4
mar
2016

Lula togs in till förhör

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

Polisens insatsstyrka utanför Instituto Lula. Poliserna väljer att titta bort från kameran

RIO DE JANEIRO/DN

Brasiliens före detta president Lula da Silva har tagits till förhör misstänkt för att ha tagit emot pengar i landets största korruptionsskandal. Det förvärrar den politiska krisen i landet.

En kommandostyrka på nästan 200 poliser slog till mot 33 adresser i metropolen São Paulo för att säkra bevis till utredningen av landets största korruptionshärva. Utredningen visar att chefer på det statliga oljebolaget Petrobras överfört korruptionspengar från landets ledande byggnadsbolag till regeringspartiet och deras stödpartier.

– Jag kan inte förstå det. Hur vågar de gripa Lula, säger butiksägaren Sandra Amorim.

Som många andra brasilianare blev hon överraskad av att Lula da Silva, som av många ses som Brasiliens landsfader, kunde hämtas in av polisen som om han vore chef för en drogkartell. De tungt beväpnade poliserna var klädda i kamouflagekläder och bar kikarsikten och ammunitionsbälten. De stod utposterade runt Lula da Silvas hem som om de skulle möta beväpnat motstånd under tiden åklagare sökte genom hans bostad.

Polisen slog även till mot tankesmedjan Instituto Lula som bokar Lula da Silvas föreläsningar över världen.

– Vi visste att de en dag skulle slå till. Men jag väntade mig inte detta. Det ser ju ut som om de kommit för att gripa Pablo Escobar, säger Paulinho Viera, en av de anställda på tankesmedjan.

Polisen kommer även att hämta in Lula da Silvas fru och hans fyra barn till förhör. Åklagarna misstänker att familjens sommarhus och lyxlägenheter har betalats av pengarna från korruptionshärvan. Att Lula da Silva, som var president mellan 2003 och 2010, behandlas som en kriminell tillfredsställer oppositionen som försöker få hans efterträdare Dilma Rousseff avsatt. Vad som talar till hennes nackdel är att en av hennes trogna medarbetare, senatorn Delcídio Amaral, sagt till en veckotidning att Dilma Rousseff använde pengar från korruptionshärvan till sina presidentvalskampanjer 2010 och 2014.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

1 Svar

  1. Pingback : Lula dömd för korruption « Henrik Brandão Jönsson

Kommentera