6
okt
2010

Mångmiljardär som älskar bokstaven X

Brasiliens rikaste man

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Om det står livvakter längs den livliga restauranggatan Rua Maria Angélica i Rios mest exklusiva stadsdel Jardim Botânico vet man en sak. Världens åttonde rikaste man äter middag på Mr. Lam, en kinesisk lyxkrog som han öppnade för fyra år sedan.

– Jag ville ge en present till Rio, sa Eike Batista efter att han lockat Sik Chung Lam, som var kökschef på exklusiva Mr. Chow i New York, att flytta till Rio.

Det är inte ovanligt att Eike, som han populärt kallas i Brasilien, själv äter vid ett av fönsterborden med sina gäster.

– Ofta när han har besök utifrån tar han hit gästerna. Eike älskar att bjuda på Mr. Lams pekinganka, sa en av de privata chaufförerna som väntar utanför krogen när jag kom förbi senast.

Eike Batista är ingen vanlig brasiliansk miljardär. Till skillnad från sina landsmän har han aldrig varit intresserad av att bli rik genom att skaffa sig monopolställning på den inhemska marknaden. Eike Batista är global och modern. Han gör heller ingen hemlighet av att hans mål är att inom tio år bli världens rikaste man.

– Jag vet inte om hundra miljarder dollar på tio år kommer att göra mig till den rikaste mannen i världen. Det viktiga att veta är att Brasilien är det gyllene tillfället att det kan inträffa. Vi har stora oljereserver. Förra året hade vi en hundra procentig utdelning av de hål vi borrade. Och vi har ett bra samarbete med kineserna. Vi bygger också en ny hamn i Rio. Vi har produkterna som kineserna behöver. Framför allt olja, järnmalm och livsmedel, sa Eike Batista i Charlie Roses talkshow tidigare i år.

Han döljer inte heller att han är intresserad av att ge sig in i politiken.

– Men just nu tjänar jag mitt land bättre genom att skapa den infrastruktur som behövs för att vi ska kunna tävla på den globala marknaden, säger 53-åringen.

När militären tog makten i Brasilien 1964 anklagades Eike Batistas pappa, en framgångsrik gruvmagnat, för att vara kommunist. General Castelo Branco gav honom ett ultimatum. «Antingen blir du chef över detta privata gruvbolag eller så åker du i finkan». Eliezer Batista valde gruvbolaget. Eike, som var hans andra son, var då sju år gammal och fostrades i hemmet av sin mamma, tyskfödda Jutta Fuhrken. När diktaturen hårdnad 1969 tog mamman med sig de sju barnen till Frankfurt. Pappan blev kvar i Brasilien där han utnämndes till generaldirektör över det statliga gruvbolaget Vale do Rio Doce, som privatiserades 1997 och är i dag världens största järnmalmsexportör under namnet Vale.

Eike bodde i Tyskland från det att han var tolv år tills det att han fyllde 23 år. I hemmet pratade han tyska och portugisiska och i skolan lärde han sig engelska och franska. Han började sedan läsa vid det tekniska läroverket RWTH i den tyska gränsstaden Aachen, men trots att läroverket räknas till ett av Tysklands elituniversitet hoppade Eike av ingenjörskursen redan efter tre år. Han tyckte att utbildningen var för enformig. Hans far straffade honom genom att dra in månadspengen. Entreprenören Eike Batista föddes. För att dra in pengar gick han från dörr till dörr och sålde hemförsäkringar.

Innan han lämnade Tyskland fick han, enligt obekräftade källor, låna en halv miljon dollar av två judiska juvelhandlare. Pengarna blev startkapitalet i hans första riktiga äventyr – gräva efter guld och diamanter i Amazonas. Eike Batista begav sig till guldgrävarstaden Alta Floresta i utkanten av Amazonas i delstaten Mato Grosso och började köpa och sälja guld. Enligt legenden fick han ihop sex miljoner dollar på två år efter att ha mekaniserat en av guldgruvorna.

I början av nittiotalet tog hans karriär nästa steg då han gick in som delägare i det kanadensiska gruvbolaget Treasure Valley. Inom kort var han majoritetsägare och döpte om företaget till TVX. För att inte helt slukas upp av affärsvärlden valde Eike Batista att fortsätta med sin hobby: köra racerbåt. 1990 vann han det brasilianska mästerskapet i offshoreklassen. Året efter gifte han sig med karnevalsdrottningen Luma Oliveira som under sambakarnevalen 1998 defilerade med ett halsband med sin mans namn på. Kritikerna menade att hon var underordnad sin man.

