29
nov
2009

En weekend i São Paulo

SÃO PAULO/POLITIKEN

För tio år sedan beskrevs Brasiliens största stad som ett våldsamt monster av vägar, skyskrapor och viadukter. I dag har det kokande kulturlivet, de kreativa restaurangerna och det kultiga nattlivet gjort att Lonely Planet listar São Paulo som en av årets «Top Ten Cities». Ändå är den sydamerikanska metropolen, med sina tjugo miljoner invånare, fortfarande en doldis för många.

Det finns få avenyer i världen som visar ekonomisk framgång på samma maffiga sätt som Avenida Paulista i São Paulo. Den tre kilometer långa avenyn kantas av exklusiva affärskontor, banker och museum som får besökaren att tro att de går på Fifth Avenue i New York. En av få skillnader är antalet helikoptrar som surrar i luften. São Paulo är världens helikoptertätaste stad. I vissa stadsdelar finns det fler helikopterplattor än busshållplatser.

Det är de enerverande trafikstockningarna som tvingat upp affärsmännen i luften, inte våldet som många tror. De senaste tio åren har São Paulo förändrats och blivit en av de säkraste storstäderna i Sydamerika. Antal mord har minskat med 66 procent och ligger nu i nivå med andra världsmetropoler. Varför fortsätter då folk att ha fördomar om São Paulo? Jag tror, personligen, att det beror på att ingen förväntar sig att det ska finnas en sådan här kool och modern stad mitt i Sydamerika.

Fredag

Kl. 16

Som i alla megastäder gäller det snabbt att skaka av sig chocken med att allt är stort och främmande. Det bästa stället att inse att São Paulo inte är farligt är att gå på klassiska Bar Brahma från 1948. Den påminner om ett franskt brasserie och har en trevlig uteservering där man kan följa folklivet i det gamla centrum. Om fredags eftermiddagarna fylls baren av affärsfolket som sliter av sig slipsen och diggar till husbandets lugna sambaklassiker.

Bar Brahma, Avenida São João 677, Centro

www.barbrahmasp.com.br

Kl. 19

São Paulos moderna historia startade i början av 1900-talet när världen började dricka kaffe. Den enorma efterfrågan gjorde att staden exploderade och blev den snabbaste växande stadsbildningen i världen. På femtio år gick staden från åttiotusen till över två miljoner invånare. När kaffeboomen var över kom de multinationella bolagen och placerade sina huvudkontor för den sydamerikanska marknaden i São Paulo. Staden blev kontinentens ekonomiska motor. I dag bor här tjugo miljoner människor.

För att förstå denna utveckling måste man se staden uppifrån. Det finns inget bättre sätt än att ta hissen upp i den gamla skyskrapan Edifício Itália i skymningen. På 42:a våningen finns en öppen terrass där man häpnas av alla tusentals skyskrapor och höghus som sträcker sig likt en skog av stavar i alla väderstreck. Närmsta terrassen reser sig den berömda byggnaden Copan, ett böljande 40-våningskomplex som ritades av Oscar Niemeyer på sextiotalet. Fastigheten har över tusen lägenheter och har blivit ett populärt ställe att bo på för stadens artister, musiker och konstnärer. När man tröttnat på utsikten går man ned en trappa och sätter sig i en av de slitna läderfåtöljerna på Terraço Italia, en av stadens mest traditionella barer, och beställer en caipirinha.

Terraço Italia, Avenida Ipiranga 344, Centro

www.terracoitalia.com.br

Kl. 21.00

För tio år sedan var restaurangutbudet så modernt att det fanns fler koreanska, vietnamesiska och franska restauranger i São Paulo än det fanns brasilianska. Veckotidningen Veja, som varje år väljer stadens bästa korgar och restauranger, uppmärksammade bristen, vilket startade en våg av exklusiva restauranger som valde att lyfta fram det brasilianska köket. I dag erbjuder några av stadens bästa restauranger brasiliansk husmanskost som piffats upp och överraskar alla smaker. Den mest exklusiva är Brasil a gosto som ligger på den lilla tvärgatan Rua Professor Azevedo do Amaral i stadsdelen Jardins. Deras avsmakningsmeny är en njutning. Är man inte beredd på att smälla mycket pengar kan man gå till Tordesilhas som är en genuin brasiliansk restaurang där borden är placerade i husets gård. Kocken Mara Salles är rikskänd för sin förmåga att få traditionella brasilianska rätter att svänga.

