13
jun
2008

Svensk «miljöbov» efter köp av regnskog

RIO DE JANEIRO/SDS

Den svenske finansmannen Johan Eliasch hotas av böter i miljardbelopp av det brasilianska miljöverket efter att han köpt 1 600 kvadratkilometer regnskog i Amazonas. Trots att svensken köpt skogen för att rädda den undan skövling anklagar den brasilianska regeringen honom för att vara miljöbov.

— Amazonas har redan en ägare. Det brasilianska folket, sa Brasiliens president Lula da Silva och utlöste nationalistiska stämningar i landet.

Den brasilianska säkerhetspolisen Abin, Brasiliens motsvarighet till Säpo, utreder just nu Johan Eliasch och misstänker att han köpt marken för att utvinna guld och mineraler. Även den brasilianske justitieministern har gett sig in i fallet och föreslår en ny lag som ska förbjuda utlänningar att köpa mark i Amazonas.

Bråket, med nationalistiska övertoner, inleddes efter att den hyllade miljöministern Marina Silva i maj avgick i protest mot att den brasilianska regeringen inte bryr sig om den vilda skövlingen av Amazonas. För att ändra riktning på kritiken, och skydda de brasilianska storföretagarna som i årtionden skövlat regnskogen, utmålade regeringen svensken som det största hotet mot Amazonas.

Den nytillträdde miljöministern Carlos Minc sa att han «var chockad» över hur en utlänning lyckats köpa så mycket mark i Amazonas och lovade att ta i med hårdhandskarna. Det brasilianska lantmäteriet hotar nu att tillsammans med miljöverket ogiltigförklara markägandet.

— Vi har begärt in markkontraktet för att titta över det. Men det har inte sänts in till oss. Då har vi rätt att upphäva ägandet, säger Henrique dos Santos Pereira, chef för miljöverket Ibama.

Johan Eliasch, som äger det brittiska sportbolaget Head, köpte regnskogen för hundra miljoner kronor för tre år därför att han är miljövän och gift med en brasilianska. I medier hyllades han som den nya tidens företagare som tar ansvar för klimatfrågorna. Johan Eliasch startade miljöorganisationen Cool Earth och uppmanade andra att köpa en bit av Amazonas för att rädda den för framtiden.

Hans initiativ gjorde att den brittiske premiärministern Gordon Brown anställde Johan Eliasch, som är brittisk medborgare, till rådgivare för klimatfrågor i den brittiska regeringen. Nu riskerar markägandet att försämra relationen mellan Brasilien och Storbritannien som redan är ansträngd efter Scotland Yards avrättning av en brasiliansk medborgare i samband med terrorattackerna i London, sommaren 2005.

Eliasch har valt att hålla sig undan massmedia och har endast ställt upp på en intervju. Den gavs på hans kontor i London till det brasilianska tevebolaget Rede Globo för snart två veckor sedan. I deras söndagsprogram «Fantástico» berättade han att han köpte regnskogen för att skydda den mot den vilda skövlingen och ansåg sig vara offer för en nationalistisk smutskastningskampanj med politiska motiv.

Trots hans försök att vända den negativa publiciteten utmålas svensken fortfarande av brasilianska medier som en girig utlänning som försöker sko sig på den biologiska mångfalden i Amazonas.

Sydsvenskan har varit i kontakt med den 46-årige Johan Eliasch, som flyttade till London som artonåring. Han nekar till anklagelserna och väljer i övrigt att inte kommentera fallet.

HENRIK JÖNSSON

2008-06-13

FAKTA

Johan Eliasch köpte marken, som är stor som halva Gotland, för tre år sedan av det brasilianska skogsbolaget Gethal S.A. som gjort sig skyldiga till olaglig skövling av 230 000 träd. Eftersom Eliasch inte likviderade bolaget ärver han nu bolagets miljösynder och riskerar att få betala företagets miljöböter på 1,6 miljarder kronor. Han riskerar även att förlora marken som han betalade 100 miljoner kronor för. Johan Eliasch uppger att han kommer att överklaga alla eventuella beslut i Brasilien.

2 Svar

  1. Pingback : Eliasch - idrottsutrustning och skog | Svensson

  2. Pingback : Eliasch | De 15 familjerna

Kommentera