18
nov
2017

»Kina har redan erövrat världen. Är det bara jag som inte förstått det?«

I år förverkligade jag en idé jag haft ända sedan Kinakollegan Ola Wong hälsade på i Brasilien för över tio år sedan. Han reste hit på sin semester för att få koll på B:et i Bricsländerna. Även om Brasilien hade sin snabbaste tillväxt då på decennier var han inte imponerad. »Brassarna studerar ju inte«, var hans förklaring till att framgångsundret skulle få ett snabbt slut. Han anar inte hur rätt han fick. Wongs Brasilienresa fick mig att drömma om att göra samma besök i Kina. Det tog lite tid men nu har jag precis kommit hem från min Kinadebut. I tre veckor hängde jag i Macau, Hongkong och Zhuhai och kan konstatera motsatsen. »Kineserna studerar ju«. Vad som däremot bekymrade mig var att man förväntas ha med sig egna servetter till restaurangen. Om det och andra kinesiska kulturkrockar i veckans krönika i Sydsvenskan. Läs den här.

Kommentera