27
nov
2010

Militären slår järnring runt favelan

Var är det säkrast att bo i Rio någonstans?

RIO DE JANEIRO/GP

Befolkningen jublar efter att Rio de Janeiros mest fruktade knarkliga tvingats fly från sitt högkvarter. Nu slår militären och polisen en järnring kring knarkligans nya gömställe.

Det går inte att misstolka glädjen i hans ögon.

– Från och med nu tillhör denna kåkstad samhället, säger Rodrigo Oliveira, poliskommissarien som ledde den lyckade invasionen av Vila Cruzeiro, Rio de Janeiros tyngst beväpnade kåkstad.

Han går med lätta steg över toppen på kullen där de värsta stridigheterna ägde rum i torsdags. I över tio år har polisen försökta invadera knarkligans högkvarter, men alltid misslyckats. Ligan har täppt igen kåkstadens gränder med brinnande bilar, lastbilar och svetsat fast metallskrot för att hindra polisens bepansrade fordon att ta sig in. Skillnaden nu är att den brasilianska marinkåren lånade ut sina amerikanska pansarbandvagnar till polisens specialstyrkor.

Pansarbandvagnarna, av samma modell som används i Irakkriget, körde över de brinnande bilarna och öppnade upp för att de 150 poliserna från den fruktade insatsstyrkan Bope kunde springa in i gränderna. När de fem pansarbandvagnarna närmade sig knarkligans högkvarter flydde ligan i panik. De 200 beväpnade medlemmarna sprang genom skogen, över ett berg, och lyckades ta sig till en annan favela på andra sidan. Polisen har kritiserats för att de inte stod vid flyktvägen och fångade in ligan som ligger bakom den senaste veckans attacker mot befolkningen i turistmetropolen.

– Vi har tagit det som skadar ligan mest, dess territorium. De har inte längre en säker plats att gömma sig i. Det är det viktigaste, säger José Mariano Beltrame, kommunens säkerhetschef.

Knarkligan gömmer sig nu i Rios största kåkstad Complexo de Alemão som består av tio olika kåkstäder, så kallade favelor, som vuxit samman. Kommunen räknar med att det bor upp mot 400 000 invånare i området, vilket gör det omöjligt för polisen att genomföra en militär invasion. Polisen riktar i stället in sig på underrättelsearbete och har stängt av huvudgatorna i området för att förhindra att ligan rör sig mellan de olika kvarteren. Polisen bevakar också alla in- och utgångar.

– Vårt meddelande till ligamedlemmarna är följande: det finns inte längre plats för denna kriminalitet, säger Angelo Goioa, poliskommissarie.

Den lyckade invasionen har höjt självförtroendet inom poliskåren.

– Vi känner oss värdesatta av regeringen. Utan marinkårens fordon hade vi aldrig kunnat ta oss in. Med den här utrustningen kommer vi att kunna ta över fler territorium, säger Allan Turnowski, chef för polisen i Rio de Janeiro.

Den senaste tidens oroligheter inleddes i söndags då knarkligan Röda kommandot kom överens med sin tidigare rival, knarksyndikatet Amigos dos amigos, Vännernas vänner, om att genomföra gemensamma attacker mot civila mål. Attackerna är en reaktion på den nya politik som guvernören Sérgio Cabral införde 2007 när han började pacificera favelorna så att Rio de Janeiro skulle kunna vinna förtroendet att arrangera Olympiska spelen 2016. Guvernörens politik har varit framgångsrik och tvingat ligorna att lämna fjorton av Rios mest kända favelor de senaste två åren.

Förutom kokainförsäljning till stadens medelklass har ligorna tjänat stora pengar på att sälja el, vatten, gas och kabeltevesignal till invånarna i favelorna. På grund av att invånarna fått det bättre ekonomiskt den senaste tiden har ligans sidoinkomster vuxit till att överstiga vinsten från drogförsäljningen. När den marknaden fråntogs ligorna bestämde de sig för att revoltera. Sedan i söndags har ligamedlemmarna tänt eld på 96 personbilar i mångmiljonstaden, 25 personer har dödats och polisen har gripit 192 ligamedlemmar i andra favelor.

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim bekräftade i fredags att armén kommer att låna ut 800 fallskärmsjägare till att hjälpa till med invasionen av Complexo de Alemão. För att locka fram eldstrider, så att militären kan lokalisera var i den enorma kåkstaden knarkligans olika enheter gömmer sig, flyger polisens skottsäkra helikoptrar med jämna mellanrum över området.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta Favela:

I storstadsområdet Rio de Janeiro bor elva miljoner människor. En femtedel av dem lever i någon av stadens tusen kåkstäder, så kallade favelor. Kåkstäderna började byggas av slavättlingar och migranter från landsbygden i början av 1900-talet för att de inte hade råd att hyra bostad på stadsplanerad mark. Eftersom inga arkitekter eller stadsplanerare medverkade i uppkomsten av favelorna saknar områdena gator och torg, vilket gör områdena till utmärkta gömställen för stadens ligor.

5 Svar

  1. Micael

    Tropa de Elite 3 må tro?

    Sist vi träffades i Rio så hade Cabral precis påbörjat sina planer för kåkstäderna. Det är otroligt spännande och glädjande att se hans politik fungera och att det faktiskt för en gångs skull verkar finnas en långsiktighet i planerna!

  2. Pingback : Rapport: Rio de Janeiro | Resekoll.se

  3. Tack för enormt välskrivna, informativa och intressanta artiklar rörande den senaste tidens krig mellan polis och “bandidos”. OK att polisen invaderar favelorna, beslagtar vapen och knark, men gangstrarna då? Vart tar de vägen? Flyttar till närmsta kåkstad. Och flyttar igen? Osv.
    Finns det någon konkret och vettig plan för att undanröja knarkmaffiorna en gång för alla och inte bara flytta runt dem?
    (Och en plan som inte bara gället ett drägligt Rio inför fotbolls-VM och OS…)
    Intressant med sammangåendet mellan “CV” och “Amigos dos Amigos”! Hur är läget med “Terceiro Comando” nuförtiden? Är de utkonkurrerade?

  4. Henrik

    Tanken är att man ska minska ligornas makt genom att inte ge dem några territorium att känna sig säkra i. De ska få göra som i alla städer, langa på gatan och röra sig från bostad till bostad för att inte dra på sig för mycket uppmärksamhet. Vanlig hederlig drogförsäljning med andra ord.
    Terceiro comando har tappat enormt mycket den sista tiden. De har inte många stora favelor kvar längre. Nu är det ADA som gäller eftersom polisen mest gått åt CV.

Kommentera