2
okt
2009

Ett porträtt av Pelé

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Utomlands viftar brasilianska makthavare med Pelé så fort de ska sälja in något. På hemmaplan är det annorlunda. Världens mest berömda fotbollsspelare syns knappt till. Den senaste stora kampanjen han gjorde i Brasilien var inför VM 2002. Pelé lanserade viagra och blev nationellt hånad. Sedan dess har det bara gått utför. Fotbollsstjärnan Ronaldo har kallat honom för «en billig opportunist» och Brasiliens andra fotbollsstjärna, Romário, har bett honom trycka ned i sko i käften.

— Pelé med stängd mun är en poet, sa Romário efter att han tröttnat på Pelés kommentarer om att han borde pensionera sig.

Romário närmade sig sitt tusende mål och Pelé såg sitt svårslagna rekord hotas.

Senaste gången jag träffade Pelé var under firandet av 50-årsjubileumet av VM 1958. Brasiliens president Lula da Silva hade flyget upp alla de kvarlevande spelarna till presidentpalatset i Brasília för att dela ut hedersmedaljer och ge statlig pension åt de guldmedaljörer som inte lyckats förvalta sitt kändisskap lika bra som Pelé. På en presskonferens inför utdelningen gick det att känna i luften hur landets journalister upplever en av landets ikoner.

En av de första frågorna var varför han jämfört sig med Jesus, en dödssynd i världens största katolska land.

Pelé lutade sig fram mot mikrofonen.

— När ni ändå alla är här vill jag passa på att förklara hur det ligger. Jag har aldrig jämfört Pelé med Jesus och sagt att Pelé skulle vara större än Jesus. Allt är ett missförstånd. Jag var i Japan och en reporter frågade mig om jag inte var mer känd än Jesus i världen. Han ställde frågan med tanke på att en stor del av världens befolkning är buddhister. Jag sa, «visst, om man jämför så är Pelé mer känd än Jesus». Men att jag skulle sagt att Pelé är större än Jesus. För Guds skull, det skulle jag aldrig få för mig, sa fotbollskungen.

Nästa fråga kom snabbt.

— När den hyllade dokumentären «1958 – Året då världen upptäckte Brasilien» hade premiär i förra veckan fick regissören kritik för att han inte hade med dig i filmen. Han svarade att han hade försökt ett flertal gånger, men att ditt kontor i São Paulo hela tiden frågat «Hur mycket är ni beredda att betala?» Stämmer det?

Pelé skruvade på sig.

— Alltså. Jag vet inte. Kanske är det så att mitt kontor vill skydda mig. Jag får inte lov att ställa upp i filmer som gör reklam för alkohol eller tobak. Eller medverka i filmer som har sponsorer som inte förknippas med mitt varumärke.

Landets journalister skakade på huvudet. Alla som varit i kontakt med Pelés kontor för att få en exklusiv intervju med Edison Arantes do Nascimento vet att svaret blir nej om tidningen eller TV-bolaget inte hostar upp de pengar som bolaget Pelé Sports and Marketing kräver.

— Alltså, visst kan det ha varit så att de frågat efter pengar. Rör det sig om en kommersiell film måste Pelé ta betalt. Det handlar om att skydda varumärket, sa Brasiliens första färgade kändis.

I dag har det gått 51 år sedan varumärket föddes. Pelé var då en sprallig 17-årig som hade lyckats bli uttagen till landslagstruppen inför VM 1958. För Brasilien stod mycket på spel. Landet hade förlorat VM-finalen 1950 på hemmaplan mot Uruguay. Nästa VM i Schweiz 1954 åkte Brasilien ut mot Ungern i kvartsfinalen känd som «Slaget vid Bern». När det brasilianska landslaget reste till Sverige var det tredje gången gillt som gällde. Pelé hade en makalös premiärsäsong med Santos FC bakom sig och han hade gjort tre mål för landslaget mot ärkerivalen Argentina. Att han skulle ingå i startelvan i VM-laget var däremot inte givet. Landslagets psykolog hade dömt ut talangen som en «barnslig spoling som inte hade den ansvarskänsla som krävs av en anfallsspelare».

Efter 0-0 mot England i gruppspelet bad de övriga lagkamraterna att 17-åringen skulle få chansen. Brasilien vann mot Sovjet med 2-0 och gick vidare till kvartsfinal mot Wales. I slutet av andra halvlek blev Pelé nationalhjälte när han gjorde 1-0 och säkrade en plats i semifinalen mot Frankrike. I den matchen krossade den «ansvarslöse anfallaren» favoriterna med ett hattrick i andra halvlek.

Inför finalen mot Sverige var Pelé namnet på allas läppar.

Resten är historia.

Utanför planen har det inte gått lika bra för honom. Sedan han slutade som aktiv spelare har hans fotbollskarriär dalat. Pelé är faktiskt en av få fotbollsstjärnor som inte lyckats förvalta sitt kunnande inom fotbollen. Han har aldrig varit tränare, förbundskapten eller arbetat för det brasilianska fotbollsförbundet. Han har inte ens haft ett förtroendeuppdrag för Fifa. Enda gången han gjort något sportsligt utanför planen var när han satt som idrottsminister i den brasilianska regeringen mellan 1995 och 1998.

Hans främst uppgift var att få OS 2004 till Rio de Janeiro. Det lyckades han inte med. I stället hamnade han i bråk med Michael Jackson och Spike Lee när de spelade in musikvideon till «They Don´t Care About Us» i den beryktade favelan Dona Marta i Rio. Idrottsministern vill förbjuda inspelningen och menade att videon skulle försämra turistmetropolens rykte utomlands, vilket i sin tur kunde minska chanserna att få OS 2004 till Rio.

I dag behöver Pelé inte bekymra sig längre. Favelan Dona Marta har blivit Rios mönsterfavela och styrs inte längre av kokainkartellen Comando Vermelho, Röda kommandot. På bara några år har Rio visat att staden är mogen för att förverkliga sin dröm om att få vara värd för ett OS, en dröm Brasilien haft ända sedan 1930-talet då staden ansökte om att vara värd för OS 1936. Den gången var det Hitler som vann över Rio.

Frågan är om det blir Barack Obama och hans fru Michelle som lyckas smälla Rio på fingrarna denna gång.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-10-02

FAKTA

Född: 23 oktober 1940

Matcher: 1 375

Mål: 1 284

Målsnitt: 0,93 per match

Karriär: Skrev på sitt första proffskontrakt som 16-åring med Santos FC 1956. Var klubben trogen fram tills 1974. Året efter tog han på sig skorna igen och spelade med New York Cosmos fram till den förste oktober 1977.

Polemik: När Pelé gjorde sitt tusende mål sa han «Glöm inte Brasiliens barn!» Själv förnekade han faderskapet till två av hans sju barn. Hans äldsta dotter Sandra dog i cancer för tre år sedan, 42 år gammal. Hon blev nationellt känd efter boken «Dottern som Kungen inte ville ha». När Pelé inte ens dök upp på begravningen försämrades hans relation med det katolska Brasilien.

Kommentera