29
mar
2018

Tillhörighet är en viktig fråga

I förra veckan skrev jag en krönika om tillhörighet. Idéen kom till mig efter att ha blivit ifrågasatt av en brasilianska om jag verkligen som utlänning hade rätt att kritisera Brasilien. Jag trodde först hon skämtade, men förstod senare att det är en vanlig uppfattning, även i Sverige. Om man flyttar till ett nytt land eller stad tar det tid att komma från att bli sedd som »den andre«. Här är krönikan.

6 Svar

 1. christian

  Intressant artikel, enligt min uppfattning är det en generell regel att man som ” utlänning” ( dvs inte är född i landet) har mindre rätt att kritisera landets styre och politik än en infödd. Detta gäller i alla länder jag har erfarenhet av, UK, Sverige och USA. Jag kan faktiskt tänka mig att kritik från en tillfällig turist accepteras lättare än av en stadigvarande boende utlänning. Jag har dock inte landat i någon slutsats varför det är på detta sättet.

 2. Per Ove Zäll

  Dock. I Sverige kan utlandsfödda humorister driva hejdlöst med Sverige och svenskar och ändå dra fulla hus och få stående ovationer, något som skulle vara helt otänkbart i Brasilien. Har bott här nere (Brasilien) under många år och har exakt samma erfarenheter som Henrik. Att som utlänning kritisera tingens ordning här nere anses oacceptabelt oavsett om man är ense i sak.

 3. Hej Per Ove, intressant iakttagelse. Tror man hade blivit utbuad om man som gringo försökt sig på en ståuppkomiker karriär här. Men vore kul att testa. I början hade det nog blivit många tomater och ägg;) Men kanske hade det funkat i Porta dos Fundos.

 4. Roy Asserback

  Du har helt ratt. Satt pa TAM och svarade pa fragan jag fatt av en valkladd dam vad jag tyckte om Brasilien. Jag sade Brasilianare har daligt sprakforstaelse. Da fick jag en forelasning om att det var de folket som forstod bast eftersom det ar sa blandat. Sa kom flygvardinnan. Vad vill ni dricka ? En Coca cola tack. Hur sa ja forstar inte ! sade hon. En Coca Cola sade jag lite hogre…. Forstar inte sade hon. EN COCA COLA artikulerade jag med hog stamma. Svaret blev AAHH UMA COCA. Efter det sade jag till damen Coca Cola ar de 8 mest kanda order i varlden….. Hon talade inte med mig under flygresan…

 5. Roy, jag förstår exakt vad du menar. En gång frågade jag efter en “jornal” på flyget. Flygvärdinnan fattade inte och jag upprepade, “Tem um journal?” Hon fattade fortfarande inte. Då förtydligade jag. “Tem O Globo ou a Folha ao bordo?” Ah. “Um jornal”, svarade hon. En språkvetare förklarade för mig en gång att anledningen till att brassar har svårt att första folk med brytning är att de inte vet hur orden stavas. De går endast på uttalet. Om ordet inte uttalas exakt som de lärt sig vet de inte vilket ord det rör sig om.

Kommentera