17
nov
2011

Rocinha är befriat!

I Lund bor det 110 000 på 403 kvadratkilometer. I Rocinha bor det lika många på en kvadratkilometer

Den sista av de stora favelorna i Zona Sul i Rio har nu avväpnats. Rocinha, som varit ointagbar i tjugo år, föll enkelt i söndags. De sex högsta ligaledarna har gripits och de 300 fotsoldaterna har nu blandat sig med lokalbefolkningen och försöker anpassa sig till det nya livet. Här kommer en artikel som  jag skrev till Sydsvenskan om gripandet av ligaledarna.

9 Svar

 1. Tonny

  hej Henrik.

  Jeg undrer mig. Er der tale om en ren befrielse af Rocinha, eller bliver den også overtaget af politiets kriminelle milits?

  Håber du og fruen nyder ferien i Europa!

  Bedste hilsner

  Tonny

 2. Hej Tonny,

  jag tror faktiskt inte att milisen lyckas ta sig in i Rocinha nu. Rocinha har för stort symboliskt- och strategiskt värde för politikerna. För många skulle reagera. Men så fort OS 2016 är över så blir det säkert fritt fram för milisen att göra vad de vill.

  Europasemestern är super. Fantastiskt väder och flyt med allt, förutom en matförgiftning i Montmartre…

 3. Enson, jag menar att Rocinha är befriat från ADA. Snart kommer UPP och då blir det deras lag som gäller. Det intressanta är att se hur befolkningen ställer sig. Missköter UPP sig, som du gjort i så många andra favelor, kan det mycket väl bli så att folk börjat sakna ADA…

 4. Tonny

  Tak for opklaringen, Henrik. Jeg glæder mig til at læse meget mere i Politiken i de kommende måneder. Dine reportager og din indsigt er spitzenklasse. Never eat snails in Montmartre!

  Enjoy!

 5. Alexander

  Efter att ha läst din artikel kan man nästan tro att du jobbar för Aftonbladet. Jag personligen tycker det var ett dåligt val att ta över Rocinha just nu. Pga av mutorna har det aldrig förekommit speciellt mycket skottlossning där. Jag kan ha fel men det var väll i alla fall minst 2-3 år sen någon oskyldig dog av en “bala perdida” i Rocinha.

  Gavea och São Conrado har väll alltid varit ett av dom säkraste bostadsområdena i Rio de Janeiro och det är för att ADA har förbjudit folk från Rocinha att göra nånting kriminellt där. Nu när ADA är borta så är även den lagen borta. Personligen tror jag personrånen kommer öka betydligt i dom områdena nu.

  Att installera UPP i Rocinha var ingenting annat än en media cirkus. Varför tog dom inte över Complexo do Camara i Bangu istället? Där har det dött 35 människor dom senaste månaderna i kriget mellan TCP och C.W. Complexo do Mare är också ett stället som borde pacificeras omgående.

  Anledningen till att polisen tackade nej till 1 miljon reais i muta för att bara låta nem fortsätta köra är att det stod minst 20 andra poliser en bit längre bor. 20 poliser som ska dela lika på 1 miljon reais det blir bara 50000 reais och det är ju nästan ingenting i mutsammanhang. 20 poliser som skulle hålla tyst om att dom låtit Nem passera är ingen välbevarad hemlighet. och det fanns säkerhetskamera längre bort som filmade alltsammans.

  Av dom här 673 tipsen som kommit in så var det väll egentligen bara ett tips som var viktigt och det var vart alla vapen låg nedgrävna. Det tipset kom från en äldre kvinna som bor uppe i skogen och odlar medicin växter där. Hon visade polisen vart banditerna grävt ner alla vapen.

  Jag kan tycka det är intresant med droghandeln i Rio de Janeiro för det är nog en av få städer i världen där det är svårt att få tag på droger. Har träffat många Gringos som frågat mig vart man kan köpa kokain och gräs. Tidigare var det enklaste och nästan det endaste sättet att gå upp i en favela.

  Vet att i Peru så säljer dörrvakterna kokain i dörren. utanför nattklubbar i New York och London så frågar folk en hela tiden ifall man vill köpa något. Det här har man varit förskonad från i Rio de Janeiro. Ska bli intrsant och se hur den marknaden förändras nu. Finns det köpare så finns det säljare och om Nem sålde för 380 miljoner om året så innebär det nu att någon annan kommer vilja tjäna dom pengarna.

  Jag förutspår att till 2016 så kommer det finnas välfungerande “bocas” som man kan ringa till ungefär som man beställer pizza, det kommer finnas mer organiserad droghandel på nattklubbar, taxi chauförer, stranden, på gatan…Självklart kommer dom här knarkhandlarna bli tvugna att betala en stor del av sin vinst till polisen som ser mellan fingrarna och låter affärer fortsätta precis som dom lätt det fortsätta i Rocinha.

  Svårt att avgöra hur många banditer som hann fly från Rocinha men det verkar som om dom inte är välkommna nånstans nu. Det finns inge jobb för dem i Vintem, morro do 18 eller Para-pedro. Jag är orolig för att dom inom dom kommando veckorna kommer få se dem invandera och ta över conjugado fumace, favela juramento eller södra delarna av complexo do mare. Duque de caxias kommer det garantera smälla ordentligt! Alltså kommer vi få se ännu fler oskyldiga dödas.

  Det bästa hade varit att ta över favelas med TCP för dom har hittils inte fått någon utav sina favelas övertagna av UPP så det finns gott om banditer som kan flyttas över till andra favelas med samma gäng.

  För att sammanfatta alltsammans så tycker jag att det var dåliga nyheter att ta över Rocinha 2011 bättre hade varit att vänta till strax innan OS 2016. Men som sagt…det hela är ett spel för media och det ser onekligen väldigt bra ut. vad som händer i andra delar av Rio de Janeiro förutom dom zona sul är liksom inte så viktigt och det har det aldrig varit.

 6. jonas

  Håller med Alexander på en del punkter. Zona sul går alltid före och jag tror inte alla favelas i hela Rio kommer bli UPP innan OS. Ett nästan större problem är den s.k milisen som behärskar en del av zona oeste favelor, hur polisen ska få bort dom blir intressant. Tror inte ett enda skott avlossades i Rocinha, däremot hade globo live sändningar hela dagen med reportrar i skottsäkra västar. Nästa dag beskrevs hela invasionen som “historisk”. Däremot kommer förhoppningsvis invånarna får det bättre, dock steg fastighets priserna i rocinha med 50% tre dagar efter invasionen vilket gör att många fattiga tvingas ut till andra perifera favelor. I slutändan kommer de riktigt fattiga finnas i dom yttre områdena som antagligen blir ännu mer eftersatta.

Kommentera