19
apr
2008

Splittring ger oppositionen fördel

RIO DE JANEIRO/SDS

Efter att Chile och Argentina valt kvinnor till presidentposten kan det nu bli Paraguays tur. Imorgon är det val i ett av Sydamerikas mest vanskötta länder och utbildningsministern Blanca Ovelar är regeringspartiets heta kandidat.

Till toner av dragspelspolka har den före detta lågstadielärarinnan rest runt i landet och jagat röster. Hon har riktat sig till de kvinnliga väljarna och lyft fram sina erfarenheter som trebarnsmamma och basketspelare i ett av Paraguays bästa basketlag. I talen har hon hävdat att kvinnor är känsligare för orättvisor och känner mer för de fattigas sak.

Men det är inte genusperspektivet som gjort att femtioåriga Blanca Ovelar ligger på andra plats i opinionsundersökningarna. Hon tillhör Coloradopartiet, en röstmaskin som garanterat vinst i samtliga val sedan partiet bildades 1947. Inte ens när Paraguays gamle diktator, tyskättlingen Alfredo Stroessner, gick i exil till Brasilien 1989 slutade folk att rösta på Coloradopartiet.

Anledningen är enkel. Statstjänstemän och anställda inom den offentliga sektorn uppmanas att rösta på partiet för att garantera sina anställningar. Av Paraguays 2,9 miljoner röstberättigade är över hälften, 1,6 miljoner, anställda inom stat och kommun. Det enda som kan hindra årets valmaskin är den schism som uppstod förra året när Coloradopartiet skulle välja valkandidat.

Enligt den första rösträkningen vann hennes motkandidat Luis Castiglioni. När rösterna räknades om vann Blanca Ovelar med en procentenhet. Castiglioni anklagade henne för valfusk och har nu uppmanat sina anhängare att inte rösta på henne. Konflikten inom Coloradopartiet, som innehar världsrekordet i att ha suttit längst vid makten (två år längre än kommunistpartiet i Kina), har öppnat upp för oppositionens kandidat, den avsatte biskopen Fernando Lugo.

Han tillhör den andra trenden inom latinamerikansk politik de senaste åren. Han är vänster och ser sig som en blandning av Venezuelas president Hugo Chávez och Brasiliens ledare Luiz Inácio Lula da Silva. Den före detta biskopen vill genomföra en jordreform, flera sociala reformer och framför allt, förhandla om kontraktet med Brasilien om Itaipúverket, världens största vattenkraftverk.

Dammen, som är byggd över gränsfloden Paraná, ger 98 procent av sin energi till Brasilien. Vinner Fernando Lugo vill han skriva ett mer rättvist avtal och använda pengarna som blir över till sociala reformer för landets fattiga majoritet. Även Blanca Ovelar har gett sig in i diskussionen om vattenkraftverket. Men hon vill att en internationell kommitté ser över kontraktet för att undvika konflikter med grannlandet.

HENRIK JÖNSSON

2008-04-19

FAKTA

Vid den senaste opinionsundersökningen, enligt den paraguyanska dagstidningen Ultima Hora, fick Fernando Lugo, 34,5 procent av rösterna, Blanca Ovelar, 28,9 procent och den före detta kuppgeneralen Lino Oviedo, 28,5 procent.

Kommentera