21
dec
2017

Roberto Carlos är Brasiliens Kalle Anka

RIO DE JANEIRO/DN KULTUR

I Brasilien finns ett beteende som mer än något annat berättar att julen är på väg in över det tropiska jättelandet. På dagen innan lille julafton samlas varje år merparten av landets 210 miljoner invånare framför tv-apparaterna för att se ännu en julkonsert med smörsångaren Roberto Carlos. Det kvittar att den 76-årige artisten inte förnyat sig de senaste femtio åren. När han sjunger sina romantiska ballader varvat med sina rockhits från i början av 1960-talet tystnar världens femte största land. Julshowen, som kallas Especial Roberto Carlos, har sänts sedan 1974 och endast ställts in en gång när hans fru gick bort i bröstcancer för 27 år sedan. Efter det blev han en djupt troende katolik, vilket gör att Kristus budskap numera alltid smyger sig in i showen. Annars är det inte många överraskningar. Varje år sjunger Roberto Carlos – som kallas O Rei (Kungen) av sina supportrar – samma sånger, bär samma blåa kostym och ler samma leende varje gång han sjunger »Eu te amo« (Jag älskar dig).

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

4 Svar

  1. You, mr. Henrik Brandão Jönsson, Don’t know Anything about the Great Roberto Carlos. Da mesma forma, Brandão, você não sabe nada sôbre o povo brasileiro, tampouco a respeito da cultura brasileira.

  2. Thaís Sobreira Persson

    Det var roligt att läsa … jag sa detsamma till min man på julafton. Här i Sverige tittar folk på Kalle Anka och i Brasilien på Roberto Carlos. Det tråkiga är att jag inte har haft möjligheten att sitta honom framför tv för att titta på Roberto Carlos. Det vore roligt med tanke på jag har varit mer eller mindre tvungen att titta på Kalle Anka på julafton de sista åtta åren. Ärligt talat begriper jag inte varför så många i båda länderna tittar på det frivilligt varje år. Traditioner … säger min man … de måste respekteras. 😉

Kommentera