4
jul
2009

Brasilien vann – med Guds hjälp

RIO DE JANEIRO/SDS

Det brasilianska landslaget har alltid varit en bild av sitt samhälle. Innan match har spelarna tillbett allt från det katolska mirakelhelgonet Nossa Senhora da Aparecida till de problemlösande afrobrasilianska gudarna Orixás. Ibland har spelarna även utfört andliga ritualer där de delat en lök, stänkt lite sockerrörsbrännvin och strött ris för att blidka sina motståndare. De brasilianska superstjärnorna har varit lika mysigt vidskepliga som resten av landet. Men nu har något hänt.

Jag vet inte om ni såg finalen i söndags i Confederation Cup i Sydafrika, den stora testen inför VM. Jag följde matchen på storbildsskärm på mitt favorittorg i Rio. Efter första halvlek låg Brasilien under med 2-0 mot USA. Fansen tafsade på sina fetischer i pausen. En minut in i andra halvlek kom resultatet. Luís Fabiano gjorde 1-2. Lite senare kom 2-2. Sex minuter innan Martin Hansson blåste i pipan nickade den brasilianske mittbacken Lúcio in segermålet.

Som vanligt samlades truppen i en ring på gräsmattan för att tacka gudarna som hjälpt Brasilien att ta sin tredje raka vinst i Confederation Cup. De satte sig på knä, höll varandra i händerna och mumlade. När kameran zoomade in ringen gick det att se att något hade förändrats. Spelarna höll inte i några madonnafigurer eller voododockor. Spelarna hade dragit en vit t-shirt över sin gula landslagsdräkt med texten « I Love Jesus». Den dyraste stjärnan i laget, Real Madrids Kaká, gick ett steg längre. På hans tröja stod det «I belong to Jesus».

Den evangeliska väckelserörelsen, som sköljer över Brasilien, har nått landslaget. Hälften av spelarna i startelvan är nu pingstvänner.

Tänk om Egypten i stället vunnit Confederation Cup i Sydafrika. Och tänk om halva startelvan bestått av medlemmar i det muslimska brödraskapet som efter vinst vänt sig mot Mecka, kliat sig i skägget och sträckt upp händerna i luften. TV-kamerorna hade zoomat in tröjorna där det stått «I Love Allah» och «I belong to Allah». Tror ni inte att Fifa använt sig av sitt tydliga regelverk då? Det tror jag.

I Brasilien är pingströrelsen lika fundamentalistisk som muslimska brödraskapet i Egypten. De fördömer andra religioner, straffar andra religioner och ägnar sig åt hatbrott. Förra året skändade radikala medlemmar i den brasilianska pingstkyrkan ett afrobrasilianskt tempel i mina kvarter i Rio. Motiveringen var att templet tillbad djävulen. Männen är i dag fängslade för brott mot landets religionsfrihet.

Hur kan då det brasilianska fotbollsförbundet tillåta att deras spelare gör reklam för en väckelserörelse? När Dunga blev ny förbundskapten anställde han Jorginho, back i guldlaget från 1994, som assisterande tränare. Förutom att Jorginho är en av Brasiliens bästa högerbackar någonsin är han pingstpastor i sin egen kyrka Atletas de Cristo, Kristus atleter. I kyrkans stadgar står det att frälsta fotbollsspelare ska marknadsföra «in every way possible, the proclamation of the Gospel through sports».

Att fotboll är religion i Brasilien har fått en ny innebörd.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-07-04

Kommentera