1
feb
2005

Chávez stal showen

PORTO ALEGRE/POLITIKEN

Den venezolanske presidenten Hugo Chávez stal inte bara showen på World Social Forums sista dag i Porto Alegre. Han kuppade hela arrangemanget. På den överfulla fotbollsstadion Gigantinho presenterades överraskningen.

– Nästa år ses vi i Caracas, sa en av Chávez delegater och de tusentals radikala vänstersympatisörerna, som stått i timmar och väntat på den kontroversielle presidentens tal, jublade.

Den pluralism och öppenhet som tidigare präglat World Social Forum fick sig därmed en ordentlig törn. Nästa år kommer världsforumet, som ansträngt sig för att hålla sig borta från polemik och partipolitik, att hållas i det av Chávez starkt kontrollerade Venezuela.

– Kamrater! Vi måste tillsammans kämpa mot den nordamerikanska imperialismen. Det är nödvändigt att störta kapitalismens hegemoni. Det är revolutionens väg. Det finns ingen annan väg, sa Hugo Chávez och tillfredsställde den del av publiken som tidigare på toppmötet tyckt att Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva varit alldeles för tam vid sina uttalande.

Eggad av stödet från publiken, som inte bara fyllt fotbollsstadion utan också satt i tusentals utanför stadion och följde hans tal via TV-skärmar, radade Hugo Chávez upp viktiga historiska personer för revolutionen.

– Först, Jesus Kristus. Jesus från Nazaret. En av världens största anti-imperialister. Sedan har vi Che Guevara, den stora gerillaledaren. Och Atahualpa, vår Inka-ledare, agiterade Venezuelas president som förra året fick ett brett stöd för sin politik vid en folkomröstning i landet.

Det politiska mötet på fotbollsstadion började mer och mer likna en frireligiös tillställning och till slut hände det som alla väntat på. Den amerikanska flaggan brändes utanför stadion.

– Jag hade det på känn att han skulle utnyttja stämningen här i Porto Alegre. Men vad kan vi göra. Mötet är öppet för alla, säger Oded Grajew, grundare av forumet som i år lockade 155 000 deltagare från 135 länder att medverka i något av de 2 500 olika seminarierna.

Med en delegation på sex ministrar, chefen för det statliga oljebolaget PDVSA och fyra team från hans egen TV-kanal, Canal 8, åkte sedan Hugo Chávez till Argentina för att träffa landets president Néstor Kirchner. Men innan dess hann han med ännu en attack vid en fullsatt presskonferens på lyxhotellet Plaza São Rafael i Porto Alegre.

– Bush tror han är rättvisans Superman. Men vad han inte vet är att vi sitter på kryptoniten, sa den karismatiske ledaren som inspirerats av Kubas politiske ledare Fidel Castro.

HENRIK JÖNSSON

2005-02-01

Kommentera