12
dec
2009

Polisvåldet värst i världen

RIO DE JANEIRO/SDS

Rio de Janeiros guvernör Sérgio Cabral kritiserar den rapport som människorättsorganisationen HRW presenterade i veckan om polisvåldet. Rapporten visar hur polisen i Rio systematiskt avrättar misstänkta och maskerar morden som självförsvar. Guvernören anklagar organisationen för att försöka skandalisera staden som ska vara värd för OS 2016 och försvarar polisens agerande.

— När polisen genomför en operation blir de inte mottagna med blommor. De möter gangstrar med högkalibrig ammunition. Nyligen sköt de ned en helikopter. Detta borde de tagit med i sin rapport också, säger guvernören Sérgio Cabral till den brasilianska dagstidningen O Globo.

Guvernören vill att människorättsorganisationen i stället tittar på de fyra exempel där stadens poliskår tagit kontroll över favelor som tidigare styrts av gängbrottsligheten. Att Rio har ytterligare 900 favelor där polisen inte lyckats bekämpa den organiserade brottsligheten nämner han inte. Guvernören tar inte heller upp polisens delaktighet i det våld som gör att många blev överraskade när Rio valdes till OS-stad.

I den nya brittiska dokumentären «Dancing with the Devil – In the City of God», som producerats av den Oscarsvinnande regissören Jon Blair, följer filmteamet den 28-årige knarkbossen Juarez Mendes da Silva som styr ett flertal favelor i östra Rio. Knarkbossen berättar att han varje månad har utgifter på 500 000 kronor för att hålla i gång försäljningen.

— Och det är utan mutorna till de vanliga polispatrullerna. De kommer varje fredag, lördag och söndag för att hämta sin del, säger Juarez Mendes da Silva i filmen och visar stolt upp en skottsäker väst som tillhör polisens elitstyrkor.

— Det var en polis som sålde den till mig förra året. Snygg va?

Juarez Mendes da Silvas smeknamn är Spindelmannen eftersom han är duktig på att komma undan om polisens razzior. Men det beror inte på att han är en smidig klättrare. Varje gång polisens insatsstyrkor planerar en razzia blir han förvarnad av andra poliser som står på hans avlöningslista. De flesta vapen som hans knarkgäng använder har de köpt av korrupta poliser.

— När polisen fick reda på vad vår film innehöll begav de sig ut och sköt Spindelmannen. Det finns ingen utredning om hur och varför han dog, säger dokumentärfilmaren Douglas Engle till Sydsvenskan.

Vad som spär på kritiken av poliskåren i Rio är att övervakningskameror avslöjat hur en polispatrull i höstas släppte en rånare på fri fot efter att han skjutit en 42-årig man i centrum. Kamerorna visar hur polispatrullen kommer till platsen kort efter att skottet avlossats. I stället för att gripa rånaren tvingar poliserna honom att överlämna stöldgodset, ett par gymnastikskor och en jacka. Polisen släpper sedan rånaren och lägger in skorna och jackan i polisbilens baksäte. Bilen försvinner från platsen utan att polismännen gett den skottskadade mannen första hjälpen.

En timme senare förblöder 42-åringen.

Händelsen har fått extra uppmärksamhet eftersom den rånmördade mannen var en av ledarna i organisationen AfroReggae som driver socialt arbete med ungdomar i favelorna. 42-årige Evandro João Silva jobbade även med interner på fängelset Bangu där han försökte få gängmedlemmar att lämna den organiserade brottsligheten. Poliserna, som stal hans gymnastikskor och jacka, och inte gav honom första hjälpen, är fortfarande häktade i väntan på domstolsförhandlingar. Polischefen har bett de anhöriga om förlåtelse och lovat att poliserna kommer att straffas.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-12-12

FAKTA

Under 2008 sköt polisen i delstaten Rio de Janeiro ihjäl 1 137 människor. Det är mer än dubbelt så många som polisen gjort sig skyldig till i hela Sydafrika, det land med en av de högsta mordfrekvenserna i världen. I Sydafrika sköt polisen ihjäl 468 människor samma år. I USA, som också är känt för sitt polisvåld, sköts 371 personer ihjäl under 2008.

Källa: Lethal Force: Police Violence and Public Security in Rio de Janeiro and São Paulo, Human Rights Watch

1 Svar

  1. My spouse and i felt peaceful Chris managed to round up his preliminary research out of the precious recommendations he acquired while using the web page. It is now and again perplexing to just find yourself offering facts which often many people may have been trying to sell. We really remember we’ve got the website owner to thank for this. Those illustrations you have made, the simple website menu, the friendships you help engender – it is everything fabulous, and it is aiding our son and the family reckon that that topic is brilliant, which is certainly wonderfully fundamental. Thank you for the whole lot!

Kommentera