24
maj
2005

Miljöpartiet lämnar Lulas regering

RIO DE JANEIRO/GP

Kulturministern Gilberto Gils miljöparti lämnar den brasilianska vänsterregeringen. Det är en av flera konsekvenser efter förra veckans avslöjande att skövlingen av Amazonas har ökat under president Lulas tid vid makten.

– Det var ingen droppe som fick bägaren att rinna över. Det var ett hav, säger Fernando Gabeira, kongressledamot för Partido Verde, Gröna partiet, i Brasilien.

Satellitbilder från det brasilianska miljödepartementet visar att en yta nästan lika stor som Belgien, 26 130 kvadratkilometer, har skövlats mellan augusti 2003 och augusti 2004. Framför allt är det delstaten Mato Grossos sojaodlingar, söder om Amazonas, som ätit sig långt in i den känsliga regnskogen.

– Miljöpolitiken är på tillbakagång i Brasilien, menar Fernando Gabeira, som var politisk flykting i Sverige under den brasilianska militärdiktaturen.

Det Gröna partiet, som den populäre kulturministern Gilberto Gil tillhört sedan han inledde sin politiska karriär på 1980-talet, har nu fått nog av nederlag. Lulas regering har godkänt genmanipulerade grönsaker, en utbyggnad av kärnkraften, en utökning av transporter på den miljökänsliga floden São Francisco och nu tillåtit den framgångsrika sojaindustrin röja regnskog för nya odlingar.

Gång på gång har miljöpartiet och Brasiliens färgstarka miljöminister Marina Silva, som tillhör Lulas parti, blivit överkörda.

– Vårt avhopp är ett sätt att visa vårt stöd för Marina, som är totalt isolerad i regeringen, och en protest mot den magra miljöpolitiken som Lulas regering genomför, säger Edson Duarte, Gilberto Gils partikollega från delstaten Bahia.

Miljöorganisationer i Brasilien menar att det är guvenören i den enorma delstaten Mato Grosso, Blairo Maggi, som ligger bakom den största delen av skövlingen. Vid sidan om sitt politiska uppdrag som delstatsguvenör har Maggi utvecklat en gigantisk industri med sojaodlingar i delstaten, vars yta är större än Frankrike och Tyskland tillsammans. I dag är han Brasiliens största sojaodlingsägare och äger 21 procent av delstatens jordbruksareal.

I takt med att skövlingen ökat, har Maggis inkomster också ökat. Under 2002 omsatte hans verksamhet 415 miljoner dollar, året efter ökade omsättningen till 532 miljoner dollar. Men trots att miljöorganisationerna ändrat hans smeknamn från “Sojakungen” till “Skövlingskungen” anklagar de inte enbart honom för skövlingen. De menar att det är president Lulas aggresiva jordbruks- och handelspolitik som ligger bakom den största skövlingen av Amazonas på tio år.

I början av förra året reste president Lula med en rekorddelegation till Kina för att teckna ett omfattande handelsavtal som bland annat gällde de åtrovärda sojabönerna. Brasiliens jordbruksminister Roberto Rodriguez förband sig att täcka Kinas framtida behov av sojaböner, som bland annat används som djurfoder. Han lovade att den brasilianska jordbruksarealen ska utvidgas från 62 miljoner hektar till 152 miljoner hektar.

– Det som kineserna inte själva vill producera, det ska vi producera åt dem, sa han nöjt under statsbesöket.

Nu har bakslaget kommit och president Luiz Inácio Lula da Silva gör allt vad han kan för att försöka vända den negativa publicitet som hans regering blivit utsatt för. Den skäggige presidenten har redan gett klartecken för sex nya naturreservat i Amazonas, på sammanlagt 6 400 kvadratkilometer, och uttryckt sitt stöd för sin miljöminister.

– Hon personifierar allt det som vi försöker uppnå i vårt land och representerar en av världens bästa själar i sin kamp för att skydda vår planet, sa presidenten innan han steg ombord på regeringsplanet som i veckan går till Japan och Sydkorea för att teckna nya handelsavtal.

Kulturminister Gilberto Gil, som i går tog emot Polarpriset på Stockholms konserthus, väntas däremot sitta kvar i regeringen trots rekordskövlingen. Ledningen för miljöpartiet meddelar att partiets beslut inte innefattar honom eftersom han nominerats till sin post av Lula och inte ingår i miljöpartiets riksdagsdelegation.

HENRIK JÖNSSON

2005-05-24

1 Svar

Kommentera