4
okt
2010

Miljöministern fick sin hämnd

Amazonaskvinnan som välte Dilma

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Mônica Carvalho, 51, står först i snabbköpskön med en påse nybakta frallor i famnen. Hon gläds över att Lula da Silvas handplockade kandidat, Dilma Rousseff, inte lyckades vinna vid den första valomgången.

– Demokratin segrade. Dilma förtjänade inte att vinna så lätt. Hon har ju inte ens presenterat något eget politiskt projekt. Hon säger ju bara att hon ska vara som Lula, säger Mônica.

Den unga kassörskan i snabbköpet ler. Hon röstade på miljöpartiets kandidat Marina Silva som fick överraskande tjugo procent av rösterna. Det var avgörande för att hindra Dilma från att vinna.

– Dilma var ju dum mot Marina när hon var miljöminister. Nu fick Marina ut sin hämnd, skrattar Renata Vieira, 23 år.

Valets stora förlorare är president Lula da Silva som hade övertygat sina anhängare om att han lätt skulle få Dilma vald i första omgången. Opinionsundersökningarna har också gett honom rätt. Den senaste månaden har stödet för hans före detta stabschef Dilma Rousseff legat på mellan 50 och 51 procent av rösterna, vilket räcker för att vinna vid en första omgång. Men ett uruselt framträdande i den avgörande TV-debatten i torsdags avgjorde.

– Det blev ju solklart att hon inte kan stå för sig själv. Hon måste ha Lula bakom sig. Annars faller hon, säger snabbköpskassörskan.

Lula, som stöds av 80 procent av väljarna men inte får ställa upp igen, var så säker på att Dilma skulle vinna i första omgången att han lät Arbetarpartiet hyra festlokal i huvudstaden Brasília. Partiet hade också begärt förstärkt polisbevakning runt den tänkta valfesten i huvudstaden. Nu ställdes festen in och en nedstämd Dilma Rousseff fick ställa sig på scen och förklara att kampen fortsätter.

– Det sprutade varken av gråt eller champagne, berättar en av hennes medarbetare.

För Dilma, som ändå fick 47 procent av rösterna, gäller det nu att förbereda sig för en fyra veckor lång duell mot högerns kandidat, den erfarne politikern José Serra, som fick 33 procent av rösterna. Båda partierna tvingas nu vända sig till miljöpartiets väljare för att få det stöd som krävs för att kunna vinna vid den avgörande valomgången den 31 oktober. Miljöpartiets kandidat, den före detta miljöminister Marina Silva, har redan sagt att hennes väljare är kloka nog att själva bestämma vem de ska lägga sin rösta. Men alla vet att Marina Silva inte gillar Dilma Rousseff.

För några år sedan när Dilma var stabschef och Marina var miljöminister i Lulas regering rök de båda kvinnorna ihop flera gånger. Ursprunget till grälet var att Dilma Rousseff stödde jordbruksministern som ville fortsätta att skövla regnskogen i Amazonas för att kunna bygga ut landets jordbruksareal. Marina Silva krävde ett omedelbart stopp av skövlingen. Det fick hon inte.

När regeringen under våren 2008 skulle lansera en ny politik för Amazonas trodde Marina Silva att hon, som miljöminister, skulle bli ansvarig för utfärdandet av politiken. Marina Silva är uppväxt i Amazonas och har arbetat som gummitappare i regnskogen. På 1980-talet var hon med om att starta en miljörörelse för att stoppa skövlingen. Trots sin meritlista utsågs en brasiliansk jurist, utbildad i Harvard, till ansvarig för utvecklingen av Amazonas.

Fem dagar senare avgick Marina Silva som miljöminister och ett år senare gick hon ur Arbetarpartiet. Sedan dess har hon tillhört en av de friskaste rösterna i oppositionen och gått till val på att företräda en hållbar utveckling av Brasilien. Många moderna väljare i storstäderna har stött hennes politik som inte vill ha tillväxt till vilket pris som helst. Miljöpartiet har också motsagt sig att bygga vattenkraftverk i Amazonas som hotar miljön och ursprungsbefolkningen.

För att Dilma Rousseff ska kunna locka över de väljare som krävs från Miljöpartiet måste hon ändra regeringens tillväxtpolitik.

– Ärligt talat, det finns chans att hon inte klarar det. Högern kan faktiskt vinna detta val, säger André Mansini, ägare till snabbköpet i stadsdelen Flamengo i Rio de Janeiro.

Han menar att miljöpartiet fungerar bättre ihop med högern än med vänstern.

– Titta på delstaten São Paulo med 42 miljoner invånare. Där samarbetar högern och miljöpartiet. Jag tror de kan göra det på riksnivå också, säger han.

Andra överraskningar är att fotbollsstjärnan Romário lyckades bli invald i kongressen med nästan 200 000 röster bakom sig. Han kommer att företräda delstaten Rio de Janeiro i kongressen i Brasilia och har sagt att hans prioritet är att se till att alla skolbarn får chans att idrotta i skolan. Romário vill ta fram många nya talanger tills 2016 då Rio de Janeiro ska arrangera Sydamerikas första OS.

Den kandidat som fick flest röster i kongressvalet är riksclownen Tiririca. Trots att han anklagats för att varken kunna läsa eller skriva fick den populära humoristen 1,3 miljoner röster. Han gick till val under slogan «Vet du vad parlamentarikerna gör i kongressen. Inte jag heller. Rösta på mig så ska jag berätta för dig». Att han lyckades bli vald tyder på att missnöjet med den korrupta politiken fortfarande är stort i landet.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Dilma Rousseff, Arbetarpartiets kandidat, 47 procent

José Serra, mittenpartiet PSDBs kandidat, 33 procent

Marina Silva, miljöpartiets kandidat, 20 procent.

Den avgörande valomgången är söndagen den 31 oktober och kommer att stå mellan Dilma Rousseff, regeringens kandidat och José Serra, oppositionens starkaste kandidat.

Bildtext: Dilmas valfest i Brasilia, som var tänkt att locka 50 000 anhängare, lockade endast 300 personer. Redan klockan nio på kvällen, när det stod klart att hon inte skulle vinna i första valomgången, började anhängarna gå hem från den hyrda idrottsarenan Ginásio Nilson Nelson.

Kommentera