9
feb
2011

Rekordlåg arbetslöshet i Brasilien

När Niemeyer snart går i pension behövs det fler arkitekter i Brasilien

Det rådet brist på arbetskraft i Brasilien. Framför allt är det arkitekter och byggnadsarbetare som behövs. Nöden är så stor att den brasilianska staten etablerat rekryteringskontor i Spanien, Portugal och England för att locka hit arbetslösa européer. I det aktuella numret av tidningen Arbetsmarknaden har jag skrivit om ett annat problem på den brasilianska arbetsmarknaden – den enorma informella sektorn som fått gro fritt på grund av ett sjukt skattsystem. Läs här.

3 Svar

  1. Fille

    En sak som jag blev förvånad över var de låga lönerna. Inte bara för outbildade utan även för apotekare och kemister, vilka majoriteten i min umgängeskrets var. En apotekare i någon av de stora apotekskedjorna hade en månadslön på ca 1500-2000 Reais. Om man var doktorand och hade tur, dvs hade fått ett stipendium, så fick man 1000 Reais i månaden. Ha då i åtanke att det här var i São Paulo som nästa är lika dyr som Stockholm. Det enda sättet att få en bra inkomst var att jobba för staten. En apotekare eller kemist som arbetade i den federala polisens forensic lab eller brasilianska Food and Drug Administration låg på 10-15000 reais/mån med bra förmåner.

  2. Visst, det du beskriver börjar bli ett allvarligt problem i Brasilien. Staten har skapat ett grymt orättvist klassystem på skattebetalarnas bekostnad. Ska du ha ett bra liv i dag, i alla fall ekonomiskt tryggt, så måste du bli statsanställd. Det finns inga andra vägar. Det gör att alla kloka människor väljer den vägen, vilket gör att det privata näringslivet har svårt att locka till sig hjärnorna. Braindrain… Men nu har Dilma tvingats skära ned 200 miljarder kronor i statsbudgeten. Mycket av det är löner till den ineffektiva statliga sektorn. I Rio är det vanlig med löner på 1 500 reais, vilket gör att du måste bo i en favela, för att kunna överleva på. Eller bo hemma hos föräldrarna tills du blir 40…

Kommentera