12
nov
2009

Romantiken kom med ett blixtnedslag

RIO DE JANEIRO/SDS

Glödlampan i sovrummet knastrade till, teven dog ut och luftkonditioneringen slutade surra. Klockan var tio på kvällen och grannen gick ut på balkongen. Nervöst lös han med sin gigantiska ficklampa över gården. Det största elavbrottet på tio år i Sydamerika hade gjort OS-staden Rio beckmörk.

– Se så, vi ska nog se er om ni vågar er över.

Min granne är ordförande i vår bostadsrättsförening och har tillbringat lite för mycket tid i det militära. Det är han som bestämt att vi ska ha ett halv meter högt elstängsel ovanför muren som skiljer vårt hus från parken. Ibland sover kvarterets uteliggare över där. De har aldrig gjort en fluga förnär. När nu inte det livsfarliga elstängslet funkade längre blev han nervig. Han svepte med ficklampan längs muren likt en strålkastare på San Quentinfängelset.

Den paranoida medelklassen i de andra husen kring parken gjorde samma sak och lös med sina ficklampor över parken. En del försökte skämta till det och började imitera monsterröster. Någon sjöng på Michael Jacksons Thriller. När polissirener hördes tystnade monstren. Hade ungdomsgänget i den närliggande favelan Morro Azul, det blå berget, passat på att länsa kvarterets butiker och banker när inbrottslarmen inte längre var inkopplade?

Min fru gick lugnt in i köket, hon har katastrofberedskapen i blodet. Hon hämtade tändstickor och några katolska stearinljus, sådan smala, avlånga som man tänder när någon är väldigt sjuk. Hon hällde det smälta stearinet på matbordet i vardagsrummet och tryckte fast ljusen. Ett vackert sken lös upp henne. Ljuset fladdrade över väggarna. Vår dotter låg och sov. Det blev romantiskt.

I en annan del av den nedsläckta staden satt Madonna på lyxrestaurangen Fasano med den brasilianske fotomodellen Jesus Luz. Det nyförälskade paret hade precis fått in sin förrätt när ljuset gick. Jesus Luz, vars efternamn betyder Ljus på portugisiska, slog på mobiltelefonen och uppdaterade sin Twitter.

— Mer Ljus till Brasilien, skrev han.

Sångerskan Preta Gil, dotter till den före detta kulturministern Gilberto Gil, kontrade på Twitter.

— Jesus, tänd ljuset!

Huvudrätten åt Madonna och hennes brasilianske pojkvän till fladdrande stearinljus. Först till efterrätten hade restaurangen fixat fram en generator.

Det sägs att det var en blixt som slog ned i en elledning som är kopplad till vattenkraftverket Itaipu. Tolv delstater släcktes ned under fyra timmar. São Paulo, med sina tjugo miljoner invånare, blev kolmörk. Kvällspendlarna fastnade i tunnelbanan. Hur kan en enda blixt slå ut ett helt elnät? Anledningen är som ofta, den gamla militärregimen. När de anlade den brasilianska infrastrukturen på sjuttiotalet kopplade de samman landets elnät till ett slutet system. Det vill säga, bryts en elledning, bryts alla andra.

För den boomande ekonomin är det en katastrof. Men för mig blev det en mysig kväll. Säkert för Madonna också.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-11-12

1 Svar

Kommentera