– En underordnad kvinna paraderar inte på karnevalen, svarade hon kort.

När Luma Oliveira några år senare vikte ut sig i Playboy började däremot paret att öppet gräla. Skilsmässan var ett faktum 2004. Sedan dess har Eike Batista koncentrerat sig på sina bolag. EBX Holding har i dag fem dotterbolag:

MMX, ett gruvbolag som utvinner järnmalm i Brasilien och Chile.

OGX, ett oljebolag som startades 2007 och har redan tio oljekällor. 69 väntar på att bli provborrade.

LLX, ett börsnoterat logistikföretag som bygger och ska äga råvaruhamnen Porto Sudeste (PortoX) i delstaten Rio de Janeiro.

MPX, ett energibolag som har åtta kolkraftverk i Brasilien och i Chile.

OSX, ett varvsbolag som bygger fartyg till oljesektorn.

Även om Eike Batista gör sin förmögenhet inom den traditionella råvaru- och energibranschen så har han mer passion för turismindustrin. För några år sedan köpte han den gamla tyska passagerarfärjan M/S Adler Clipper som sommaren 2004 ingick i ett desperat försök av rederiet Örestad AB att återuppliva färjetrafiken mellan Nyhavn och Malmö. Fartyget är i dag ömdöpt till party- och restaurangfartyget Spirit of Brazil VII och ingår i Pink Fleet som tar ut rika turister på sightseeing i den vackra Guanabaraviken där Sockertoppen reser sig som en bakelse.

Eike har även köpt upp gamla klassiska Hotel Glória som ligger i närheten av marinan där Pink Fleet håller till. Just nu håller hotellet på att renoveras till att bli Rios första lyxhotell med sex stjärnor. Tanken är att konkurrera ut Copacabana Palace. Eike Batista har även investerat i sociala program i Rio de Janeiro och är en av få miljardärer i Brasilien som är populär bland de flesta, från rika affärsmän till samhällets botten. Nyligen skänkte han flera miljoner dollar för att rensa den smutsiga lagunen i Rio och för att stödja kampen med att avväpna favelorna.

– Jag storsatsar i Rio för att återställa självkänslan hos invånarna. När Rio förlorade statusen som huvudstad försvann banker och industrier till São Paulo. Men med VM 2014 och OS 2016 har Rio en utmärkt chans att återfå sin plats i ekonomin och sin gamla prestige. Att renovera Hotel Glória, rengöra lagunen och att bygga en ny hamn ingår i min satsning, säger han.

Den nya hamnen har han gett namnet «PortoX». En av Eike Batistas få märkligheter är hans fascination för bokstaven X.

– Den för tur med sig, har han sagt.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Namn: Eike Fuhrken Batista, 53 år

Familj: Barnen Thor, 19 år och Olin, 15 år, tillsammans med Luma Oliveira. Hans flickvän är den 23-år yngre advokaten Flávia Sampaio som han varit tillsammans med sedan skilsmässan 2004.

Förmögenhet: 27 miljarder dollar. 8:e plats på tidskriften Forbes lista över världens rikaste personer. Hans mål är att ha hundra miljarder dollar fram till 2018. Fortsätter hans snabba utveckling kan han klara det.

Politik: Han är ett stort fan av president Lula och köpte nyligen den kostym som Lula bar vid den historiska presidentceremonin i Brasília den förste januari 2003.

Talang: Hans förmåga att hela tiden lyckas multiplicera sin förmögenhet. På tre år klättrade från 142:a till 8:e plats på Forbes lista.

Citat: «Vi behöver en vänsterregering som inser vikten av att samarbeta med privata initiativ så att vi gemensamt kan skapa ett nytt nationellt projekt».

www.ebx.com.br

www.mrlam.com.br

www.pinkfleet.com.br

3 Svar

  1. Enson

    En snubbe med 27 miljarder dollar som vill ha mer. Om fler ändå bara kunde vara som honom här i världen!

  2. Henrik

    I dag råkade jag hamna på samma lunchrestaurang som honom, kvarterskrogen Lamas i Flamengo. Eike satt med två av sina kollegor och käkade husets klassiker: Filé Mignon à francesa. Lite längre bort drack hans fyra livvakter juice… På teven rullade Dilmas senaste kampanjfilm. Eike var klädd i jeansskjorta med brasilianska flaggan på höger arm…

Kommentera