30
apr
2014

Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Maracanã

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

Flamengo gör mål i sista minuten och vinner årets Cariocamästerskap

RIO DE JANEIRO/DN

För några år sedan var det livsfarligt att gå på derby mellan Flamengo och Vasco på Maracanã. Nu har det blivit en familjefest. Kampen mot fotbollsvåldet har lyckats på Brasiliens största fotbollsarena.

Det är uppenbart att något har förändrats på nyrenoverade Maracanã. Över 30 procent av publiken är kvinnor. Bolaget som driver arenan uppmuntrar par att gå på match och filmar de som kysser varandra på läktaren. Belöningen blir att paren får vinka i fem sekunder från de fyra enorma TV-skärmarna inför 50 000 åskådare. Kampanjen kallas »Dagens kyss« och har lett till att stämningen på läktaren blivit mer kärlek än våld.

Även den hårdföra klacken, Raça Rubro Negra (Svartröda rasen), har blandats upp och är inte lika farlig längre. Tillsammans med polisen har åklagarämbetet dragit upp nya riktlinjer som hindrar kriminella fotbollssupportrar från att ta sig in på Maracanã. Alla supportrar måste registreras hos polisen inför säsongen. Det gör att de supportrar som inte har rent mjöl i påsen undviker kontakten med polisen. De som anmäler sig är de som älskar fotbollen och tar avstånd från våldet. För att uppmuntra ännu fler att registrera sig lockar åklagarämbetet med något som varje klack behöver.

För var 20:e registrerad supporter får klackarna ta med sig en fem meters bambustång att fästa flaggorna på.

– Polisen vet att vi vill synas och ha så många flaggor som möjligt. Men det är svårt att övertala folk att frivilligt registrera sig. Hittills har bara 150 vågat, berättar Luiza Salles.

Hon är 29 år och en av ledarna för Raça Rubro Negra, Brasiliens största fotbollsklack. Till vardags sköter hon supporterklubbens butik i centrum.

– Det har dött över trettio personer i bråk mellan Flamengo och Vasco sedan 1990-talet, säger hon.

Det senaste fotbollsmordet skedde i augusti 2012. Flamengos mest våldsamma klack, Torcida Jovem (Unga klacken), sköt ihjäl Vascosupportern Diego Martins inför ett derby i Rio. Mordet var en hämnd för att Vascosupportrar slagit ihjäl en Flamengosupporter på en buss några månader tidigare. Som straff blev Torcida Jovem portförbjudna under två säsonger. Först nu, under Cariocamästerskapet 2014, är de välkomna tillbaka. Deras problem är att de inte lyckats registrera mer än tjugo medlemmar. Det gör att de endast har en flagga i norra kurvan där Flamengoklacken står. Luiza Salles tittar förnöjt åt sina kollegor. Trots att klackarna håller på samma lag är rivaliteten mellan dem nästan lika tuff som gentemot motståndarlagen.

– Titta, tuffingarna i Torcida Jovem syns knappt. De har en flagga. Vi har fyra!

Om någon hade bett mig för två år sedan att ställa mig mitt i Flamengoklacken under en final i Cariocamästerskapet mot ärkerivalen Vasco hade jag tackat nej och polisanmält personen i fråga för försök till vållande av annans död. Men i dag går jag frivilligt in i klacken och tränger mig in bredvid slagverkssektionens ledare Vitor Hugo, en 26-årig ekonomiassistent, som leder klacken på alla Flamengos matcher. Det är så trångt att jag nästan får panik, men klacken visar hänsyn och bereder plats för mig. Sambatrummorna kör igång och Vascosupportrarna i södra kurvan svarar med att resa sina flaggor. Trots att deras klack är hälften så stor har de fler flaggor än Flamengoklacken. De har fler medlemmar registrerade.

– Jävla horungar! Jävla horungar, kontrar Flamengoklacken.

Förra söndagen slutade den första finalen 1–1 i Cariocamästerskapet som spelas mellan de sexton största klubbarna i delstaten Rio de Janeiro med 16 miljoner invånare. Eftersom den matchen räknades som bortamatch för Flamengo behöver de endast få oavgjort ikväll för att vinna Cariocamästerskapet. Men trots bra spel lyckas inte Vasco göra mål i första halvlek. Istället haglar de gula korten. Sex gula kort på 45 minuter visar att det uteblivna våldet på läktaren flyttat ned på plan.

