfattningar varit en av de saker som skiljer Brasilien från andra länder. Här lever katoliker, judar, muslimer och buddister sida vid sida. Att även de afrobrasilianska religionerna som candomblé och umbanda är offentligt accepterade gör Brasilien till ett ovanligt tillåtande land när det gäller tro. Men inte längre.

Pingströrelsen anser att det strider mot modern civilisationen att tro på afrikanska gudar. För att visa att de menar allvar har en del av församlingsmedlemmar börjat ägna sig åt hatbrott. Förra året satte pingstvänner fyr på ett afrobrasilianskt tempel i stadsdelen Catete i Rio de Janeiro med motiveringen att templet tillbad den afrikanske guden Omulo. Attacken har kritiserats hårt i Brasilien och två av vandalerna sitter nu i fängelse.

Bakgrunden till att pingstkyrkan vuxit sig så stark den senaste tiden i Brasilien har att göra med det politiska misslyckandet att dra upp hälften av befolkningen ur fattigdom. Pingstkyrkan riktar sig till den fattiga delen av befolkningen och presenterar en ideologi som kallas för Teoria de prosperidade, framstegsteorin. Den går ut på att om du skänker en tiondel av din lön kommer du att få mångdubbelt igen. Eftersom Brasiliens fotbollsspelare nästan uteslutande rekryteras från den fattiga delen av befolkningen är många av dem medlemmar i pingstkyrkan.

— I de här kyrkorna hanteras pengar som en andlig symbol. Varje summa pengar som du skänker till kyrkan är ett bevis på din tro. Ju mer pengar du skänker desto större är din tro, förklarar Edin Abumanssur, teologiprofessor på det katolska universitetet PUC i São Paulo.

När Kaká valdes av FIFA till världens bästa fotbollsspelare 2007 skänkte han sitt pris till Återfödelsekyrkan.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-06-30

Fakta

De senaste femton år har den katolska kyrkan i Brasilien tappat en procent anhängare om året till frikyrkorna som nu samlar en femtedel av den röstberättigade befolkningen på 120 miljoner. Frikyrkorna, där pingströrelsen är störst, anses vara bättre på att ge den fattiga, icke läskunniga befolkningen hopp om framtiden.

Pingströrelsen i Brasilien är i dag större än i USA där rörelsen grundades i mitten av 1800-talet.

En femtedel av ledamöterna i den brasilianska kongressen ingår i pingströrelsens lobbygrupp. Förra året såg de till att ett förslag att upphäva abortförbudet röstades ned i kongressen.

Ett urval av spelare i den brasilianska startelvan som är pingstvänner:

Kaká, köpt av Real Madrid för 67 miljoner euro

Luís Fabiano, vann skytteligan i Confederation Cup

Daniel Alves, tog Brasilien till final genom en makalös frispark mot Sydafrika i semifinalen

Lucio, lagkapten i det brasilianska landslaget

Kommentera