23
maj
2011

Mammor ska hyllas som Jesus

 

Moder Maria

RIO DE JANEIRO/SYDSVENSKAN

Mors dag i Brasilien är som julen i Sverige. Förberedelserna börjar minst en månad i förväg. Först dimper reklamen ned i brevlådan med flashiga magasin från smycke- och hudkrämsmärkena. Sedan börjar tevereklamen. Är din mamma inte värd det bästa? En röd, sportig småbil zoomas in. Sedan anländer lappen från skolan: Bäste förälder, kan ni bidra med en hundring till årets Mors dag? Eleverna ska tillverka egna presenter.

Årets mest påkostade initiativ kom från min dotters balettskola. De hade kontrakterat en professionell studiofotograf till att ta Mors dag-bilder av de små dansöserna. En stylist satte upp deras hår i en stel knut. Sedan bjöds mammorna, och far- och mormödrarna, in till en unik Mors dag-presentation veckan därpå. Nederst på inbjudan stod det: Modern är hon som tar hand om, älskar och bryr sig om sitt barn.

Eftersom min fru inte kunde komma från jobb följde jag min dotter till baletten. Det brukar jag göra, trots att jag ofta är den enda föräldern på plats. De andra tjejerna tas till baletten av sina barnflickor som alla är afrobrasilianare och klädda i vita uniformer. Till den speciella Mors dag-hyllningen lyckades dock de flesta mammorna ta ledigt och kom med sina respektive mammor. Tre generationer av det matriarkala Brasilien radades upp längs speglarna i balettsalen.

Jag kände mig som en trotsig feminist när jag klämde mig ned mellan mödrarna.

När presentationen var klar vinkade balettlärarinnan fram var och en av eleverna och delade ut Mors dag-kortet med det hjärtekrossande porträttfotot, samt en röd ros. Sedan trippade flickorna runt till sina mammor och lämnade över kortet och rosen. Jag såg i min sexåriga dotters ögon att hon skämdes när hon lämnade över rosen till mig.

– Glöm inte att ge den till mamma sen.

Två dagar innan Mors dag landade min frus syskon, med familjer, från Brasília och São Paulo. Familjens matriark, Dona Luzia, min svärmor, även kallad Pansarvagnen, skulle hyllas. Precis som julen varade årets Mors dag i tre dagar. Klimax var på söndagen då vi bokat bord till femton personer på Rios populäraste grillkrog Porcão, Stora grisen. Till kaffet höll min fru ett kort, känsloladdat tal. Inte ett öga var torrt. Sedan tog en av servitörerna den obligatoriska gruppbilden.

Jag och min frus storebror är de ende männen i släkten, men vi har inte mycket gemensamt. Han är överstelöjtnant i armén och anser att militärregimen på sjuttio- och åttiotalet räddade Brasilien. Jag är pacifist och anser att militärdiktaturen stjälpte Brasilien. Det blir mest att vi pratar om Björn Borg. Han gillar tennis.

När middagen var över åkte alla hem till sitt. Jag stannade kvar med frågan: Hur kan det komma sig att macholandet Brasilien blivit så kvinnodominerande? Jag hittar svaret i statistiken. Av tre personer som dör i förtid är två män. De vanligaste dödsorsakerna är trafikolycka, väpnat våld eller prostatacancer. Det tvingar miljontals mödrar att både vara mamma och pappa. Det är därför hon, precis som Jesus födelse, hyllas i tre dagar.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

I Brasilien, USA och många andra länder infaller Mors dag den andra söndagen i maj. I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj för att våren ska ha hunnit ge några blommor att plocka till mor.

 

Kommentera