Metallarbetaren kan bli president
RIO DE JANEIRO/SDS
– Glöm inte ett ett två tre. Det bästa för dig och din familj. Alltså, 1123. Ditt nummer för framtiden!
Den sena eftermiddagstrafiken på Rua Senador Vergueiro i Flamengo har korkat igen och restauranggästerna på Planalto do Chopp följer sorglöst skåpbilarna som långsamt passerar förbi med megafoner på taket.
– Vänner! Det är 222 som gäller. Kandidat Marcelo Crivella. Er senator i Brasília.
Längre ner på gatan kommer en annan karnelvalsutspökad skåpbil och gungar i takt med budskapet.
– Ett Rio utan våld. Rösta på Rita. Sju noll noll noll noll.
I Brasilien är det inte bara veckodagarna som bär nummer. Även politikerna i den pågående valkampanjen använder nummer istället för sina namn. Den siffran som är på de flestas läppar är 13. Presidentkandidaten Luiz Inácio Lula da Silvas nummer. Idag har han chansen att för fjärde gången gillt bli Brasiliens president.
– Det är som att man måste nypa sig i armen då och då. Lula har alltid legat högt i opinionsmätningarna och sedan tappat mot slutet. Men nu verkar det som om vi klarar det hela vägen, berättar valarbetaren Candida Gonçalves på arbetarpartiets valkontor i Rio de Janeiro.
Hon är optimistisk eftersom Lula leder så stort i opinionsmätningarna att det finns en möjlighet att det brasilianska arbetarpartiet kan få egen majoritet redan vid den första valomgången idag. Efter den avgörande TV-debatten på Rede Globo mellan de fyra främsta kandidaterna tidigare i veckan nådde Lula 45 procent i mätningarna. Högst av de andra tre kom José Serra, det regerande socialdemokratiska partiet PSDBs kandidat.
Han har inte varit lika framgångsrik i sin kampanj och beskrivits som en färglös och tråkig person. José Serra har inte heller lyckats dra nytta av den uppmärksamhet han fick förra året för sin envisa kamp om gratis bromsmediciner till alla HIV-smittade i landet. Vid det brasilianska opinionsinstitutet Datafolhas undersökning hamnade han bara på 21 procent.
– Får vi två procentenheter till. Och blankrösterna hamnar kring tre procent som vanligt. Så är det klart. Lula vinner. Äntligen. Det är helt fantastiskt, fortsätter Candida Gonçalves.
Om Lula däremot inte får egen majoritet vid dagens val kan det bli en lång och ödesdiger kamp för honom. Nästa valomgång hålls i slutet av oktober och avgörs då mellan de två kandidater som får flest röster vid dagens val. Antagligen kommer Lulas motkandidat bli José Serra, vilket gör att trycket på Lula kan bli för stort.
José Serra kommer då inte bara att ha stöd från sitt regeringsparti och den nuvarande presidenten Fernando Henrique Cardoso utan kan också räkna med stöd från alla de övriga partierna som vill hindra den skäggige före detta fackföreningsledaren från att ta makten över världens femte största land.
– Men vi har lärt oss från tidigare kampanjer, berättar Candida Gonçalves. I år är vi mer förberedda. Vi vet vad den ekonomiska eliten i São Paulo kan hitta på.
En manöver som Lulas parti, Partido dos Trabalhadores, PT, gjort för att blidka motståndarna är att de i årets valkampanj allierat sig med det lilla brasilianska folkpartiet, Partido Liberal, PL. Den populäre affärsmannen och PLs ledare José Alencar har presenterats som Lulas vice president och det har hjälp skeptiska väljare att övervinna tanken att Lula är en gammal kommunist som vill stoppa all privatisering av statliga bolag.
Trafiken i Flamengo lättar upp och valarbetarna åker in mot gågatan i Cinelândia för att fortsätta agitera. De utspökade karnevalsbussarna står på rad med sin megafoner och siffrorna flyger i luften. Det är inte lätt att hålla reda på vilket nummer som är till vilken kandidat.
– Jag ska skriva ner alla mina nummer i handflatan, säger Bruno Lonca, 22-årig student vid det federala universitetet UFRJ i Rio de Janeiro. Det går inte att memorera alla. Det är ju totalt sex olika personer man ska rösta på. Och kandidaterna till kongressen har femsiffriga nummer.
Anledningen till att alla kandidater har nummer är att Brasilien i år infört elektroniska valurnor. Tidigare har man använt systemet i svåråtkomliga områden i Amazonas men från och med i år finns det i hela landet. Bruno Lonca förklarar.
– Varje kandidat har sitt nummer. Du slår in det i datan i vallokalen. Så kommer det upp en bild på den du valt. Sedan trycker du på ”Bekräfta”. Den gröna knappen. Blir det fel så trycker du på ”Korrigera” och börjar om igen.
Många är ängsliga för det nya valsystemet men det finns en annan sak som oroar mer i Rio de Janeiro idag. Det stavas Comando Vermelho, det inflytelserika knarksyndikatet som inte bara styr livet och liven bland de tre miljoner människor som lever på Rio de Janeiros kullar. De har även börjat styra livet får de andra sex miljonerna i staden.
Tidigare i veckan visade Comando Vermelho (Röda Kommandot) sin makt genom att invadera centrum och bränna ned sjutton stadsbussar. De flesta affärer och köpmarknader fick slå igen i panik. Barnen skickades hem från skolan och vårdcentraler stängdes. Anledningen till oroligheterna är att den fängslade kokainkungen Fernandinho Beira-Mar inte tillåtits träffa sin advokat i fängelset. Genom en kumpan i fängelset lyckades Beira-Mar då få ut ordern att valet ska störas.
Idag är det många som är rädda för att samma sak ska hända igen. Därför har delstatsguvenören Benidita da Silva begärt in regeringsstyrkorna för att övervaka valet i Rio de Janeiro. Totalt är 50 000 man inkallade, inklusive Marinen och Flygvapnet.
– Det är helt sjukt, berättar en man på tunnelbanan. Det här har gått för långt. Vi måste börja få ordning på detta landet. Det är ju inte lönt om vi röstar när våra liv ändå styrs av kriminella gäng.
HENRIK JÖNSSON
2002-10-06