I paus köar publiken framför de nya kioskerna som inte längre får sälja öl. Istället säljs läsk för 15 kronor burken och varm korv för 24 kronor. En brasiliansk medellön är tre gånger lägre än en svensk, vilket gör det väldigt dyrt för brassar att gå på fotboll. Även biljettpriset har höjts. För tio år sedan, när Maracanã ägdes och drevs av staten, gick det att köpa en ståplatsbiljett för tio kronor. Till och med lumpsamlare kunde gå på match. Nu har alla ståplatser bytts ut mot sittplatser och driften av Maracanã sköts av ett privat konsortium med oljemiljardären Eike Batista i spetsen. Den billigaste finalbiljetten i kurvan kostar 300 kronor, men om du är student får du 50 procents rabatt. På långsidan kostar biljetterna 980 kronor.

– Det är sjukt. Jag går på alla matcher. Ibland blir det sex matcher i månaden. Nästan hela min lön går rakt ned i Maracanãs privata fickor, klagar slagverksledaren Vitor Hugo.

Tidigare fick Vitor Hugo och de andra i klacken biljetter av klubben, men den nya klubbpresidenten delar inte längre ut några gratis biljetter. Klacken anklagar den nya ledningen för att föredra familjer på läktaren.

– De tar fotbollen från folket och ger den till borgarna. För den nya ledningen betyder Flamengo bara pengar, säger slagverksledaren.

I andra halvlek visar domaren ut en spelare från vardera lag efter ett slagsmål och Vasco får en straff med en kvart kvar. Vasco sätter den och för första gången på tio år ser det ut som om rivalen ska bli Cariocamästare. Flamengoklacken kör igång sina hatramsor och när ordinarie speltid är över händer det som bara händer Flamengo. Brasiliens största klubb får en hörna, kvitterar och får målet godkänt, trots att spelaren var offside. Vrålet dånar över det nästintill utsålda Maracanã.

För 33:e gången sedan 1906 blir Flamengo Cariocamästare och Luiza Salles, ledaren för Raça Rubro Negra, blir så glad att hon fortfarande en timme efter slutsignalen säljer tröjor och klistermärke under läktaren. När jag gratulerar till vinsten tar hon fram en platsficka med en massa ifyllda blanketter.

– Titta! Vi har fått 40 medlemmar till att registrera sig hos polisen i dag. Det gör att vi kan få ha sex flaggor under nästa match.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Flamengo är Brasiliens största klubb med över trettio miljoner fans i hela landet. Deras främsta rival är Vasco, men även matcherna mot Fluminense, som är överklassens klubb i Rio, kan hetta till.

Raça Rubro Negra har 72 000 medlemmar i Brasilien, men endast ett fåtal av dem betalar medlemsavgiften på 30 kronor i månaden.

Maracanã är Brasiliens fotbollstempel och har renoverats tre gånger de senaste femton åren. De senaste renoveringarna har kostat över fem miljarder kronor vilket gör Maracanã till världens dyraste renoverade arena. Under VM kommer sju matcher att spelas på Maracanã, inklusive finalen.

Under finalen i Cariocamästerskapet delades det ut nio gula och två röda kort.

 

 

2 Svar

  1. Christian

    Hej Henrik, en fråga som jag har ställt mig många gånger är varför just Flamengo är så omåttligt populära i Brasilien. Det är inte den mest framgångsrika klubben i landet, vilket ju normalt sett brukar vara en garanti för många supportrar. Någon teori gällande detta?

  2. Hej Christian,

    allt beror på TV. När TV:n slog genom på allvar i Brasilien i slutet av 1970-talet hade Flamengo Brasiliens bästa lag. När Flamengo vann Libertadores 1981 och sedan mötte Liverpool i Tokyo i världsfinalen hejade nästan hela Brasilien på Flamengo som vann med 3-0. De som var unga då är idag i 40-årsåldern och är chefer på respektive tidning i Brasilien. De sprider sin Flamengopropaganda varje dag i hela Brasilien och försöker hålla kvar i övertaget, men Corinthians är den klubb som växer mest i Brasilien nu.

Kommentera