Tordesilhas, Rua Bela Cintra 465, Jardins

www.tordesilhas.com

Kl. 24.00

I Brasilien fnissar man ofta åt resten av Sydamerika. Allt känns så litet i jämförelse. En av anledningarna är att enbart São Paulos ekonomi är större än hela Argentinas BNP. Självförtroendet gör att många paulistanos hellre jämför sig med USA och Europa. Men det finns en bar som gör skillnad. På Bar Exquisito! hyllar man Latinamerika. Den hippa baren är en av få där det går att få chilenska, peruanska och kubanska drinkar. Ölen som serveras är klassikerna Norteña och Patricia från Uruguay. Publiken består av alltifrån tatuerade reklamare till stiliga musiker. Ett perfekt ställe att avsluta första kvällen i megastaden.

Bar Exquisito! Rua Bela Cintra 532, Jardins

www.exquisito.com.br

Lördag

Kl. 10.00

Jag brukar bo på hotell Saint Germain i stadsdelen Jardins när jag är i São Paulo. Det är ett litet, praktiskt hotell, med internationell standard, som har det bästa läget. Hotellet ligger endast ett kvarter från livliga Avenida Paulista, på en lugn gata utan mycket trafik, och har 96 rum. I närheten ligger gallerian Conjunto Nacional som har den bästa och största bokhandeln i Brasilien, Livraria Cultura. Den är inredd i en gammal biograf och har allt inom litteratur, film och musik från Brasilien och övriga Latinamerika. Bokhandeln har också ett trevligt café med baguetter med allt från rostbiff och remouladsås till gravlax och hovmästarsås. Om jag inte hinner med hotellfrukosten, som avslutas 10.00, brukar jag ta min frukost här.

Saint Germain, Rua Padre João Manuel 202, Jardins

www.mercure.com.br

Kl. 11.00

Ett bra sätt att lära känna staden är att vandra längs Rua Augusta som går på tvärs genom stadsdelen Jardins. Om man börjar i höjd med Avenida Paulista, och går i riktning mot affärsdistriktet Itaim Bibi, kommer man efter sju gator fram till modegatan Rua Oscar Freire. Här visas och säljs det brasilianska modet som får italienska och amerikanska trendskapare att vallfärda till São Paulo för att hämta inspiration. De exklusiva butikerna säljer klänningar från 3 000 till 30 000 kronor. När man tröttnat på att shoppa finns den bästa cappuccinon på det chica caféet Santo Grão.

Santo Grão, Rua Oscar Freire 413, Jardins

www.santograo.com.br

Kl. 13.00

När jag är i São Paulo brukar jag luncha på Ritz. Det är en bistro som blivit en modern klassiker. Trots att den funnits i trettio år lockar den ständigt till sig en ny, mixad publik. Bistron erbjuder varje dag en dagens rätt, men de flesta kommer för att äta någon av deras hemlagade hamburgare. Min favorit är gorgonzolaburgaren med krispig pommes och fräsch sallad.

Ritz, Rua Alameda Franca 1088, Jardins

Kl. 15.00

Att Brasiliens största stad inte är samba förstår man ganska snabbt, och har man inte fattat är det bara att ta metron till Galeria do Rock i centrum. På sex våningar i en sextiotalsgalleria finns 300 butiker som säljer allt från skivor och t-shirts till tatueringar och piercing. I bottenvåningen finns butikerna för hip-hop och svart musik. På entréplan är det mest skate- och graffitibutiker. På andra, tredje och fjärde våningen är det hårdrock som gäller. Om du söker en ovanlig t-shirt med ditt favoritband så hittar du den här. På femte våningen ligger tryckerierna som trycker upp flyers till stadens alla alternativa rockklubbar. När Iron Maidens sångare Bruce Dickenson var i São Paulo senast besökte han gallerian som är världens enda rockvaruhus. På lördags eftermiddagarna kan här samlas upp mot tjugo tusen hårdrockare. Andra internationella gäster som besökt varuhuset är Kurt Cobain.

Galeria do Rock, Rua 24 de Maio 62, Centro

Kl. 17.00

En av de saker som brukar överraska förstagångsbesökare i São Paulo är den asiatiska stadsdelen Liberdade. Att det var fattiga migranter från Japan som plockade kaffebönerna, efter att slaveriet förbjudits i Brasilien, är en dold historia som inte många inte känner till. Migrationen till kaffeplantagerna runt om staden gör att São Paulo i dag är den stad i världen med flest japaner, utanför Japan. Här bor cirka en miljon japaner. Deras affärer och restauranger är koncentrerade till stadsdelen Liberdade. Här kryllar det av mysiga krimskramsbutiker och billiga och genuina sushirestauranger. Den bästa heter Takô.

