8
sep
2014

»Jag behöver rutorna i Rio«

Ett block kostar 7,70 i Sverige. Att frakta det till Brasilien kostar 238 kronor, och ändå kommer det inte fram.

Ett block kostar 7,70 i Sverige. Att frakta det till Brasilien kostar 238 kronor, och ändå kommer det inte fram.

Jag älskar att skriva krönikor i Sydsvenskan. Där får jag fritt spelrum att blanda in det vardagliga i det politiska. Det var Håkan Thorsson, min före detta utlandsredaktör på Sydsvenskan, som fick igång mitt krönikeskrivande. Han sa »Ta in vardagen i ditt berättade. Vi vill veta hur det är att bo i Brasilien«. Sedan dess har det blivit nästan hundra krönikör i Sydsvenskan. Den senaste krönikan handlar om något så banalt som att jag behöver rutiga block när jag antecknar. Men genom att beskriva jakten efter blocken blev det också en berättelse om vardagen på det brasilianska postverket.

5 Svar

 1. Urmas Lepp

  Hej Henrik !

  Jag ser att du har samma problem som jag har haft. Jag ville nämligen ha rutat papper för att kunna göra bra ritningar, när jag var i planeringstagen för att bygga ett hus. Och till min förvåning så hittade jag inte heller rutat papper någonstans. Undrar just om det är på grund av avsaknaden av dessa nödvändigheter som brassarna är så dåliga i att räkna ? Hur tusan gör dom i skolan när dom har mattelektion förresten ?

  För övrigt kan jag berätta att jag nu har tagit min “Mats ur skolan” och flyttat från Brasilien och bor nu i Portugal. Under min korta tid här (en vecka bara) så har jag lyckats med att öppna bankkonto, skaffa medlemskort hos en affärskedja, installerat Internet, skaffat två nya telefonabonnemang, och dessutom är jag nu i slutfasen med att köpa en ny bil ! Undrar hur lång tid dessa saker hade tagit i mitt “gamla” hemland Brasilien ?

  Men trots alla problem vi hade i Brasilien så kommer jag inte att helt överge landet. Vi kommer att värma oss där under de kallaste europeiska vintermånaderna framgent.

  Ha det gott.

  Urmas

 2. Stefan

  Jag brukar räkna med minst två månader för post att komma från Sverige till Brasilien.
  Sist tog det drygt tre för ett rekommenderat brev. Jag har läst att posten fastnar i tullen. Svenska posten är helt omedvetna om problemet och hävdar att det tar tio dagar.

Kommentera