26
nov
2010

Rio lamslaget av strider

Ligamedlemmar utanför sitt nya gömställe i Complexo de Alemão

RIO DE JANEIRO/SDS

Omkring 30 människor har dödats i strider mellan soldater och knarkligor i Rio de Janeiro. På torsdagen intog marinkåren favelan Vila Cruzeiro, vilket polisen förgäves försökt i tio år. Militärens lyckade aktion är den bästa nyheten Rio de Janeiros guvernör Sérgio Cabral fått sedan den olympiska kommittén valde staden som arrangör av OS 2016. I tio år har polisen försökt invadera Vila Cruziero, en av de mest våldsamma favelorna i Rio, men aldrig lyckats. Favelan har varit gömställe för den högsta ledningen inom Röda kommandot, Rios största knarkliga.

TV-kanalen Rede Globos direktsände militärens attack via helikopter och visade hur knarkligan placerade lastbilar och bussar i vägen för trupperna. En del fordon sattes i brand och i gränderna fäste ligornas unga medlemmar metallhinder för att hindra pansarfordonen att ta sig förbi. Men det lyckades inte. Pansarfordonen släppte av trettio kamouflerade marinsoldater inne i favelan. När elitstyrkan Bope sprang in med 150 poliser valde knarkmaffian att fly.

Den senaste tidens oroligheter i Rio de Janeiro inleddes i söndags efter att Röda kommandots ledning gått samman med knarksyndikatet Amigos dos amigos, Vännernas vänner. De tidigare rivalerna kom överens om att genomföra gemensamma protester mot guvernörens nya politik att slänga ut knarkligorna från favelorna. Ligornas soldater satte eld på bilar, bussar och lastbilar och stängde av motorvägen till den internationella flygplatsen.

Attackerna har lamslagit Rio som förbereder sig för att arrangera OS om sex år. Daghem, skolor och affärer har stängts och de som kan håller sig inomhus.

– Det är ingen lätt uppgift, men vi har bestämt oss för att vi ska klara av den. Knarkligorna ska inte styra denna stad, säger kommunens säkerhetschef José Mariano Beltrame.

De senaste två åren har elitstyrkan Bope lyckats avväpna fjorton kåkstäder som tidigare tillhört Röda kommandot. När nu elitstyrkan intagit Vila Cruzeiro är borgmästarens plan att polisen ska kontrollera favelan permanent, så att knarkligan inte lyckas komma tillbaka. Politiken har lyckats i andra kåkstäder, vilket provocerat den organiserade brottsligheten som tjänar sina pengar i favelan. Knarkligorna säljer även el, vatten och kabeltevesignal till invånarna i kåkstäderna.

Sedan attackerna började i söndags har omkring trettio personer dödats. Nu oroar sig många för att våldet ska öka på andra ställen i staden. De över hundra ligamedlemmarna som flydde befinner sig nu i favelan Complexo de Alemão.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

6 Svar

  1. Det är verkligen skrämmande för oss som bor i Rio just nu. Befolkningen uppmanades att stanna hemma i de områden som är mest farliga, men även i de andra mindre farliga områden har befolkningen bara varit rädd för att gå ut.
    Polisens arbete har utförts väldigt bra och organiserad. Det är hur tråkigt som helst för dem som inte kan fly ifrån de farligaste ställena.
    Jag hoppas att det blir bättre så snart som möjligt.

  2. Daniel Ahlberg

    När jag hör sådana här nyheter om tillslag mot maffia och organiserad brottslighet i Rio blir jag fundersam. Och skeptisk. Onekligen håller jag med om att organiserad (och oorganiserad) brottslighet skall inte förekomma. Men, jag undrar hur politiker och säkerhetschefer tänker. Att köra bort brottsligheten från en plats gör inte att den försvinner. Vad tror de kommer ersätta brottsligheten, eller snarare, vad tror de den organiserade brottsligheten kommer ersätta sina förlorade inkomster med?

    Att skicka in 30 kamofluerade soldater, samt 150 bope, låter som en litet försök. De 500 banditer som vi hört ha flytt från det invaderade området verkar kommit undan enkelt. Inte en enda bandit har jag hört ha tillfångatiagits. Det får en att undra. Är avsikten att ta banditerna till fånga? Var det ett seriöst försök att försöka att göra sig av med den organiserade brottsligheten?

  3. Juan

    Den organiserade brottsligheten i Brasilien fungerar på ett sådant sätt att ligorna har sina territorium. Det är vanligt att rivaliserade gäng tar över den andres territorium och då blir det rent kaos i favelan. Nu när polisen har tagit ligornas territorium så saknar ju gängen mark att utföra sina brott och sin droghandel. Alternativet är att söka sig till rivaliserades gäng favelas och slå sig in där. När gängen saknar sin bas så blir dom inte lika organiserade och upplösning kommer att ske.
    Sen kan man tycka att dom borde buras in på en gång men man måste ju först och främst
    ta över makten på deras territorium. Jag har varit i favelan och sett hur det fungerar med egna ögon så detta är det ända alternativet polisen har att slå till mot den organiserade brottsligheten. Dom börjar med att rensa upp dom stora fiskarna senare så kommer nog småskurkarna att buras in dom också.

  4. Hej Daniel,

    avsikten är inte att ta banditerna till fånga eller att göra sig av med den organiserade brottsligheten. Vad guvernören försöker göra är att avväpna favelorna och göra dem till vanliga bostadsområde dit övriga samhället kan nå. Det vill säga, inte längre pårökta tonårskillar i ingången till favelorna som godtyckligt styr vem som ska få sin telefon lagad eller inte.

Kommentera