Vänsterkandidaten Lula nådde inte 50 procent
RIO DE JANEIRO/SDS
En tretton meter lång gräddtårta står uppdukad på Praça Floriano i centrala Rio de Janeiro. De samlade partivännerna cirkulerar oroligt runt bakverket och väntar på den första valprognosen.
– Jag är så nervös att jag inte vågar titta, säger valarbetaren Luciana Alameida som varit trogen Lula, det brasilianska arbetarpartiets grundare, ända sedan hans första försök att nå presidentposten 1989.
Det är hon som smyckat tårtan. En röd stjärna på vit bÛotten och nummer tretton i silver placerat i mitten. När TV-sändningarna kör igång och det preliminära resultatet presenteras tittar Luciana bort. Arbetarpartiets presidentkandidat, den före detta svarvaren, Luiz Inácio Lula da Silva, når 49 procent. Jublet bryter loss. Hans kandidatnummer verkar ge tur.
– Lula! Lula! Lula! skanderar folkmassan på torget.
Tårtan styckas upp utan att någon hinner säga några väl valda ord. Samban vaggar igång och gatubarnen springer fram och fyller sina kassar med gräddtårta. Det ser ut som om Lula kommer att få majoritet redan vid den första valomgången och därmed bli Brasiliens tredje folkvalda president sedan den 21-åriga militärdiktaturen upphörde 1985.
– Nu har vi Hugo Cháves i Venezuela. Fidel i Kuba och Lula här. Den internationella vänstern har aldrig varit större, skriker Chico Guaraní, en överförfriskad valarbetare som trots Lei Seca, den brasilianska torrläggningslagen som gäller vid presidentval, lyckats få tag i en kasse öl.
När nästa prognos presenteras med tvåtredjedelar av rösterna räknade tystnar han dock. Lula har sjunkit till 46 procent och José Serra, det regerande partiet PSDBs kandidat, har ökat till 24 procent. Det blir ingen majoritetsvinst för arbetarpartiets Lula. Han måste istället förbereda sig på ytterligare tre hårda kampanjveckor mot den charmlöse men slipade socialdemokraten José Serra.
Stämningen sjunker och några som kallar sig Liga Bolchevique Internacionalista delar ut förtryckta flygblad med budskapet att den avgående presidenten Fernando Henrique Cardoso fifflat med valsystemet för att tvinga fram en andra valomgång.
– Det här med införandet av elektroniska valurnor är enbart till för att det ska bli lättare att fuska. Software är inte att lita på. Det vet alla, säger en konspiratorisk kille som inte vill uppge sitt namn.
I valdistriktet Matriz Sagrado Coração de Jesus i stadsdelen Glória ser däremot valkoordinatorn Fernanda Bruno enbart fördelar med det nya systemet.
– Förr när vi röstade med kuvert hände det alltid att några säckar försvann. Det var för många inblandade i hanterandet. Nu är det bara en diskett som levereras av en auktoriserad person från varje valdistrikt. Det minskar risken för fusk, menar hon.
Däremot så skapade det datoriserade valsystemet väldiga köer i storstadsregionerna. Framför allt i den pensionärstäta stadsdelen Glória i Rio de Janeiro.
– Vad håller du på med damen? Har du suttit inne och kollat såpoperor hela livet, eller? skriker en man i kön åt en dam som stått bakom skynket i tio minuter.
Irritationen stiger och koordinatorn Fernanda Bruno får gripa in och återigen förklara för damen hur systemet fungerar.
– Många får panik bara vid åsynen av en elektronisk apparat bakom skynket och glömmer bort sina kandidatnummer. Vi har uppmanat att man ska ta med sig ”colas”, fusklappar. Men det har inte alla gjort. Fast nästa val blir det nog lättare, tror hon.
Det datoriserade valsystemet har lockat många länder till Brasilien. Bland annat är EU representerade med ett antal delegater och även USA är på plats. De har skickat representanter till samtliga av Brasiliens 26 delstater för att utvärdera systemet. Anledningen till det stora intresset är att USA söker ett nytt valsystem efter den pinsamma incident i Florida för nästan två år sedan som innebar att George W Bush blev vald till USAs president.
Att det nu blir en andra valomgång i Brasilien gör att det dyker upp nya partiallianser. Det pratas redan om att Partido Socialista Brasileiro kommer att stödja Lula. Deras kandidat Anthony Garotinho fick 16 procent av rösterna och skulle kunna ge arbetarpartiet den majoritet de behöver. Men det kan också splittra partiet. Garotinho är en före detta frikyrklig pastor med en mycket populistisk framtoning. Att hans fru Rosinha dessutom hotar arbetarpartiets kandidat Benidita da Silva om makten i den strategiskt viktiga delstaten Rio de Janeiro ses inte med blida ögon av arbetarpartiets väljare.
Motkandidaten José Serra har ännu inte bestämt vilka han ska samarbeta med. Men att han kan räkna med stöd från de olika högerpartierna står klart. Det gör att Lula kan vänta sig tre tuffa veckor med olika påhopp. Förra gången Lula tog sig till en andra valomgång, 1989, planterade PSDBs kandidat Fernando Collor ett antal skandaler om honom i landets medier. Det försvagade Lula och gjorde Fernando Collor till president.
Om inte Lula är tillräckligt förberedd denna gång kan det innebära att hans kandidatnummer återigen blir ett klassiskt otursnummer.
HENRIK JÖNSSON
2002-10-08
Faktaruta
Totalt deltog över etthundrafemton miljoner registrerade väljare i presidentvalets första omgång. Det gör det brasilianska valet till världens tredje största demokratiska val. Men det höga valdeltagandet beror inte enbart på glädjen att få rösta. Det är obligatoriskt enligt brasiliansk lag. Röstar man inte bötfälls man och riskerar även att få sitt pass indragit.
Det brasilianska valet är också ett av världens mest nyktra val. Lagen om stopp av försäljning av alkoholhaltiga drycker trädde i kraft 22.00 i lördags, dagen före söndagens val, och upphävdes inte förrän 06.00 på måndagsmorgonen.
Även det våldsamma knarksyndikatet Comando Vermelho i Rio de Janeiro höll sig lugna under valdagen. Regeringstrupperna cirkulerade ständigt med sina attackhelikoptrar ovanför de stora slumområdena i norra Rio de Janeiro och upprättade även vägspärrar vid de olika infarterna till staden.
Den avgörande valomgången i det brasilianska presidentvalet hålls den 27 oktober.