20
nov
2011

Rios sju dödssynder

Tvättning av bilrutan ingår inte längre i priset

RIO DE JANEIRO/HD

Det finns en riktigt dålig nyhet bland alla goda som strömmat ur Rio de senaste åren. Den handlar om hur kriminella polisgäng, den så kallade milisen, håller på att ta över delar av staden. Ska du parkera din bil i centrum är det numera stor risk att du stödjer den organiserade brottsligheten. Milisen har tagit kontroll över p-platserna på 47 gator och tio kommunala p-garage i centrum.

Hur lyckas man med något sådant, tänker du.

Här är sju steg på vägen. Vi kan kalla dem för Rios sju dödsynder.

1. Fattigdomen gör att många måste skapa sina egna arbetstillfällen. Ett av många egenskapade yrken är att ta betalt av bilister för att parkera bilen, även där det är gratis.

2. Den falska medkänslan gör att många betalar de frilansande parkeringsvakterna som kallas flanelinhas, «små trasor», eftersom de förr i tiden viftade med en trasa för att även tvätta vindrutan.

3. Rädslan för att bilen ska skadas eller bli stulen om man inte betalar är också överhängande.

4. Korruptionen gör att polisen ser mellan fingrarna på de illegala parkeringsvakterna. Har det varit en bra vecka med stora arrangemang i centrum, det vill säga, många parkerade bilar, kräver poliserna mer betalt. Annars hotar de att tillämpa lagen.

5. Rikedomen gör att det kryllar av flådiga stadsjeepar som behöver parkeringsplatser. Väldigt få rika reser kommunalt. De har inte heller några problem att betala parkeringsavgiften som ligger på femtio kronor per dag.

6. Girigheten gör att många vill åt inkomsterna. Enligt kommunen omsätter parkeringsbranschen i centrum fyra miljoner kronor i månaden.

7. Den lätta tillgången till vapen gör att de som en gång «ägde» gatans parkeringsplatser lätt kan köras bort under dödshot från andra gäng.

Stadens sju dödsynder har skapat en gynnsam grogrund för milisen att växa. Milisen består av poliser, brandmän och väktare som under, eller efter arbetstid, driver sin egen verksamhet. Förr i tiden tjänade de mest pengar på beskyddarverksamhet och att agera dödspatrull åt affärsmän. Nu styr de stadens organiserade brottslighet. Förutom att milisen har jagat bort de «små trasorna» från centrums gator, och placerat dit sina egna parkeringsvakter, har de gått in i favelor och slängt ut de lokala knarkligorna. Milisen tvingar numera invånarna att betala beskyddarskatt, samt att köpa hushållsgas, stulen el och kabeltevesignal från dem. Den försäljningen omsätter mer än drogförsäljningen. Milisen styr också kollektivtrafiken i sina respektive områden, samt dömer brott och tvister i bostadsområdet.

Borgmästaren är väl medveten om problemet, men väljer att inte bråka. När han saknade röster inför valet var det med milisens hjälp som han lyckades distribuera gratis matpaket till de fattiga i förorten. Det var de rösterna som gjorde att han vann valet. Borgmästaren föredrar också att det är milisen som styr favelorna. Ungdomsgängen gör för mycket väsen av sig och skapar negativ publicitet. Milisen anses mer rumsren. De är tysta och gör allt i smyg. Det passar borgmästaren bättre som annars skulle riskera att den olympiska kommittén valde en annan stad för att hålla sommar-OS 2016.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

Kommentera