5
sep
2001

Milton Nascimento till Copenhagen Jazzhouse

KÖPENHAMN/DN

En av Brasiliens största och mest betydande musiker genom tiderna Milton Nascimento kommer till Köpenhamn i höst och ger tre exklusiva klubbspelningar. Anledningen till detta oväntade besök av sångaren som var med att skapa MPB-genren i Brasilien är jazzklubben Copenhagen Jazzhouse tio årsjubileum i början av oktober.

– Vi har haft underbara år och ville göra något riktigt exklusivt, berättar en glad musikchef Lars Thorborg på Copenhagen Jazzhouse, som låter flyga in bandet från Brasilien enbart för dessa tre spelningar.

Att Milton Nascimento, som för den västerländska publiken kanske mest är känd för sitt samarbete med Paul Simon, blev en av de musiker som kommer för att fira jazzklubbens tio år är däremot ingen slump. Milton spelade även på den gamla klassiska jazzadressen i Köpenhamn, Nørregade 41, där rökiga Montmartre låg, föregångaren till dagens Copenhagen Jazzhouse._Q

– Milton var inbokad för att göra två konserter, minns Lars Thorborg. Det var 1982. Men sedan blev Stockholmsspelningen inställd av någon anledning och han gjorde en tredje konsert. Sedan dess har han kommit tillbaka flera gånger.

Bevis på den brasilianske sångarens glädje över Danmark går även att finna på hans senaste skiva ”Gil & Milton” som han gjorde förra året tillsammans med en av Brasiliens andra giganter, Gilberto Gil. På den skivan finns låten ”Dinamarca” som är en hyllning till landet och till Montmartres gamla ägare, Miltons avlidna vän, Jazz Kay.

Till Köpenhamn kommer Milton Nascimento med fem av de tio musiker som han och Gilberto Gil hade med sig på Europaturnén i somras, en turné som dock aldrig nådde Skandinavien. Konserterna är den 4, 5 och 6 oktober och biljetter kan bokas på www.billetnet.dk

HENRIK JÖNSSON

2001-09-05

Kommentera