17
maj
2008

Brasiliens miljöminister avgår

RIO DE JANEIRO/GP

Hon orkade inte längre bli överkörd av regeringen. Brasiliens miljöminister Marina Silva avgick i tisdags.

— Det här är en katastrof för Amazonas, säger Sergio Leitão på Greenpeace i djungelstaden Manaus.

I fem och ett halvt år har den späda, kvicksilverförgiftade miljöministern kämpat för att lyfta fram miljöfrågorna i ett av världens största jordbruksländer. Hon har stridit mot genmanipulerade grödor, gigantiska dammbyggen i Amazonas, mot sojafältens utbredning och mot den berömda skövlingen. I alla frågor har hon tvingats vika sig.

Det expansiva industrijordbruket i Brasilien tar ingen miljöhänsyn.

Till slut skrev hon ett brev till president Lula och begärde ett «oåterkalleligt avsked».

Det som fick bägaren att rinna över var Lulas utnämning av strategiministern Roberto Mangabeira till chef för det mäktiga regeringsprogrammet «Plano Amazônia Sustentável», som ska se till att utvecklingen av världens mest betydande regnskog sker på ett hållbart sätt. Att en strategiminister, som aldrig tidigare sysslat med miljöfrågor, ska få ansvaret för det mest betydande miljöprogrammet i Brasilien, kunde hon inte ta.

Framför allt inte när hon fick reda på utnämningen under öppningsceremonin av programmet.

I sitt brev till Lula skrev Marina Silva att hon «inte fått regeringens stöd för att sätta miljöfrågorna på agendan» och att det «inte funnits något politiskt stöd för miljöfrågor». President Lula, som fick beskedet om hennes avgång via lunchnyheterna på TV, blev rasande och kallade irriterat hennes uppsägning för «spektakulär» och «onödig».

I sympati med Marina Silva hoppade även chefen för det brasilianska naturvårdsverket och chefen för institutet för biologisk mångfald av i tisdags.

— Det här visar klart att det inte finns plats för miljöfrågor i den aktuella regeringen, säger Denise Hamú, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Även andra internationella miljöorganisationer visar stark oro över att den enda i regeringen som brytt sig om miljön har tvingats säga upp sig.

— Nu är kungen naken. Presidentens gröna kläder har förts bort, säger Frank Guggenheim, vd för Greenpeace.

Brasilien är världens största jordbruksexportör. Det mesta av den europeiska boskapen utfodras med sojabönor från Brasilien. Även Kina importerar sitt behov av sojaprotein från Brasilien. Landet har också världens största apelsin- och sockerrörsodlingar och är sedan några år tillbaka världens största nötköttproducent. Om Kina är fabriken i den nya globala ekonomin och Indien är kontoret, så är Brasilien råvarulagret.

De senaste åren har den brasilianska ekonomin blomstrat tackvare de höga råvarupriserna. På fem år har den brasilianska valutan stigit med 130 procent jämfört med dollarn och förra året steg index på börsen i São Paulo med 81 procent. Förra årets tillväxt landade på 5,4 procent. Framtidshoppet är större än någonsin i det eviga framtidslandet.

För att fortsätta expandera behövs mer jordbruksmark. I stället för att effektivisera den redan odlade marken väljer landets affärsmän att skövla Amazonas där marken kostar en tiondel. Marina Silva var väl medveten om mekanismerna bakom det omoderna jordbruket i landet och lyckades minska skövlingen med femtio procent under 2006. När jag träffade den femtioåriga miljöministern på hennes kontor på miljödepartementet i den futuristiska huvudstaden Brasília i höstas var hon nöjd med vad hon åstadkommit. Hennes offensiv mot skövlingen hade identifierat 120 korrumperade tjänstemän vid naturvårdsverket som utfärdat olagliga avverkningslicenser mot betalning.

— Vi har också identifierat 1 500 företag som varit involverade i den olagliga skövlingen och gett dem näringsförbud. Brasilien är på rätt väg nu, tyckte Marina Silva.

Nu är hon borta och Amazonas ligger åter öppet för att skövlas.

— Hon hade ingen bra stil. Hon förstörde Brasiliens image utomlands genom att visa upp falska siffror på skövlingen, säger Glaúber Silveira, president för sojaodlarnas förbund i jordbruksdelstaten Mato Grosso, söder om Amazonas.

Även chefen för boskapsfarmarna i Mato Grosso gläds över att Marina Silva avgått.

— Nu har vi en chans att återupprätta dialogen. Jag hoppas att den nya ministern blir någon som kan diskutera både ekonomisk utveckling och miljön, säger Rui Ottoni Prado.

Av internationella miljöorganisationer kallades Marina Silva för «Amazonas skyddsängel».

HENRIK JÖNSSON

2008-05-17

FAKTA

Marina Silva är uppväxt i djupaste Amazonas i den svårtillgängliga delstaten Acre vid gränsen till Perus urskog. Hennes familj levde på att tappa gummi på familjens lilla glänta i djungeln. Först när hon var sexton år fick hon tillfälle att lära sig läsa och skriva. När efterfrågan på gummi minskade invaderades regionen av guldletare. De slängde kvicksilver i floderna för att guldet skulle träda fram. En dag badade Marina i en kvicksilverförgiftad flod och blev smittad för livet.

Marina Silva är den 26:e ministern i president Lulas regering som avgått sedan regeringsskiftet 2003.

I sympati med den avgående miljöministern tackade den före detta guvernören i Acre, Jorge Viana, som tidigare arbetat för att skydda regnskogen, nej till att ersätta henne. I stället blir det Carlos Minc från miljöpartiet de gröna i Rio de Janeiro som får i uppdrag att försöka skydda Amazonas. Han är för tillfället miljösekreterare i delstaten Rio de Janeiro med fjorton miljoner invånare.

Kommentera