17
jan
2004

Inreseköer i sambatakt

RIO DE JANEIRO/SDS

Piloten från American Airlines visade sitt missnöje mot de nya inresereglerna som från och med årsskiftet gäller för amerikanska medborgare i Brasilien. Inför digitalkameran som registrerar varje amerikan som reser in i till Brasilien gav han ”fingret”.

Den brasilianska immigrationsmyndigheten på São Paulos internationella flygplats reagerade snabbt, fängslade piloten och vägrade hans besättning inträde i landet.

– Den här piloten verkade tro att han landat på sin mosters lantställe. Man kan inte göra vad som helst i Brasilien, kommenterade Brasiliens utrikespolitiskerådgivare Marco Aurélio Garcia.

Incidenten har sitt ursprung i beslutet att införa exakt samma regler för amerikanska medborgare i Brasilien som sedan årsskiftet gäller för brasilianska medborgare som ska resa till USA. Den brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva är trött på USA:s behandling av landets medborgare och kan inte förstå hur ett land som vill starta frihandel med Brasilien fortfarande kräver visum för deras invånare.

Vid det nyligen avslutade amerikanska toppmötet i Monterrey i Mexiko träffade landets presidenter varandra. Lulas budskap var tydligt.

– Vad vi vill visa för president Bush är att det finns absolut ingen anledning för USA att behandla brasilianska medborgare som underlägsna deras egna. USA och Brasilien har en lång historisk relation tillsammans. Att hålla en sådan position som USA har stör vår goda relation, sa Brasiliens president efter att han kommit ut från mötet med George W Bush.

Köerna som beslutet med de nya inreseregler orsakat har varit värst i turistmetropolen Rio de Janeiro där amerikanska medborgare fått vänta upp till nio timmar på att bli insläppta i landet. Brasilien har inte tillgång till de digitala apparaterna som läser av fingeravtryck utan har i stället begärt av varje passagerare att lämna sina tio fingeravtryck med hjälp av trycksvärta.

För att hindra att irriterade amerikaner ska lämna Rio de Janeiro och åka hem har stadens borgmästare Ceasar Maia beordrat ut sambaband på Rios internationella flygplats. Sambadansöserna tar nu emot turisterna i ankomsthallen med blommor och t-shirts med texten ”Rio loves you”.

Den amerikanske piloten som med ett sarkastiskt leende gjorde det internationellt kända tecknet med fingret framför kameran släpptes igår efter att hans arbetsgivare American Airlines kommit med en officiell ursäkt. Flygbolaget dömdes också att betala en bötessumma på 94 000 kronor. Pengarna skänktes till ett ålderdomshem.

HENRIK JÖNSSON

2004-01-17

Kommentera