26
maj
2007

Påven mötte världens mest otrogna folk

RIO DE JANEIRO/SDS

Påven har varit på besök i Brasilien. Det gick inte så bra. Pampen från Rom försökte få brasilianarna att lyda. Omöjligt uppdrag. Världens största katolska land går inte att tygla. Alla påvar har försökt, ingen har lyckats. Denna gången undergrävdes försöket dessutom av att Benedictus XVI råkade förneka kontinentens största folkmord. Han menade att konverteringen av Sydamerikas indianer gick lugnt till. I själva verket dog 80 miljoner.

Påven gick även ut med ett impopulärt budskap till Brasiliens ungdomar. Från scenen på fotbollsstadion Pacaembu i São Paulo uppmanade han tonåringarna att ha sexuell relation med endast en person genom livet (av det motsatta könet, förstås!). Benedictus argumenterade för att man ska gifta sig med sin första flick/pojkvän och hålla sig den trogen tills döden skiljer dem åt.

Påven kunde knappats haft en sämre publik.

Brasilien är världens mest otrogna land.

I inget annat land finns det lika många gifta män och kvinnor som håller sig med en eller flera älskare/älskarinnor genom äktenskapet. Otroheten är så etablerad och accepterad att varje kvarter i världens femte största land har ett litet mysigt motell med kulörta lampor där par kan hyra in sig för femtio kronor timmen.

Oftast är rummen fantasifullt inredda med bubbelpool, king size säng (utan kudde och överkast, här ska det inte sovas!), redskap, krämer, TV och en liten matsal. Vissa motell bjuder på maten om man hyr ett rum över lunchen.

Motell är en industri i Brasilien.

När min sambo anklagar mig för att vara en dålig familjeman (hon tycker att jag går ut för ofta med mina polare), försvarar jag mig alltid med att jag i alla fall är trogen.

— Inte som dina brasilianska vänner som ständigt vänsterprasslar, brukar jag säga.

— Ja, det kanske de gör. På eftermiddagen! Men på kvällen är de alltid hemma med sin familjer, svarar hon ilsket.

Det vill säga, att gå ut i hemlighet på lunchen med en kollega från jobbet och älska i två timmar är okej. Bara ingen får reda på det. Men att ta en öl med en polare på kvällen är äktenskapsbrott. Den brasilianska tolkningen av påvens budskap, att familjen är helig, har skapat en rusch till motellen under kontorstid.

Eftermiddagsotroheten är så utbredd att motellen tvingats skapa speciella garage. För att ingen ska upptäcka ens bil i dagsljuset har motellen byggt enskilda parkeringsplatser till varje rum. Så fort du ställt din bil fälls en carport automatiskt ned som hindrar att andra ska se din nummerplåt.

Från din parkeringsplats går sedan en dold trappa upp till rummet.

Inga överraskande möten i motellkorridoren här inte!

Betalningen sker avslutningsvis genom en lucka i väggen där man lägger sitt kreditkort och får tillbaka det tillsammans med slipen att underteckna. På räkningen står en annan adress och ett oskyldigt namn, typ «Restaurant Millennium» eller «Sport Café».

Sedan är det bara att åka hem till familjen.

— Hur var det på jobb idag, gumman, frågar mannen.

— Bara bra, ler frun.

HENRIK JÖNSSON

2007-05-26

Kommentera