20
dec
2004

Röd jul i Latinamerika

RIO DE JANEIRO/SDS

I Mexiko har mannen med masken, zapatistledaren Subcomandante Marcos, efter en lång tids tystnad tagit bladet ur munnen och debuterar som författare lagom till julrushen. Verket är en deckare med titeln ”Muertos incomodos”, Obekväma mord, som han skrivit tillsammans med en av Mexikos berömda deckarförfattare, den spanienfödde Paco Ignacio Taibo II.

Deckaren är föga förvånande en bitsk kritik av dagens Mexiko och utspelas i den utarmade delstaten Chiapas där Marcos och hans EZLN-rebeller inledde sin framgångsrika revolt nyårsnatten 1994.

– Boken behandlar de lössläppta demonerna i detta land. Den är en politisk bomb som kommer få långtgående effekter, säger Taibo II som skrivit hälften av bokens tolv kapitel som i Europa kommer att ges ut på det spanska förlaget Grupo Planeta.

Den mexikanska vänstertidningen ”La Jornada” har redan publicerat det första kapitlet och planerar att trycka ytterligare kapitel under julhelgen. Av handlingen går det att utläsa att en zapatistledare försvunnit och Subcomandante Marcos sänt ut sin bästa man i sökandet efter honom. Under jakten stöter han på poliskommissarien Hector, en av Taibos återkommande deckarefigurer. Tillsammans kommer de något av nationellt intresse på spåren.

Som om denna revolutionära julläsning inte vore nog har Colombias vänstergerilla, den väpnade rörelsen FARC, gett ut en CD-samling lagom till julhandeln. Till tonerna av rytmerna merengue, cumbia och salsa sprids det revolutionära budskapet på sju skivor av gerillans husband Los Compañeros. En av låtarna har döpts till ”Glifosato” som är det kemiska medlet som den USA-finansierade aktionen Plano Colombia sprutar över böndernas kokaodlingar.

För att den kokainförsörjda gerillan inte ska anklagas för att göra pengar på den hysteriska julhandeln har skivorna gjorts tillgängliga att ladda ned från nätet.

– Det är lättar för oss att förklara vår politiska plattform genom musik, skriver organisationen, som firar sitt 40-årsjubileum i år, på sin hemsida.

HENRIK JÖNSSON

2004-12-20

Kommentera