21
jan
2011

Över tusen döda i Brasiliens Österlen

När vattnet torkat upp blev bara gruset kvar i centrala Nova Friburgo

I morse var jag med i Nyhetsmorgon och berättade om regnkatastrofen i bergen. Se inslaget här. Eftersom tiden alltid är kort i TV fick jag aldrig chansen att ta upp den skeva nyhetsvärdering jag lagt märke till. Hur kan arton döda i Australien få mer uppmärksamhet än över tusen döda i Brasilien? Är skillnaden på synen av Australien och Brasilien verkligen så stor i Sverige? Eller handlar det om att svenska redaktörer tillfredsställer idéen om att vit hudfärg är mer värd än svart? Snälla, ni som bor i Sverige, berätta.

12 Svar

 1. Janne

  Intressant fråga där.
  Jag tror helt enkelt att det inte finns intresse för två naturkatastrofer av samma karaktär
  samtidigt i media. Därav väljs det som är mest inriktat till oss i Sverige alltså Australien.
  Detta för att levnads sättet där liknar mer vårat vi har hemma i Sverige.
  Sen är det väll helt enkelt inte så spännande när det är lermassor som rasar.
  Det hade nog fått en helt annan bild om det skulle vara en jordbävning tror jag.
  Se bara jordbävningen i Chile som skördade 300 människoliv bara en tredjedel av människorna som omkommit i Brasilien.
  Den nyheten blev ju väldigt stor nästan lika stor som Haiti jordbävningen.
  Janne

 2. Janne, du har säkert helt rätt. Svenskar upplever Australien som mer likt än Brasilien. Det är bland annat det som jag reagerar mot. Det finns få så europeiska samhällen i Sydamerika som Petrópolis, Teresópolis och Nova Friburgo i bergen norr om Rio. Om svenska redaktörer vetat det hade kanske nyhetsvärdering varit annorlunda. Nova Friburgo är till exempel minst lika likt Europa som vad många samhällen är i Australien. Sedan handlar det givetvis också om tajming. Chilejordbävningen kom lägligt efter Haiti. Alla visste vad det rörde sig om. Och så trodde man länge att minst 1 000 pers omkommit.

 3. Sara

  Australien intresserar svenskar mer för det finns mycket svenskar i Australien.
  Chile intresserar svenskar för det finns mycket chilenare i Sverige.
  Hur många gånger ser du Sverige-nyheter i Brasilien?
  Aldrig, om det inte är en riktig världsnyhet.

 4. Sara

  Har ingen aning om hur många svenskar som bor eller befinner sig i Australien. Men antingen är de där eller i Thailand 🙂

 5. Visst är det så. Det bor bara lite mer än tusen svenskar i Brasilien. Men jag tror att hudfärg och språket också spelar stor roll. Australien känns helt enkelt inte så främmande som Brasilien, trots att länderna har mycket gemensamt.

 6. Jonas Kanje

  Hej Henrik!
  Precis som du skriver så tror jag att det handlar om kulturell närhet. Eller snarare upplevd kulturell närhet (språk, semestrar, utbytesverksamhet, tv mm). På City gör vi våra egna in- och utrikesnyheter och hade alla möjligheter att välja. Vi gick igång betydligt mer på Australien än på Brasilien. Vi hittade relativt enkelt skåningar på plats i närheten av problemområdet i Australien. Vi intervjuade dem och fick bra närvaro i bevakningen. När det gällde Brasilien gjorde vi inte minsta försök att få tag på några svenskar i området. Dels trodde vi inte att det skulle vara lönt och dels gjorde vi bedömningen att våra läsare helt enkelt inte skulle tycka att det var lika intressant. Men, det där är såklart delvis gissningar från vår sida och du har helt rätt när du skriver att vi inte har en aning om hur samhällena ser ut i den delen av Brasilien.

 7. Hej Jonas, kul att höra av dig! Jag tror också att man bryr sig mer om Australien än Brasilien i Sverige. Jag visste det bara inte innan. Jag trodde att södra halvklotets två största länder var mer jämnviktiga i nyhetsvärderingen.

 8. Hanna Lobosco

  Hej! Hittade nyligen hit och tycker (som svenska bosatt i Brasilien) att det var en väldigt trevlig bloggupptäckt!
  Intressant diskussion om detta hur vi “värderar” länder olika. Jag tror tyvärr att svenskar generellt fortfarande har en syn på Brasilien som ett mindre utvecklat land och i de här sammanhangen ser det som “ännu en naturkatastrof i någon avkrok med mer eller mindre fattiga människor”. Som du skriver är Friburgo väldigt likt Europa, full av framför allt schweiziska ättlingar.
  En fråga till din kommentar ovan: är det verkligen inte mer än drygt 1000 svenskar som bor här? Med tanke på alla svenska företag här så känns det som det borde vara mer.
  /Hanna

 9. Hej Hanna, välkommen hit! De svenska företagen i Brasilien har funnits här så länge att de blivit brasilianska. Det var bara i början som det skeppades över svenskar för att sätta igång verksamheten. I dag är de flesta anställda, från golvet till chefen, brassar. Men det bor nog ändå mer än tusen svenskar i Brasilien. Det är ju långt i från alla som anmäler sig på konsultaten och därmed ingår i ambassadens statistik.

Kommentera