14
maj
2011

Låt inte samban dö ut

Maria Rita var fem år när hennes mamma, legenden Elis Regina, dog rockdöden

FÖNSTRET/RIO DE JANEIRO

Det finns en vacker samba från sjuttiotalet som avslutar alla fester i Brasilien. Den är melankolisk, nästan sorglig, och sätter fingret på det mest brasilianska av allt – livsglädjen. Den heter Não deixe o samba morrer, Låt inte samban dö ut, och lämnar ingen oberörd. När den sjungs under karnevalen blir kullerstenarna blanka av tårar.

Texten handlar om en sambasångerska som åldras. Hennes sista önskan är att När mina ben inte längre bär mig. När jag inte längre kan dansa. Se då till att en yngre sambasångerska tar över efter mig. Dessa fyrtio år gamla rader har skapat en kulturstafett som brasilianska artister fortfarande deltar i. Det sista som förväntas av dig som artist i Brasilien är att du hjälper en yngre kollega upp i rampljuset innan du själv går bort.

I slutet av förra året lanserade Fiat en ny bilmodell i Brasilien och bjöd in höjdare, och några från pressen, till en lyxmiddag för 150 personer. Till kaffet skulle Brasiliens största artist, den före detta kulturministern och polarpristagaren Gilberto Gil, göra en exklusiv spelning. När han kom upp på scen var jag tvungen att nypa mig i skinnet. Alla andra gånger jag sett Gilberto Gil har jag varit en bland 30 000 i publiken. Nu satt jag några meter framför honom och drack kaffe.

Efter att ha sjungit några av sina största klassiker bjöd den 68-åriga musikern upp sambasångerskan Vanessa da Mata. Hon sparkade av sig sandalerna och dansade barfota fram till gästernas jubel. Gilberto Gil behöver inte sjunga Não deixe o samba morrer i duett med henne. Han har redan skickat stafettpinnen vidare. 35-åriga Vanessa da Mata är idag en av Brasiliens mest populära artister.

Bäst sjungs Låt inte samban dö ut av legenden Elis Reginas dotter, Maria Rita, som trots sina 33 år redan vunnit sex Latin Grammy Award. Känner man till hennes mammas bortgång är det nästintill omöjligt att hålla tårarna borta när man lyssnar på låten. En januaridag 1982 hittades Elis i en röra av cinzano, temazepam och kokain på vardagsrumsgolvet med telefonluren i ena näven. Hon hade precis avslutat ett passionerat kärleksgräl med Maria Ritas pappa, den ständigt otrogne pianisten César.

När Maria Rita sjunger de sista raderna är det som om hennes mamma skrivet dem. Innan jag tar avsked. Se till att en ny sångerska tar över. Det är min sista önskan. Låt inte samban dö ut.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Se och njut: www.youtube.com/watch?v=iDPLB4dL3zI

 

1 Svar

  1. Kurt

    Har dansat samba till den laten 100 ganger, underbart att du vet ursprunget, kanner mig riktigt ignorant. Jepp den ar harlig att dansa till.

Kommentera