18
jan
2011

Människors olika värde

Någonstans under henne ligger hennes man

Medan svensk riksmedia följt de stackars familjerna i Queensland som fått sina villor översvämmade har 676 dött under jordskreden i bergen norr om Rio. Sällan har människors olika värde blivit tydligare. Undantagen är redaktionerna på GP och Sydsvenskan som tidigt bestämde sig för att inte prioritera australier framför brasilianare. Här kommer ett reportage som jag och fotografen Giuseppe Bizzarri gjorde om sömmerskan Rosemary Serafim. Går att läsa som pdf här och här.

14 Svar

 1. Annika

  P1 hade häromdagen ett intressant program som jämförde för och nackdelar med att bli översvämmad på Sri Lanka gentemot Australien.

 2. Pelle

  Bra att även Rios utsatta uppmärksammas. Men dra inte på med stora trumman mot att fördelningen av uppmärksamhet i media är stor. Alla som läst lite teori om nyhetsvärdering vet att närhet är av allra största vikt för hur det värderas. Och närhet i kultur är viktigare än närhet i avstånd! Så att antyda att vissa människor ses ha mindre värde av redaktionerna är inte rätt. Mindre nyhetsvärde däremot, men det är två tooooootalt olika saker. Äpplen och päron!

 3. Hej Pelle, om du frågar en vit australier vilket land han känner sig mest hemma i svarar han förmodligen Sydafrika eller Brasilien. På södra halvklotet finns det få andra länder som är mer lika varandra än Australien, Sydafrika och Brasilien. Men detta vet inte många i Sverige. För dem är det olika planeter. Därför blir det en sneda nyhetsfördelning och därför reagerar jag.

 4. Enrique

  Intressant artikel och reflektion. Mina tankegångar har varit precis desamma. Det spelar mindre roll om man talar om kultur eller nyhetsvärde, i grunden handlar det om synen på människors olika värde.

 5. Pelle

  Hej igen. Jag menade att Australien är mycket närmare Sverige i kulturen än Brasilien är. Det är väl den svenska nyhetsrapporteringen du menar? Därmed menar jag att det är logiskt att svenska medier skriver mer om Australien än Brasilien. Och hävdar bestämt att det inte handlar om redaktionernas syn på människovärde, utan nyhetsvärde -enligt allmänt vedertagna teorier inom journalistiken. Men återigen ska du ha cred för att du uppmärksammar detta i Brasilien, som vanligt på ett bra sätt!

 6. Enson

  På vilket sätt är Brasilien och Australien lika? Själv tyckte jag att Perth var ungefär raka motsatsen till Rio de Janeiro, på alla sätt.

 7. Pelle, jag förstod vad du menade. Vad jag försökte få fram är att skillnaden mellan Australien och Brasilien inte är så stor som många svenskar tror. När man pratar om strandkultur till exempel så är Australien och Brasilien de länder som ligger närmast varandra kulturellt sett. Alltså, Brasilien är egentligen inte så annorlunda som många svenskar tror.

 8. Enson, alla städer i världen är väldigt annorlunda om man ska jämföra med Rio;-)
  Det största gemensamma nämnaren mellan Australien och Brasilien är strandkulturen. Många brasilianare känner sig hemma i Australien och många australer känner sig hemma i den brasilianska strandkulturen. Det är också två nationer som byggts av europeiska och asiatiska migranter, och där man både föraktat och sett upp till ursprungsbefolkningen.

 9. Sara

  Fast vad försöker du säga? Att nyheterna är rasistiska?
  Nyheter säljer, klart man väljer att berätta det man tror kan intressera folk, precis som en butik väljer vilka kläder se ska köpa in för att sälja. Logiskt!
  Du som kund har valmöjligheten att köpa sina kläder var du vill och även leta upp den nyhetskanal som informerar om de nyheter du vill höra.
  Det fria samhället du vet.

 10. Nja, det beror väl på vilka medier man använder sig av. De flesta jag skriver för utgår inte från din idé att sälja de nyheter som folk vill ha. Jag säger inte heller att nyhetsvärderingen varit rasistiskt. Jag bara misstänker det.

 11. Emanuel

  Tycker nog att jag hör er ton av nyliberal cynism i saras uttalande. Det fria samhället du pratar om är illusionen inte rasismen i mainstream media. Det är ju i värderingen om vad “folk vill höra” som rasismen träder fram. Sen så finns det inte så stora möjligheter att välja andra nyheter och framför allt inte för dom som bara tar in nyheter vid en halvtimme på kvällen via Svt eller tv4. Den passiva nyhetskonsumenten får sina val gjorda åt sig.

 12. Sara

  Möjligheter är precis det som finns idag! Det är inte längre bara svt som ger svenskarna rapport eller aktuellt. Det är inte bara tv:n och papperstidningen. Du kan läsa dina nyheter var, hur och när du vill! Snacka om möjligheter!

  Cynism, rasism, feminism, etc, tänk om vi istället kunde ha fler aktiva nyhetskonsumenter.
  Jag läser denna blogg för att jag har bott i Rio och har familj där och försöker hänga med på vad som händer där. Men jag har inte särskilt stor koll på vad som händer i grannländerna.
  Antingen letar vi upp nyheterna eller så letar nyheterna upp oss.

Kommentera