Takô, Rua da Glória 746, Liberdade

www.tako.com.br

Kl. 23.00

Efter att ha tagit en ordentlig vila väntar den heta São Paulo-natten. Det häftigaste utbudet finns längs Rua Augusta. Men denna gång ska man gå i riktning mot centro, centrum. Denna biten av gatan brukar paulistanos kalla för «the wrong side of Avenida Paulista». Här ligger alla de rock- och sexklubbar som gör natten vildare än någon annanstans i Sydamerika. Det kryllar av techno- och hiphopklubbar och enkla kvartersbarer. Stämningen påminner lite om Istedgade på Vesterbro. I en hörna hänger narkomaner och uteliggare, i nästa hörna en supermodern klubb. Efter det hörnet kommer en stripteaseklubb och ytterligare en hipp bar. En av de mest makabra barerna är Z Carniceria som är inredd i ett slakteri från femtiotalet. Här heter drinkarna Bloody Marry, Mad Butcher och Baby Beef. Ett annat häftigt ställe är monsterbaren Astronete på en tvärgata till Rua Augusta. Det mest eftertraktade stället just nu är Vegas Club. Den är inredd i en före detta stripteaseklubb, det sägs att det var här som Nick Cave spelade in video till «Do you love me» när han bodde i São Paulo under nittiotalet. Klubben öppnar först 01.00 och kring 05.00, när de flesta andra barer stängt, förvandlas dansgolvet till Hell´s Club när DJ-tjejerna Meninas do Rock (Rockbrudarna) gör Vegas till den hetaste klubben i Brasilien.

Vegas Club, Rua Augusta 765, Jardins

www.vegasclub.com.br

Söndag

Kl. 13.00

När rivalen Rio de Janeiro häcklar invånarna i São Paulo för att de inte har några stränder brukar paulistanos svara: våra restauranger är vår strand. En av dessa stränder är restaurangen Pitanga i den bohemiska stadsdelen Vila Madalena. Den erbjuder stadens bästa brunch. Restaurangen är inredd i ett kolonialt tvåvåningshus där gästerna går in i köket för att plocka sin mat. Det finns allt från torkad skinka och lagrade ostar till brasiliansk böngryta och fisksoppa.

När man ändå är i dessa kvarter kan man passa på att gå runt i kvarteret och besöka gallerierna och de mysiga barerna längs Rua Aspicuelta och Rua Fidalga.

Pitanga , Rua Original 162, Vila Madalena

www.pitangarestaurante.com.br

Kl. 14.00

I mitten av den enorma Avenida Paulista hänger en svart, modernistisk glasbox på röda pelare i armerad betong. Här finns MASP, Museu de Arte de São Paulo, Brasiliens bästa konstmuseum med den största samlingen av västerländsk konst i hela Sydamerika. Förutom Van Gogh, Picasso och Andy Warhol har museets permanenta utställning en fantastisk samling av Brasiliens främsta konstnär Cândido Portinari. I bottenvåning har museet ett kulturcenter som alltid erbjuder landets bästa utställningar.

MASP, Avenida Paulista 1578, Jardins

www.masp.art.br

Kl. 18.00

Designhotellet Unique har blivit ett av världens mest eftertraktade hotell bland filmstjärnor och kändisar. Det unika hotellet som är byggt i svart granit ser ut som ett futuristiskt fartyg strandat i staden. På hotellets tak ligger Skye Bar med pool, dj och sköna soffor. Här träffas de nyrika affärsmännen som enligt tidningen The Economist kommer att göra São Paulo till världens femte rikaste stad till 2025. Senast jag var här satt fotbollsstjärnan Ronaldo och käkade sushi på terrassen. Han spelar i Corinthians nu, São Paulos största fotbollsklubb med elva miljoner supporters, och bor i en av hotellets suiter. Att avsluta sin São Paulo-helg här, med en drink i handen, när solen går ned över skyskraporna, är en njutning som få städer i världen erbjuder.

Skye, Avenida Brigadeiro Luís Antônio 4700, Jardim Paulista

www.hotelunique.com.br

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-11-29

Kommentera