12
maj
2007

Roligare kyrka krav till påven i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

I ett försök att stoppa flykten från den katolska kyrkan i Latinamerika befinner sig nu påven på ett femdagarsbesök i Brasilien. Det är hans längsta resa sedan han korades till påve för två år sedan.

— Ni ska veta att påven blir mycket rörd av detta varma mottagande, sa Benedictus XVI till de tusentals som jublade när han gick upp i talarstolen till det klassiska klostret São Bento i centrala São Paulo.

— Vår kyrka är i festtillstånd. Från världens alla hörn ber man för de frukter som denna resa kan ge, fortsatte han från balkongen.

Påvens resa till världens största katolska land är den mest strategiskt och noggrant planerade tripp som påven företagit sig sedan han valdes till ämbetet. Anledning är det korståg av protestantiska frikyrkor som slagit rot i Brasilien och hela Latinamerika. På femton år har den katolska kyrkan i Brasilien tappat en procent anhängare om året till frikyrkorna som nu samlar nästan en femtedel av befolkningen.

En av anledningarna till att frikyrkorna växer är att de varit bättre på att ge en majoritet av befolkningen ett större hopp om framtiden.

— Han har mycket att bevisa för mig. Jag älskade den förre påven. Han var ofta i Brasilien och reste runt och träffade människor. Denne påven verkar så stel och allvarlig, säger Maria da Conceição, som står utanför pingstkyrkan «Guds rike« nya lokal i Rio de Janeiro.

Hon menar att den katolska kyrkan måste bli roligare för att stoppa åderlåtningen.

— Frikyrkorna sjunger och dansar. De närmar sig Gud genom extas, inte genom lidande. Det gillar jag, säger hon.

Den katolska kyrkan verkar ha hörsammat stämningen i landet eftersom det i dag är vanligt att man hittar både trumset, elbas och elgitarrer bredvid mikrofonerna på altaret.

— Det behövs festas mer. Den dagliga bördan är för tung, säger hon.

En annan sak som seglat upp till en het diskussion under påvens besök är abortfrågan. Inför påvens ankomst sa Brasiliens nye hälsominister José Gomes Temporão att «abortfrågan är en folkhälsofråga som inte ska behandlas av biskopar». Uttalandet väckte stort vrede hos det nya biskopsrådet i Brasilien som fördömde hälsoministerns uttalande.

— Han måste bestämma sig om han vill vara minister för hälsa eller för död, uppmanade biskopen Angélico Sândalo Bernardino.

HENRIK JÖNSSON

2007-05-12

Kommentera