6
nov
2011

Ingen stoppar Rios kriminella poliser

Marcelo Freixo leder förhören av misstänkta milismän i Rios lagstiftande församling

Det finns en riktigt dålig nyhet bland alla goda som strömmat ur Rio de senaste åren. Den handlar om hur milisen, kriminella polisgäng, håller på att ta över delar av staden. Ska du parkera din bil i centrum är det numera stor risk att du stödjer milisen med dina parkeringspengar. Milisen har tagit kontroll över p-platserna på 47 gator och tio kommunala p-garage i centrum. Den fruktade milisen är så utbredd att deras största fiende, politikern Marcelo Freixo, i förra veckan var tvungen att lämna landet på grund av dödshoten. Läs hela storyn här i fredagens Sydsvenskan.

5 Svar

 1. jonas

  Korruptionen, infrastrukturen samt utbildning är de tre enskilt största problemen här. Frågan är hur mycket OS och fotbolls VM kan förändra det, troligtvis inte mycket. Infrastrukturen kommer nog att förbättras inför VM men korruptionen består. Intressant att den kameraman som blev skjuten i söndags var vid en s.k UPP favela som alltså skulle vara säker om jag inte missminner mig. Problemet är också att löner för poliser är väldigt lågt vilket inte på något sätt förbättrar situstionen.

 2. Kalle

  Är det verkligen så enkelt med polislönerna? Kan inte korruptionen börjat innan lönerna höjdes, och dessvärre inte försvunnit över en natt bara för att lönerna höjdes för ett fåtal? Bara en tanke.

  Poliskorruption är nog oundviklig även om vi tror att den inte finns i Sverige (det gör den). Frågan är ju hur man motverkar den innan den går så långt (givetvis för långt), som den gjort i Brasilien? Och vad värre är, vad gör man då? Freixo har något att bita i.

 3. jonas f

  Jag tror det är så enkelt som att om exempelvis 8 av 10 är korrumperade så är det inte så mycket som krävs att de resterande 2 ska falla. Det är inte bara polislönerna som är den enda orsaken men jag tror att det bidrar, särskilt som vissa poliser kommer i kontakt med stora summor pengar i form av beslag.

 4. Jag hörde om en undersökning som Bo Rothstein vid Göteborgs universitet gjort. Den visade att om cheferna inte korrumperar sig, och arbetar aktivt för att motverka korruption, så har det påverkan på kedjan nedanför. Men om chefen är korrupt så skiter alla i vilket och korrumperar sig enkelt. Tror faktiskt det ligger mycket i det.

Kommentera