14
feb
2011

Svindlandet inför OS har börjat

Rios renovering

RIO DE JANEIRO/TIDNINGEN VI

Efter förra årets karneval restes byggnadsställningarna runt Jesus. Han skulle blästras eftersom Rio utsetts till OS-stad. Intorkad duvskit skulle avlägsnas från håret och armarna skulle förstärkas med betong. En morgon när jobbarna kom upp till statyn högst upp på Corcovadoberget hade någon klottrat ned Brasiliens mest heliga symbol. På Jesus trettio meter höga betongsärk stod det «När katten är borta dansar råttorna på bordet».

Borgmästaren utfärdade en belöning till den som kunde ge tips så att klottraren kunde gripas. Brottsrubriceringen löd «Skändning av nationens symboler». Efter några dagar gick klottraren själv till polisen. 26-årige Paulo berättade att protesten var till för att uppmärksamma invånarna om den långa utredningstid som väntar brott som begås i Rio. Skamset erkände myndigheterna att klottraren hade rätt och satte honom på fri fot.

Fyra månader senare är renoveringsarbetet klart och turisterna strömmar åter uppför berget. Det enda som återstår att rensa bort är de illegala guider som häckar kring Jesus fötter. När kön till rälsbanan växer säljer de maffiaorganiserade guiderna en plats i en kombibuss för 200 kronor per passagerare. Normalpris är tio kronor. Svindlandet inför OS 2016 har redan börjat. Inte ens Jesus kan skydda turisterna.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2 Svar

 1. Janne

  Välkommen till Sydamerika säger jag bara.
  Inget unikt för Brasilien utan så fungerar det väll i stor sett på hela kontinenten vill jag nog säga.
  Guiderna är dom verkligen maffiaorganiserade?
  Eller är det organiserade illegala turistguider? När du säger maffiaorganiserade så låter det som om det bara är en bisyssla till droghandel och rån.

 2. Henrik

  Guiderna ingår i ett illegalt nätverk där de mutar personal på kommunen för att få tillstånd att köra turisterna upp och ned. Officiellt får de inte ta ut 50 reais per person, men gör det ändå, och så får kommunens personal sin del av svindlandet. Många av folkabussarna ägs också av kokainsyndikaten Comando Vermelho som arrenderar ut bussarna. Så när turisterna betalar så går det pengar även till deras verksamhet.

Kommentera