5
aug
2009

Saltad räkning kan ge fängelse

RIO DE JANEIRO/SDS

Det är inte ovanligt att bli rånad på semestern. Nya miljöer gör att man inte riktigt hänger med. Vips, så är mobilen, plånboken och kameran i tjuvarnas händer. Snabbt letar turisterna upp närmsta poliskontor och gör en polisanmälan. Försäkringsbolagen kräver det. Att återse prylarna är det inte många som förväntar sig.

När de nyrånade turisterna räknar upp vilka saker de blivit av med händer det att en del lägger till någon extra pryl för att täcka självrisken. En del kryddar sitt rån ordentligt, som en slags ersättning för sveda och värk under semestern. Jag tror inte många känner sig särskilt kriminella efteråt. Men fråga 23-åriga Rebecca och Shanti hur de känner sig.

De två brittiska backpacker-tjejerna sitter nu i häkte i Rio efter att ha saltat sin polisanmälan. Och det är inte deras brittiska försäkringsbolag som kräver straff. Försäkringsbolaget hann inte ens få polisanmälan. Turistpolisen i Rio hann före. Under tiden tjejerna rapporterade om rånet, som ska ha skett på en buss mellan vattenfallen i Iguaçu och Rio, fattade polisen misstankar och besökte tjejernas vandrarhem. I rummets säkerhetsskåp fann polisen den iPod, kamera och andra prylar som tjejerna uppgett att de blivit rånade på.

Kvinnofängelset där de nu sitter ligger i förorten Mesquita. Det är en plats man gärna undviker. Cellen de blev tilldelad var redan packad med tjugo tjejer som är häktade för mord, misshandel och vapeninnehav. Det brittiska konsulatet fick köpa madrass och filt så att Rebecca och Shanti kunde sova i korridoren. Deras advokat har försökt få loss de från häktet. Det brasilianska rättsväsendet har nekat.

— Det finns en risk att de skulle kunna fly till England, har åklagaren sagt.

Advokaten har även försökt få en egen cell till brittiskorna. Även det nekades tjejerna som varit på en nio månader lång resa genom Sydamerika. Enligt brasiliansk lagstiftning ges den rättigheten endast till häktade som kan uppvisa en universitetsexamen. Eftersom tjejerna inte hade med sig sina diplom från sin juridikexamen vid universitetet i Sussex kunde de inte bevisa att de var akademiker.

I Rios dagstidningar går debatten varm om att släppa brittiskorna. Men rättsväsendet har bestämt sig för att markera ett exempel. Åklagaren hotar med fängelse mellan ett och fem år för försäkringsbedrägeri. Anledningen är att det blivit vanligt att backpackers avrundar sin resa i Sydamerika med ett besök på turistpolisens kontor i Rio. Turisterna gör sin falska anmälan för att få ihop pengar till hemkomsten. Men för myndigheterna i Rio innebär anmälan att rånstatistiken skjuter i höjden, vilket är otacksamt eftersom staden just nu ansöker om att hålla OS 2016.

— Kanske fyrtio gånger har jag hört resenärer kalkylera om hur mycket de skulle kunna tjäna om de gjorde en falsk polisanmälan, säger Eva Avelan som jobbar på det svenskägda backpackerhotellet Harmonia i Ipanema.

Än har inget försäkringsbolag ingripit. Rånad i Rio är det ingen som ifrågasätter.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-08-05

Kommentera