25
nov
2010

Rio under attack

Ojämn kamp i att få bukt på våldet

I går kväll var jag på HSBC Arena i Barra da Tijuca utanför Rio och käkade lamm, såg Gilberto Gil och Vanessa da Mata uppträda och drack mandellikör medan Fiat lanserade sin senaste bilmodell. På vägen hem körde jag och min italienske kollega förbi Cidade de Deus, Guds stad. Favelan var mörk och tyst. Vid infarterna stod polisbilar med sitt röda roterande ljus. På betalmotorvägen in till Rio kom ett tjugotal polisjeepar med maskingevär och bazookas. Inga andra bilar var ute. Efter att knarkmaffian bränt ett tjugotal bilar och bussar i protest för att de inte längre får styra stadens favelor i fred håller de flesta sig inomhus. När vi kom in i stan och körde upp på viadukten som leder till Sambódromo klev elva svartklädda män ur mörkret med dubbelfattning om pistolerna.

– Släck strålkastarna!

Min kollega fattade ingenting.

– Släck strålkastarna!

Kollegan fumlade med reglaget och trodde precis som jag att det rörde sig om knarkgerillan som skulle kolla att vi inte var några snutar.

– Släck ljuset, skrek mannen igen med sin pistol riktad mot bilrutan.

Kollegan hittade till slut rätt.

– Och tänd nu takbelysningen.

Jag tittade mot kollegan och höjde försiktigt mina händer mot taket. Tände lampan med ett snäpp. De elva männen sänkte sina vapen. Det var militärpoliser som stod i bakhåll för att överraska knarkgerillan. Två av poliserna gick fram till oss.

– Nästa gång så släck strålkastarna direkt. Ok?

Här är en karta över attackerna som skördat 14 dödsoffer sedan kriget bröt ut igen i helgen

Kommentera