3
okt
2009

«Rio är redo att skriva historia»

Sydamerikas första OS blir i Rio 2016

RIO DE JANEIRO/DN

Rio de Janeiro dansade i glädje efter beslutet som det brasilianska folket ser som en seger över de tvivlande.

– Det här är det bästa som hänt sedan Brasilien vann VM i Sverige 1958, säger persionären Wellington Meirelles samtidigt som han torkar bort glädjetårar från sina kinder på Copacabana.

Fyra gånger har staden ansökt om OS – fyra gånger har Rio fått nej. Nu blev det femte gången gillt – det fick staden att koka av karnevalsfeber.

– Det här innebär att vår stad äntligen kommer att få ordning på alla de saker som inte fungerat. Till och med vår lokaltrafik kommer att börja fungera nu, tror Wellington Meirelles och fortsätter:

– Det här kommer att innebära jobb till alla.

Stranden Copacabana var fullsmockad av folk redan morse. Kommunen gav alla sina anställda ledigt och uppmanade dem att komma ner till stranden för att heja på Rio. Skolor och daghem var stängda. Många hade klätt sig i de brasilianska färgerna grönt och guld som om det vore en VM-final.

– Det här förtjänar Rio de Janeiro. Vår stad är underbar men det är många saker som behöver fixas. Jag tror att myndigheterna nu kommer att ta itu med sakerna på allvar, säger Adriana Alves, 38 år, som jobbar som festarrangör och följde omröstningen i baddräkt på stranden.

Vid vattenbrynet står 19-årige Eder Henrique, fotbollsspelare i storklubben Fluminenses ungdomslag. Atlantens vågor sköljer över hans fötter.

– För oss i den nya generationen betyder det här oerhört mycket. Nu har vi sju år på oss att träna och bli en kompetent tävlingsnation, säger han.

OS-beskedet är en stor seger för president Luiz Inácio Lula da Silva som ända sedan Rio började kandidera har visat ansökan sitt fulla stöd. När beskedet i kom i Köpenhamn var Lula en av de första som började gråta. Presidenten var oerhört populär redan före fredagens besked. Nu växer stödet för honom ytterligare.

En fråga många ställt sig är om Rio klarar av ett så stort arrangemang som OS. Svaret från myndigheterna har hela tiden varit att «om vi klarar av fotbolls-VM 2014 så kommer vi också att fixa OS». Det finns också mycket som talar för det. För två sedan arrangerade Rio de panamerikanska mästerskapen. 42 länder och 6000 atleter kom till staden och allt löpte på utan det minsta problem.

För 64-årige Wellington Merelles är det ingen tvekan om att Brasilien och Rio kommer att klara av båda VM och OS med glans.

– Klarade vi att arrangera panamerikanska mästerskapen utan ett enda rån eller överfall så kommer vi att klara OS också. Vi har sju år på oss, säger han.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-10-03

Kommentera